Ελληνική Χριστιανοκοινωνική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του κόμματος

Η Ελληνική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (Ε.Χ.Ε.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε το 1977 και συμμετείχε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 1977 και το 1985. Η ιδεολογία της συνδυάζει την χριστιανική πίστη με τα κοινωνικά αιτήματα για Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Οικολογία. Δεν έχει καμιά σχέση με τη γερμανική Χριστιανοκοινωνική Ένωση.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ε.Χ.Ε. ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1977 από πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στη δεκαετία του 1960 και κατά την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

  • Ο δικηγόρος Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, πρώτος πρόεδρος του κόμματος, είχε καταφύγει το 1971 σε δικαστικό αγώνα εναντίον των πρωταγωνιστών της επταετούς δικτατορίας, κατηγορώντας τους για απιστία και αντισυνταγματική δράση. Η κίνησή του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει διώξεις και απόλυση από δημόσιες θέσεις. Στις Εθνικές Εκλογές του 1974 είχε ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών χωρίς να εκλεγεί.
  • Ο τυφλός θεολόγος-κοινωνιολόγος Βασίλειος Τσούπρας είχε πρωταγωνιστήσει στον Φοιτητικό Θεολογικό Αγώνα του 1962[1], όπως και στον Αγώνα των Τυφλών το 1976. Εκπροσωπούσε τη νεότερη γενιά θεολόγων, οι οποίοι εξέφραζαν κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες σε αντιδιαστολή με τη συντηρητική στάση της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Χριστιανικών Οργανώσεων.
  • Ο δικηγόρος Απόστολος Τεντολούρης είχε συμμετάσχει με το ΕΑΜ στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44 ως πολιτικός καθοδηγητής στη Θεσσαλία και μετέπειτα είχε ενταχθεί στο ενθουσιαστικό κίνημα που ακολουθούσε τα διδάγματα του Ιωάννη Αρνέλλου.

Η ίδρυση της Ε.Χ.Ε. προκλήθηκε ως αντίδραση προς τη διαφαινόμενη συνεργασία του κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας του Νικόλαου Ψαρουδάκη με τη Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων στις εκλογές του 1977.

Συμμετοχή σε εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ε.Χ.Ε. συμμετείχε σε δύο Εθνικές Εκλογές:

  • Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1977, με υποψήφιους στις 5 περιφέρειες της Αττικής, έλαβε 777 ψήφους (0,01%).
  • Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1985, με υποψηφίους στις Α΄ και Β΄ Περιφέρειες Αθηνών, έλαβε 256 ψήφους.
  • Ενδιαμέσως είχε συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ μέσω του Προέδρου της Βασίλειου Τσούπρα, ο οποίος στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1981 είχε ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Περιφερείας Αθηνών, χωρίς να εκλεγεί.
  • το 1989, σε ευρεία σύσκεψη των μελών της αποφασίστηκε η αποφυγή εν νέου αυτόνομης καθόδου στις εκλογές και η επιδίωξη συνεργασιών με άλλα ιδεολογικά συγγενή κόμματα του χριστιανικού, δημοκρατικού, κοινωνικού και πατριωτικού χώρου .

Αντιμασονικός Αγώνας του 1981[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ε.Χ.Ε. πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού του 1981 εναντίον της Μασονίας, με συγκεντρώσεις και πορείες στο Κέντρο της Αθήνας, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες. Είχε προηγηθεί καταιγισμός αποκαλύψεων στον διεθνή τύπο για την εμπλοκή της Μασονικής Στοάς P2 στην Ιταλία με την Μαφία και διεθνείς μυστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Ακολούθησαν συνεχή δημοσιεύματα στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία από τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαρούχα και Ακρόπολη από τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο σχετικά με τη μασονική δράση στην Ελλάδα.

Προσπάθειες ενοποίησης μικρότερων κομμάτων και πολιτικών ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδρυσή της η Ε.Χ.Ε. επεδίωξε τη συσπείρωση συγγενών πολιτικών σχηματισμών και ομάδων προσώπων για τη δημιουργία ενός ευρύτερου χριστιανικού πολιτικού κινήματος. Το 1980 οι συζητήσεις που έγιναν με την Χριστιανική Δημοκρατία φαίνονταν ότι θα οδηγούσαν στην επίτευξη κοινής εκπροσώπησης στις επόμενες εκλογές, κάτι που δεν ολοκληρώθηκε.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Ιουνίου του 2015 προσκλήθηκε η Ε.Χ.Ε. να συνεργαστεί με τον συνασπισμό κομμάτων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά η απάντηση υπήρξε αρνητική, εξαιτίας της διαφαινόμενης μετεκλογικής συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεταλληνός, Γεώργιος (1989). Θεολογικός Αγώνας. 1962 - Ιστορία. Αθήνα.