Οι γαμπροί της Ευτυχίας (ταινία, 1962)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι γαμπροί της Ευτυχίας
ΣκηνοθεσίαΣωκράτης Καψάσκης
ΠαραγωγήΚλέαρχος Κονιτσιώτης
ΣενάριοΠολύβιος Βασιλειάδης
Νίκος Τσιφόρος
ΠρωταγωνιστέςΓεωργία Βασιλειάδου
Βασίλης Αυλωνίτης
Νίκος Ρίζος
Έλσα Ρίζου
Πόπη Λάζου
Γιώργος Τσιτσόπουλος
ΜουσικήΕπιμέλεια:
Χρήστος Μουραμπάς
ΦωτογραφίαΒαριάνο Τζιοβάνι
ΜοντάζΓιώργος Τριανταφύλλου
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος
ΔιανομήΔαμασκηνός-Μιχαηλίδης
Πρώτη προβολή17 Οκτωβρίου 1962[1] (Ελλάδα)
Διάρκεια76΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Οι γαμπροί της Ευτυχίας είναι ελληνική κωμική ταινία του 1962, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη. Το σενάριο γράφτηκε από τους Νίκο Τσιφόρο και Πολύβιο Βασιλειάδη, το οποίο βασίστηκε σε δικό τους θεατρικό έργο.[2] Η παραγωγή έγινε από τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη.[3] Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης και Νίκος Ρίζος. Η ταινία είναι η τρίτη κατά σειρά που πρωταγωνιστούν οι τρεις αυτοί ηθοποιοί.[1]

Η ταινία επικεντρώνεται στα αδέλφια Ταρνιάτη, με τον αδελφό να προσπαθεί να παντρέψει την αδελφή του, η οποία αρνείται να ακολουθήσει τη μόδα της εποχής και να γίνει ποθητή, ώστε κι αυτός να μπορέσει να παντρευτεί, καθόσον είναι αρραβωνιασμένος οχτώ χρόνια. Ο τελευταίος γαμπρός που ο Βαγγέλης δείχνει στην Ευτυχία είναι ο Κλεομένης, ο οποίος μετά από το ταξίδι τους στην Ύδρα ερωτεύεται την ανιψιά της οικογένειας. Ωστόσο, την Ευτυχία, θέλει να την παντρευτεί κι ο Κούλης, ο οποίος νομίζει ότι κληρονομεί 120.000 λίρες.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με τον Βαγγέλη να λέει στην ανιψιά του, Γιούλα, να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καλλωπίσει την Ευτυχία, την αδελφή του, γιατί της φέρνει γαμπρό. Η Γιούλα φωνάζει και τη μοδίστρα, και μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη, προσπαθούν να την πείσουν να γίνει μοντέρνα, γιατί έτσι όπως είναι δεν πρόκειται να βρει γαμπρό. Η Ευτυχία συνεχίζει να αρνείται να εκμοντερνιστεί. Όταν φτάνει ο γαμπρός συστήνεται με τη Γιούλα και νομίζει ότι αυτή είναι η αδελφή του Βαγγέλη. Μετά βλέπει την αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη, και πάλι νομίζει ότι αυτή είναι η υποψήφια νύφη. Τέλος, βλέπει την Ευτυχία, απογοητεύεται και ζητά να φύγει για να πάρει λίγο αέρα. Ωστόσο, στο σπίτι καταφτάνει ένας ακόμα επίδοξος γαμπρός της Ευτυχίας, που όμως συναντά τον Κλεομένη, που ήταν φίλοι, κι αντί αυτού, πάνε σε ένα καφενεδάκι. Εκεί ο Κούλης λέει στον Κλεομένη ότι η Ευτυχία κληρονομεί 120.000 λίρες. Κατά τ' άλλα ο Κούλης φλέρταρε τόσο καιρό την αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη, ενώ ο Κλεομένης, μετά τα νέα της κληρονομιάς, αρχίζει να βλέπει με άλλο μάτι την Ευτυχία.

