Επαρχία Γκιουζέλγιουρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοποθεσία της λεγόμενης Επαρχίας "Γκιουζέλγιουρτ" στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επαρχία Γκιουζέλγιουρτ[1] (τουρκικά: Güzelyurt İlçesi) είναι η γεωγραφική ζώνη της Μόρφου όπως την ονομάζει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) δηλαδή το ψευδοκράτος που δημιούργησε η Τουρκία στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την Τουρκική Εισβολή. Πρακτικά, οι Επαρχίες της Κύπρου είναι διαφορετικά διαχωρισμένες.

Η υποτελής διοίκηση στην Τουρκία των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, είχε χωρίσει την Μόρφου σε δύο υποεπαρχίες: την Υποεπαρχία "Γκιουζέλγιουρτ" και την "Υποεπαρχία" Λέφκε. Στις 27 Δεκεμβρίου 2016, η λεγόμενη "Συνέλευση της Δημοκρατίας" ομόφωνα υπερψήφισε την απόσπαση της υποεπαρχίας Λέφκε από την Επαρχία Γκιουζέλγιουρτ, καθιστώντας την Επαρχία Λέφκε ως την έκτη επαρχία. [2][3] Πρωτεύουσά της είναι η Μόρφου, η οποία αναφέρεται με την τουρκική της ονομασία, "Γκιουζέλγιουρτ", από το υποτελές παράνομο καθεστώς της ΤΔΒΚ. [3] Ο Καϊμακάμης της είναι ο Μεντές Γκιουντούζ.[4]

Η επαρχία αυτή έχει αποσπασθεί από την Επαρχία Λεφκόσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δηλώσεις Σουνάτ Ατούν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο TRT
  2. «Lefke 6. ilçe oldu!». Kıbrıs Postası. 27 Δεκεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 TRNC Census 2006 (TRNC State Planning Organization) Retrieved 2011-05-05.
  4. Güzelyurt çarşısı Tatar'ı ağırladı (HaberHavadis) Retrieved 2011-05-21.