Εξωτικές βιταμίνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εξωτικές βιταμίνες
Η αφίσα DVD της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΣωκράτης Καψάσκης
ΠαραγωγήΜανώλης Σκουλούδης
ΣενάριοΓεώργιος Ρούσσος
ΙστορίαΓεώργιος Ρούσσος
Βασισμένο σε"Εξωτικές βιταμίνες" (θεατρικό έργο)
ΠρωταγωνιστέςΝίκος Σταυρίδης, Νάντια Χωραφά, Σαπφώ Νοταρά, Γιάννης Γκιωνάκης, Μάρθα Βούρτση, Τάκης Μηλιάδης, Σταύρος Ξενίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Κώστας Καζάκος και Ζωή Φυτούση
ΜουσικήΤόνια Καράλη
ΦωτογραφίαΤάκης Καλαντζής
Εταιρεία παραγωγήςΜασκ Φιλμ
Πρώτη προβολή1964
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Οι Εξωτικές βιταμίνες γνωστή και με τον τίτλο Ερωτικές βιταμίνες είναι ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1964 σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη και σενάριο του Γεωργίου Ρούσσου, βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό του έργο. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Σταυρίδης, Νάντια Χωραφά και η Σαπφώ Νοταρά.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος είναι ένας γυναικοκατακτητής που ζει με την οικονόμο του, την κυρα-Λένη, σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στην Αθήνα. Η Μαρία, μια νεαρή κοπέλα, η οποία είναι η τρίτη ξαδέλφη του Πέτρου, ζει στην Κρήτη. Προκειμένου να αποφύγει την πίεση των γονιών της για να παντρευτεί έναν Κρητικό, τον Μανωλιό, έρχεται στην Αθήνα και φιλοξενείται στο διαμέρισμα του Πέτρου.

Η Μαρία ερωτεύεται τον Πέτρο, ο οποίος την αγαπά μεν, αλλά δεν της δίνει την παραμικρή σημασία ερωτικά. Απογοητευμένη απο την αδιαφορία που της δείχνει, αποφασίζει να ακολουθήσει τη συμβουλή της οικονόμου του ύστερα από την επιμονή της, η οποία τη φέρνει σε επαφή με μια τσιγγάνα που φτιάχνει ερωτικά ματζούνια. Η Μαρία ποτίζει τον Πέτρο διάφορα βότανα και ερωτικά φίλτρα, τα οποία ομως του προκαλούν κοιλόπονο. Ο Πέτρος αρρωσταίνει και αρχίζουν ατελείωτες επισκέψεις τεσσάρων γιατρών στο σπίτι του με αντικρουόμενες απόψεις και συμβούλια μεταξύ τους.

Όταν ο Πέτρος μάθει την αλήθεια από την κυρα-Λένη, από τη μια εκπλήσσεται ευχάριστα και από την άλλη αποφασίζει να εκδικηθεί τους γιατρούς που δεν μπόρεσαν να βρουν τι έχει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα την 1η Μαρτίου 1964 στις κινηματογραφικές αίθουσες Ομόνοια, Τρίανον στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και η προβολή της στις αίθουσες Τερψιθέα στον Πειραιά και Κάστρο στην Καλαμάτα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εξωτικές βιταμίνες» (PDF). Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 1 Μαρτίου 1964. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]