Αργότερα κανονίζουν να πάνε όλοι μαζί στην Ύδρα, που ήταν το αγαπημένο νησί της Ευτυχίας, καθώς εκεί είχε γνωρίσει τον πρώτο της έρωτα. Στο νησί ο Κλεομένης θα αναγγείλει ότι αγαπά τη Γιούλα και ότι αυτή θέλει να νυμφευθεί. Στο νησί είχε έρθει και ο Κούλης, ο οποίος αν και προηγουμένως ζητούσε την αδελφή του Βαγγέλη, αυτή τη φορά ήρθε να ζητήσει τη Γιούλα, νομίζοντας ότι αυτή είναι η αδελφή του Βαγγέλη. Ο Τηλέμαχος συγκεντρώνει την οικογένεια και ανακοινώνει ότι θέλει να πάρει τη Γιούλα αντί της Ευτυχίας. Ακούγοντας τα άσχημα, γι αυτήν, νέα η Ευτυχία λιποθυμά. Έρχεται για να την συνεφέρει ο Χαρίλαος, ο φαρμακοποιός, ο οποίος αποδεικνύεται ότι ήταν η πρώτη της αγάπη, όμως όλοι φεύγουν, μετά τα τελευταία γεγονότα, ξαφνικά από το νησί.

Η ταινία τελειώνει στο σπίτι της οικογένειας, όπου η Ευτυχία αποκαλύπτει ότι θα πάει να κλειστεί σε μοναστήρι. Αργότερα, έρχεται ο Τηλέμαχος και της λέει να μην το κάνει, γιατί κληρονομεί 120.000 χιλιάδες λίρες. Και ενώ η Ευτυχία δίνει σε όλους την ευχή της και είναι έτοιμη να αναχωρήσει, στο άκουσμα της κληρονομιάς αλλάζει γνώμη και δεν θέλει πλέον να κλειστεί σε μοναστήρι. Έπειτα φτάνει και ο Κούλης, συνεχίζοντας να ζητά την Ευτυχία. Όμως όταν βλέπει ποια είναι πραγματικά η Ευτυχία απογοητεύεται και αυτός. Τέλος, στο σπίτι φτάνει η κομμώτρια που είχε δεσμό με τον Κούλη, και του αποκαλύπτει ότι δεν είχε καταλάβει καλά, και τις λίρες τις κληρονομεί η Γιούλα και όχι η Ευτυχία. Η Ευτυχία θλιμμένη πλέον θέλει να κλειστεί ξανά σε μοναστήρι, παράλληλα όμως καταφτάνει και ο Χαρίλαος και τη ζητά σε γάμο. Η ταινία τελειώνει με τον γάμο της Ευτυχίας και του Χαρίλαου.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεωργία Βασιλειάδου... Ευτυχία Ταρνιάτη, η αδελφή του Βαγγέλη, που λόγω της εμφάνισής της και των ιδεών της δεν μπορεί να βγει γαμπρό.
  • Βασίλης Αυλωνίτης... Βαγγέλης Ταρνιάτης, ο αδελφός της Ευτυχίας, που προσπαθεί να την παντρέψει για να κάνει κι αυτός τη δική του οικογένεια.
  • Νίκος Ρίζος... Κλεομένης, ο γαμπρός που προτείνει ο Βαγγέλης στην Ευτυχία, που όμως τελικά ερωτεύεται την ανιψιά τους Γιούλα.
  • Έλσα Ρίζου... Γιούλα Ταρνιάτη, η ανιψιά του Βαγγέλη και της Ευτυχίας, που τελικά αυτή κληρονομεί τις 120.000 λίρες.
  • Πόπη Λάζου... Λίνα, η αρραβωνιαστικιά του Βαγγέλη.
  • Γιώργος Τσιτσόπουλος... Κούλης Εξαρχόπουλος, ο περίεργος τύπος που ζητά το χέρι της Ευτυχίας, χωρίς να την ξέρει, επειδή διάβασε στις εφημερίδες ότι κληρονομεί 120.000 λίρες.
  • Κατερίνα Γιουλάκη... Σόφη, μοδίστρα, που προσπαθεί να καλλωπίσει την Ευτυχία, και που στο τέλος αποκαλύπτει σε όλους ότι τις λίρες δεν τις κληρονομεί η Ευτυχία αλλά η Γιούλα. Επίσης, είναι και αρραβωνιαστικιά του Κούλη.
  • Βαγγέλης Σάκαινας... Χαρίλαος, η πρώτη αγάπη της Ευτυχίας, τον οποίον παντρεύεται στο τέλος της ταινίας.
  • Ζέτα Αποστόλου... τουρίστρια.
  • Κώστας Μεντής... Πλανόδιος ζωγράφος, εκ Πετρομαγούλας.
  • Έφη Μελά ... Γαλλίδα τουρίστρια, στην οποία ο Βαγγέλης επιδεικνύει το ψάρι που ψευδώς της λέει ότι το ψάρεψε ο ίδιος.

Ατάκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

—Κλεομένης (για την Ευτυχία): Είναι μεγάλη, Βαγγέλη μου; —Βαγγέλης: Μεγάλη; Δεν είναι και σαν την Πελοπόννησο!
—(προς τον Κλεομένη για την Ευτυχία) Δεν σου δώσαμε ό,τι πολυτιμότερο και ό,τι αρχαιότερο είχαμε σε αυτό το σπίτι;
—(προς τον φαρμακοποιό) Γιατί μας το κάνατε αυτό, κύριε καθηγητά (...) κύριε λιμενάρχα;
—(αναρωτιέται πώς να παρουσιάσει την Ευτυχία) Τι να την κάνω; Να της βάλω ένα καφάσι στο κεφάλι; Να της βάλω γάζες και να πω ότι τράκαρε με μπουλντόζα; Να της φορέσω φερετζέ και να πω ότι την είχαμε ταμένη στη χάρη της;
—Ευτυχία: Θα γίνω καλόγρια. Θα αλλάξω το όνομά μου: αδελφή Καμίλλη. —Βαγγέλης: Σιγά μη γίνεις αδελφή τής γκαμήλας! Δική μου αδελφή είσαι!
Κλεομένης: Την είδα, Βαγγέλη μου, και μου άρεσε!
Βαγγέλης: Ρε συ, την είδες;
Κλεομένης: Ναι!
Βαγγέλης: Καλά;
Κλεομένης: Ναι!
Βαγγέλης: Από μάτια πώς είσαι;
Κλεομένης: Μια χαρά.
Βαγγέλης: Έχεις καθόλου πονόματο;
Κλεομένης: Όχι.
Βαγγέλης: Κριθαράκι έχεις βγάλει καμιά φορά;
Κλεομένης: Όχι, μια χαρά είμαι.
Βαγγέλης: Επιπεφυκίτιδα;
Κλεομένης: Όχι, όχι!
Βαγγέλης: Τυφλοποντικίαση;
Κλεομένης: Μια χαρά, Βαγγέλη μου, μια χαρά!
Ευτυχία: Μένη, τι σκεφτόσαστε όταν πηγαίνουμε μαζί στη θάλασσα;
Κλεομένης: Τις ρουφήχτρες!

Παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνές της ταινίας έχουν γυριστεί στο μπαρ Lagoudera της Ύδρας, όπου ακούγεται το σερφ κομμάτι «Surfer’s slide» ή «Not so quiet» του Ρίτσι Άλεν. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Οι Γαμπροί Της Ευτυχίας [1962]». Cinehellas.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2016. 
  2. «Full Cast & Crew». IMDb. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 «ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ (ΟΙ)». Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2016. 
  4. Τρούσας, Φώντας (13 Αυγούστου 2022). «Συγκροτήματα που έφεραν το κύμα της surf μουσικής στην Ελλάδα». LiFO. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]