Ανάκλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάκλια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ανάκλια
42°23′42″N 41°33′53″E
ΧώραΓεωργία
Διοικητική υπαγωγήΜινγκρελία-Άνω Σβανετία
Υψόμετρο3 μέτρα
Πληθυσμός1.331 (2014)
Ζώνη ώραςUTC+04:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η πεζογέφυρα Ανάκλια-Γκανμουχούρι

Η Ανάκλια (γεωργιανά: ანაკლია) είναι πόλη και παραθαλάσσιο θέρετρο που ανήκει στη δυτική Γεωργία. Βρίσκεται στην περιοχή Σαμεγκρέλο-Ζέμο Σβανέτι, στο σημείο όπου ο ποταμός Ενγκούρι εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με την Αμπχαζία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παλαιότερος οικισμός στην περιοχή της Ανάκλιας χρονολογείται από τα μέσα της Εποχής του Χαλκού και είναι χαρακτηριστικός του Κολχικού πολιτισμού . Είναι η Κλασική Ηράκλεια της Κολχίδας, η Ανάκλεια των μεταγενέστερων συγγραφέων και η Ανάργεια των περιηγητών του 17ου αιώνα Αρκάντζελο Λαμπέρτι και του Ζαν Σαρντέν. Μετά τον κατακερματισμό του Βασιλείου της Γεωργίας κατά τον 15ο αιώνα, η Ανάκλια ήταν μια σημαντική οχυρωμένη πόλη, θαλάσσιο λιμάνι και αλιευτικός σταθμός εντός του Πριγκιπάτου της Μινγκρελίας. [1] Το 1723, η πόλη καταλήφθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετατράπηκε στο θαλάσσιο φυλάκιό της και δουλεμπορικό κέντρο. Το δυτικό γεωργιανό βασίλειο της Ιμερετίας ανέκτησε τον έλεγχο της Ανάκλιας το 1770, εκμεταλλευόμενο τον πόλεμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη Ρωσία που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Σολομών Α', βασιλιάς της Ιμερετίας, υποτίθεται ότι θα υποστηριζόταν σε αυτή την προσπάθεια από ένα μικρό ρωσικό απόσπασμα υπό τον στρατηγό Τότλεμπεν, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν πριν από μία από τις μάχες τους κατά των Τούρκων.

Ερείπια του οχυρού της Ανάκλιας

Το 1802, ο Κέλες Μπέη Σαρβασίντζε, ο φιλότουρκος ηγέτης του γειτονικού Πριγκιπάτου της Αμπχαζίας, εκμεταλλεύτηκε τις εσωτερικές διαμάχες στη Μινγκρέλια και ανάγκασε τον πρίγκιπα Γκριγκόλ Νταντιανί της Μινγκρέλιας να παραδώσει την Ανάκλια, παίρνοντας όμηρο τον γιο και κληρονόμο του Γκριγκόλ, Λεβάν. Όταν η Μινγκρέλια αποδέχθηκε το ρωσικό προτεκτοράτο το 1803, ο Ρώσος διοικητής στη Γεωργία, πρίγκιπας Τσιτσιάνοφ, απαίτησε από τον Κέλες Μπέη να απελευθερώσει τον Λεβάν. Μετά την άρνησή του, ο Τσιτσιάνοφ έστειλε στρατό στην Αμπχαζία. Τον Μάρτιο του 1805, οι Ρώσοι κατέλαβαν την Ανάκλια και απείλησαν να προχωρήσουν προς το Σουχούμι, αναγκάζοντας τον Αμπχάζιο πρίγκιπα να απελευθερώσει τον Λεβάν. Η κατάληψη της Ανάκλιας προκάλεσε, ωστόσο, οθωμανική διαμαρτυρία και ο Τσιτσιάνοφ έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για την πράξη του, απομακρύνοντας μία ρωσική φρουρά από την Ανάκλια. [2] Ωστόσο, το περιστατικό συνέβαλε στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών. Όταν ξέσπασε ο επόμενος Ρωσοτουρκικός Πόλεμος το 1806, οι ρωσικές δυνάμεις παρέδωσαν την Ανάκλια στον πρίγκιπα Λεβάν, ο οποίος αργότερα θα παραχωρούσε τον έλεγχο αυτού του οχυρού στη ρωσική διοίκηση. Κατά τη δεκαετία του 1850, η Ανάκλια ήταν ένα μικρό αλλά καλά οχυρωμένο λιμάνι, το οποίο διέθετε τελωνείο και είχε σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία. Η Ανάκλια είχε εκτεταμένα προάστια, αποτελούμενα από μονοκατοικίες όπου κατοικούσαν Έλληνες, Εβραίοι και Αρμένιοι. Ο πληθυσμός της πόλης ήταν περίπου 600 κάτοικοι. [3]

Στη συνέχεια, η σημασία του λιμανιού της Ανάκλιας μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε μια μικρή βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατά τη σοβιετική εποχή.

Μετά τον Πόλεμο στην Αμπχαζία (1992–93), ένα ρωσικό ειρηνευτικό φυλάκιο εγκαταστάθηκε στην Ανακλία το 1994. Το 2006, το Υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας ανέφερε τις πολυάριθμες ζημιές που προκάλεσαν οι Ρώσοι στρατιώτες στο φρούριο της Ανακλίας του 17ου αιώνα και κατηγόρησε τους ειρηνευτές ότι εγκατέστησαν αποχωρητήρια και λουτρά μέσα στα τείχη του φρουρίου. Μετά από μια σειρά διαμαρτυριών από πλευράς Γεωργιανών, το ρωσικό φυλάκιο αποσύρθηκε τον Ιούλιο του 2007

Θέρετρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανακλία αποτελεί παραθαλάσσιο θέρετρο. Σε αυτό το χωριό χτίστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής. Το θέρετρο συνδέεται με το χωριό Γκανμουχούρι με τη βοήθεια γέφυρας 552 μέτρων. Το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Kazantip πραγματοποιήθηκε στην Ανακλία το 2014, αλλά ακυρώθηκε και το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής GEM Fest πραγματοποιείται στην περιοχή από το 2015.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εστιατόριο στο Γκανμουχούρι

Η Ανακλία είναι νέο θέρετρο, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στην αριστερή πλευρά του ποταμού Ενγκούρι, όπου εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα και στο κεντρικό τμήμα της πεδιάδας της Κολχίδας. Η ακτή της Ανακλίας είναι περίπου 8 χλμ σε μήκος, ενώ σε απόσταση μεγαλύτερη από 1 χλμ., υπάρχει ο παραλιακός δρόμος του θερέτρου και μερικά άνετα ξενοδοχεία είναι χτισμένα κατά μήκος του. Στο δυτικό άκρο του περιπάτου ξεκινά η πεζογέφυρα μήκους 540 μέτρων που συνδέει το θέρετρο με το χωριό Γκανμουχούρι, το οποίο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του ποταμού Ενγκούρι.

Το λιμάνι της Ανάκλιας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016, η Γεωργία αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο λιμάνι βαθέων υδάτων στην Ανάκλια. Το νέο λιμενικό έργο αναπτύχθηκε από την Κοινοπραξία Ανάκλια, μια κοινή επιχείρηση Γεωργίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017. [4] Τον Ιούλιο του 2018, η ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία Van Oord επιλέχθηκε για τις πρώιμες εργασίες βυθοκόρησης και αποκατάστασης. Το λιμάνι της Ανάκλιας υπολογίζεται ότι θα έχει δυνατότητα διακίνησης έως και 10.000 πλοίων. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. W.E.D. Allen.
  2. John F. Baddeley (1908), The Russian Conquest of the Caucasus, p. 67.
  3. Royal Geographical Society (1856) "Anaklia" A Gazetteer of the World: or, Dictionary of geographical knowledge, compiled from the most recent authorities, and forming a complete body of modern geography – physical, political, statistical, historical, and ethnographical.
  4. «Construction of Anaklia Deep Sea Port kicks off». Agenda.ge. 24 December 2017. http://agenda.ge/news/92866/eng. Ανακτήθηκε στις 31 December 2017. 
  5. «Anaklia Deep Sea Port marine works awarded to Van Oord» (στα Αγγλικά). Van Oord. 6 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018.