Ενγκούρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ενγκούρι
ΠηγέςΜεγάλος Καύκασος
ΕκβολέςΜαύρη Θάλασσα
Ροή170 κυβ.m/sec
Χώρες ΛεκάνηςΓεωργία
ΓεωργίαΓεωργία
Μήκος213 km
Υψόμετρο Εκβολών0 μέτρα
Μέση εκροή39,5 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής4060 km²
ΠαραπόταμοιNenskra, Nakra, Mulkhra και Dolra
Χάρτης

Ο Ενγκούρι (γεωργιανά: ენგური, αμπχαζικά: Егры, ρωσικά: Ингури) είναι ποταμός της δυτικής Γεωργίας, με μήκος 213 χλμ. (ο δεύτερος μακρύτερος από όσους ρέουν αποκλειστικά στο έδαφος της Γεωργίας).

Πηγάζει στο βορειοανατολικό μέρος της ιστορικής επαρχίας Σβάνετι (Σουανίας), κοντά στην περιοχή Ράτσα και επίσης κοντά στο υψηλότερο βουνό της Γεωργίας, το Σχαρά στον Μείζονα Καύκασο. Διαρρέει αρχικώς ορεινή κοιλάδα με γενική κατεύθυνση προς τα δυτικά, λίγο πριν το μέσο του ρού του στρέφεται προς τα νοτιοδυτικά και τέλος εκβάλλει στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο θέρετρο Ανάκλια, σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 42°23΄27΄΄ Βόρειο και μήκος 41°33΄33΄΄ Ανατολικό.

Από την εποχή των εχθροπραξιών μεταξύ Αμπχαζίας και Γεωργίας τη δεκαετία του 1990, τόσο η Γεωργία, όσο και η Αμπχαζία διατηρούν στρατεύματα στις όχθες του ποταμού στον κάτω ρου του, όπου σχηματίζει το νοτιοανατολικότερο όριο της Αμπχαζίας. Η Ρωσία διατηρεί επίσης στρατιωτικές δυνάμεις. Το μοναδικό νομότυπο σημείο διασχίσεως του Ενγκούρι σε αυτό το τμήμα του είναι η μήκους 870 μέτρων Γέφυρα του Ενγκούρι, η οποία κατασκευάσθηκε από Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου από το 1944 μέχρι το 1948. Υπάρχουν πάντως και αρκετά παράτυπα σημεία διασχίσεως του ποταμού.

Ο ποταμός έχει μεγάλη σημασία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γεωργίας, από το 1988, οπότε ολοκληρώθηκε το Φράγμα του Ενγκούρι. Με ύψος 271,5 μέτρα και πλάτος 750, είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα σε ολόκληρο τον Καύκασο. Το υπόγειο υδροηλεκτρικό εργοστάσιό του παράγει περίπου το 40% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γεωργίας, έχοντας ισχύ 1,32 γιγαβάτ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]