Επαρχία Μαλάτειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Επαρχία Μαλάτειας
—  Επαρχία  —
Χώρα Τουρκία
Γεωγραφικό διαμέρισμα Ανατολική Ανατολία
Έκταση 12.313 km2
Πληθυσμός (2007)
 • Σύνολο 923.248
Δικτυακός τόπος: http://www.malatya.gov.tr

Η επαρχία της Μαλάτειας είναι μία επαρχία της Τουρκίας. Είναι μέρος μιας ευρύτερες ορεινής περιοχής. Η πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η Μαλάτεια. Η Μαλάτεια είναι γνωστή για τα βερίκοκα της.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία Μαλατείας συνορεύει με την επαρχία Ελαζίγκ και με την επαρχία Ντιγιαρμπακίρ στα ανατολικά, με την επαρχία Αντιγιαμάν στο νότο, με την επαρχία Καχραμανμαράς στα δυτικά, με την επαρχία Σεβαστείας, με την επαρχία Γιοζγκάτ και την επαρχία Ερζικάν στα βόρεια.

Η επαρχία Μαλατείας βρίσκεται στους λόφους του Νοτιο-δυτικού Ταύρου. Οι πιο ψηλές κορυφές: Κορουντάγκ (2100 μ.), Καρακάγια-Τέπε (2424 μ.), Μπέκμπελ-Τέπε (2006 μ.), Μπεϊντάγκι (2544 μ.). Ο Νουργκάκ - η συνέχεια του Ταύρου. Οι κορυφές του - Ντερμπέντ (2428 μ.) και Κεπέζ (2140 μ.).

Στο κέντρο της επαρχίας, από όπου παιρνούν αρκετοί ποταμοί (Κιζίλ-Ιρμάκ), υπάρχουν πολλά είδη φρούτων, όπως τα βερίκοκα.

Το Μπατταλγκάζι, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας είναι σημαντικό ιστορικό κέντρο.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός της επαρχίας είναι 722.000 κατοίκοι (2007)

Διοικητή διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία χωρίζεται σε 14 δήμους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία Μαλατείας υπάρχει από τους αρχαίους καιρούς και έγινε κέντρο πολλών πολιτισμών. Το όνομα της στη Χεττιτική γλώσσα γλώσσα σημαίνει μέλι. Δύο φορές στην ιστορία της, η επαρχία άλλαξε τοποθεσία. Το 170 π.Χ., ο βασιλιάς του Κούσσαρ, Ανίττα κατέβαλε τη πόλη και την έκανε μέρος του Μέγα Βασίλειου των Χετταίων. Μετά το 705 π.Χ.681 π.Χ., η πόλη ανήκε στους Ασσύριους. Μετά διοικητές ήταν οι Μήδοι και οι Πέρσες. Μετά τη κατάκτηση της Μαλατείας από τον Αλέξανδρο το Μακεδόνα έγινε μέρος του ελληνιστικού βασιλείου. Έπειτα ακολούθησαν κατακτήσεις από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Άραβες, τους Σελτζούκους, και από το 1515, η επαρχία βρισκόταν κάτω από τη κυριαρχία των Οθωμανών. Το 1924, έγινε επαρχία της Τουρκίας.

Γνωστοί κατοίκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα