Ελιέζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με το όνομα Ελιέζερ, που στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει «ο Θεός βοηθός», αναφέρονται πέντε διαφορετικά πρόσωπα στη Βίβλο, και συγκεκριμένα στην Παλαιά Διαθήκη, τα παρακάτω:

1. Αφοσιωμένος υπηρέτης του Αβραάμ από τη Δαμασκό, που ανέλαβε να ταξιδέψει στη Μεσοποταμία για να βρει σύζυγο στον Ισαάκ. Σύμφωνα με τη σχετική διήγηση (Γένεσις, κεφ. κδ΄), ο Ελιέζερ, φθάνοντας σε ένα πηγάδι κοντά στην πόλη Ναχώρ, παρεκάλεσε τον Θεό να του υποδείξει για γυναίκα του Ισαάκ εκείνη που θα του έδινε να πιεί νερό και θα πότιζε τις καμήλες του. Τότε εμφανίσθηκε η Ρεβέκκα που έπραξε τα παραπάνω και επιπλέον ήταν «καλή τη όψει σφόδρα», οπότε ο Ελιέζερ την επέλεξε για σύζυγο του Ισαάκ. Η συνάντηση Ελιέζερ και Ρεβέκκας υπήρξε το θέμα πολλών εικαστικών καλλιτεχνών, όπως των Ζελόττι, Γκιντ, Μουρίλο και Πουσέν.

2. Προφήτης του Βασιλείου του Ιούδα κατά τον 9ο αιώνα π.Χ., γιος του Δωδία. Αυτός ο Ελιέζερ κατηγόρησε δριμύτατα τη συμφωνία του βασιλιά του Ιούδα Ιωσαφάτ με τον βασιλιά του Ισραήλ Οχοζία για τη συγκρότηση εμπορικού στόλου και προφήτευσε την αποτυχία του εγχειρήματος (Β΄ Παραλειπομένων, κ΄ 35-37).

3. Ο δεύτερος γιος του Μωυσή από τη Σεπφώρα.

4. Ο αρχηγός της φυλής Ρουβήν κατά την εποχή του Δαυίδ, γιος του Ζεχρί (Α΄ Παραλειπομένων, ιε΄ 24).

5. Γιος του Ηράμ ή Ιωρείμ. Αναφέρεται μεταξύ των προγόνων του Ιησού Χριστού (Β΄ Έσδρα ι΄ 31).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 12 (1972), σσ. 61-62