Ελληνικό Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνικό Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας
Χάρτης
Είδοςστρατιωτικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°6′34″N 23°46′54″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αχαρνών
ΤοποθεσίαΑεροπορική Βάση Δεκέλειας
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1986
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Το υπόστεγο «Λέρος» στο οποίο στεγάζεται μέρος της συλλογής του Μουσείου
Αεροσκάφος Tiger Moth της συλλογής του Μουσείου
Ασθενοφόρο Dodge WC 54 της συλλογής οχημάτων του Μουσείου

Το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας είναι το αεροπορικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό μουσείο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Το μουσείο συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1992 με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου ως ισότιμο με σμηναρχία μάχης. Έχει έδρα την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας (Τατόι)[1].

Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της ιστορίας, η προβολή της αεροπορικής ιδέας ανά τους αιώνες[2]. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μουσεία (ΙCOM), τo Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών – τεχνολογικών μουσείων που εξετάζουν και εκθέτουν μια συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλες τις εκφάνσεις.

Είναι το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα που ασχολείται με την ανακατασκευή ιστορικών αεροσκαφών. Το 1996 ανελκύστηκε από τον βυθό της θάλασσας, ανοικτά του Ρεθύμνου, ένα Bristol Blenheim Mk IV F που καταρρίφθηκε πριν από τη μάχη της Κρήτης και μεταφέρθηκε στο μουσείο. Στις 3 Οκτωβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε από την ΠΑ η ανέλκυση ενός αλλου ιστορικού αεροσκάφους, ένα Junkers Ju 52 από τη θαλάσσια περιοχή της Λέρου.

Το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορικής συλλογής του μουσείου στεγάζεται στο υπόστεγο «Λέρος»[3]. Το υπόστεγο από μόνο του αποτελεί ιστορικό και μουσειακό έκθεμα καθώς κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στη Λέρο και χρησιμοποιήθηκε ως βάση υδροπλάνων μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μεταπολεμικά, δύο από τα υπόστεγα αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Τατόι και την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας[3].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1986- Συγκροτήθηκε από το ΓΕΑ Γραφείο Οργάνωσης Πολεμικού Μουσείου ΠΑ (Γ.Ο.ΠΟΜ/ΠΑ).

1988- Το γραφείο εντάχθηκε στην Υπηρεσία Ιστορίας Αεροπορίας και είχε αποστολή τη σταδιακή συγκέντρωση υλικού για τη δημιουργία της συλλογής ενός μελλοντικού Αεροπορικού Μουσείου.

1990- Ιδρύθηκε γραφείο ίδρυσης Μουσείου ως τμήμα του ΓΕΑ/Α5 με στόχους τη συνέχιση, υπό την εποπτεία του ΓΕΑ, της συγκέντρωσης του μουσειακού υλικού καθώς και την εξεύρεση του καταλληλότερου φορέα υλοποίησης του Μουσείου. Εξετάστηκαν διάφορες πιθανές περιπτώσεις, τα οργανογράμματα ελληνικών και ξένων μουσείων και προτιμήθηκε τελικά η ίδρυση στρατιωτικής μονάδας.

1992- Συγκροτήθηκε το Μ/ΠΑ επίσημα ως μονάδα της Αεροπορίας ισότιμη με Σμηναρχία Μάχης, με διοικητική υπαγωγή στο ΓΕΑ και έδρα την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

2000- Τροποποιήθηκε ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας του Μουσείου και καθορίστηκε η υπαγωγή του από το ΓΕΑ στη ΔΑΕ (Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης).

2004- Με απόφαση του ΑΑΣ καθορίστηκε η υπαγωγή του Μουσείου στο ΓΕΑ.

2006- το Μουσείο της ΠΑ υπήχθη στη ΔΑΕ.

2015- το Μουσείο υπάγεται στην 123 ΣΤΕ.[4]

Εκθέματα[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]