Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ekiea-logo.png
Πρόεδρος Φώτης Κουβέλης
Ιδρυτής Φώτης Κουβέλης
Ίδρυση 31 Οκτωβρίου 2015
Διάσπαση από Δημοκρατική Αριστερά
Έδρα Φειδίου 2 (2ος Όροφος), Αθήνα
Ιδεολογία Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Ευρωκομμουνισμός
Πολιτική θέση Αριστερά
Εθνική προσχώρηση ΣΥΡΙΖΑ
Ιστοσελίδα
ekiea.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (γνωστή και με το ακρωνύμιο Ε.ΚΙ.Ε.Α.) είναι ελληνική πολιτική κίνηση που κινείται στο χώρο της αριστεράς. Ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2015 από τα 111 πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που αποχώρησαν από το κόμμα, καταγγέλλοντας την συνεργασία του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, στις βουλευτικές εκλογείς του Σεπτέμβρη 2015[1][2]. Πρόεδρος της διορίστηκε ο Φώτης Κουβέλης.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στελέχη του, η ΕΚΙΕΑ συγκροτήθηκε για «να ενθαρρύνει το διάλογο στο χώρο της Αριστεράς, να αναλάβει πρωτοβουλίες ενωτικού χαρακτήρα και να αναδείξει την ανάγκη των μεταρρυθμιστικών πολιτικών με αριστερό πρόσημο και ευρωπαϊκό χαρακτήρα». Σε αντίθεση με την ΔΗΜΑΡ, η ΕΚΙΕΑ βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς και υποστηρίζει άτυπα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεντρώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 διοργάνωσε Ημερίδα για την Ευρώπη και την Ασφάλεια[3][4]. Στην Ημερίδα απηύθηναν χαιρετισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης, ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λιάκος και ο οικονομολόγος, Σωτήρης Βαλντέν[5].

Στις 23 Ιανουαρίου 2016 διοργανώθηκε η 1η Πανελλαδική σύσκεψη της ΕΚΙΕΑ[6]. Συμμετείχε με αντιπροσωπεία στην επετειακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης, στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]