Σεπφώρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεπφώρα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβοσκός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜωυσής
ΤέκναΓκέρσομ[1]
Ελιέζερ[2]
ΓονείςΙοθόρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σεπφώρα (Εβραϊκά:ציפורה) ήταν η έβδομη κόρη του αρχιερέα της Μαδιάμ, Ιοθόρ/Ραγουήλ και η πρώτη σύζυγος του Μωυσή. Μαζί του απέκτησε δυο γιούς, τον Γερσόμ και τον Ελιέζερ. Το όνομά της σημαίνει "Άγριο Πουλί" (:Tzippor στα εβραϊκά σημαίνει πουλί)

Ο γάμος με τον Μωυσή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον φόνο του Αιγυπτίου και την περιπλάνησή του στην έρημο, ο Μωυσής κατέφυγε στη Μαδιάμ. Εκεί είδε εφτά κοπέλες (οι κόρες του Ιοθόρ) να λογομαχούν με βοσκούς καθώς τις παραμέρισαν βίαια για να ποτίσουν πρώτοι τα πρόβατά τους. Ο Μωυσής τις υπερασπίστηκε παλεύοντας με τους άντρες. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του ιερέα, ο Ιοθόρ τον έκανε βοσκό στα πρόβατά του και του έδωσε για σύζυγό του τη μικρότερη κόρη του, Σεπφώρα.

Το επεισόδιο στη σκηνή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Θεός είπε στον Μωυσή να επιστρέψει στην Αίγυπτο και να ελευθερώσει τους γιους του Ισραήλ, ο Μωυσής πήρε μαζί του τη γυναίκα και τους γιούς του. Στο δρόμο για την Αίγυπτο κατασκήνωσαν για το βράδυ κι εκεί συνέβη κάτι μυστήριο με πρωταγωνίστρια τη Σεπφώρα. Στη Βίβλο λέει ότι ο Θεός ήρθε για να σκοτώσει το Μωυσή (Έξοδος:4:24-27), τότε η Σεπφώρα γρήγορα πήρε ένα κοφτερό μαχαίρι και έκανε περιτομή στο Γερσόμ, και το εναπόθεσε στα πόδια του Μωυσή, λέγοντας "Είσαι Θεός του αίματος" (Έξοδος: 4:26). Κατά τους σχολιαστές και τους λογίους ο λόγος για τον οποίο ο Θεός ήρθε να σκοτώσει το Μωυσή ήταν η συμφωνία με τον Αβραάμ. Όπως αναφέρεται στη Γένεση όσα αρσενικά παιδιά δεν έκαναν περιτομή, θα αποκόπτονταν από το λαό διότι "Αυτός έσπασε τη συμφωνία Μου"(Γένεσις:17:10-14).

Κατά την Έξοδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ο Μωυσής κατάφερε να απελευθερώσει τους Εβραίους από την Αίγυπτο, ο Ιοθόρ ήρθε στην κατασκήνωση των Εβραίων στο Σινά φέρνοντας μαζί τη Σεπφώρα και τους γιούς του Μωυσή. Η Βίβλος δεν αναφέρει πότε η Σεπφώρα ξανασυναντήθηκε με τον πατέρα της, μόνο ότι ο Ιοθόρ πήρε την οικογένεια του Μωυσή και πήγε να τον συναντήσει όταν άκουσε τι έκανε ο Θεός για τους γιους του Ισραήλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Zipporah στο Wikimedia Commons