Ελέφαντας της Σρι Λάνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελέφαντας της Σρι Λάνκα

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Προβοσκιδοειδή

Ο ελέφαντας της Σρι Λάνκα (Elephas Maximus Maximus) είναι ένα από τα τρία αναγνωρισμένα υποείδη του ασιατικού ελέφαντα, ιθαγενές στη Σρι Λάνκα. Από το 1986, το Elephas Maximus θεωρείτο από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης IUCN καθώς οι πληθυσμοί του είχαν μειωθεί κατά 50% τις τελευταίες τρεις γενιές, κάτι για το οποίο ευθύνεται η έλλειψη βιότοπων και το λαθραίο κυνήγι για τους βαρύτιμους χαυλιόδοντες του ζώου.

Το Elephas Maximus Maximus είναι ένα από τα τρία υποείδη ασιατικού ελέφαντα και περιγράφηκε από τον Λινναίο το 1758 με το όνομα Elephas Maximus.

Κατανέμεται στα βόρεια και τα νότια του νησιού της Σρι Λάνκα. Επίσης, ελέφαντες είναι παρόντες σε αρκετά εθνικά πάρκα, όπως το Udawalawe National Park, το Yala National Park και άλλα.

Σε γενικές γραμμές, οι ασιατικοί ελέφαντες είναι μικρότεροι από τους ελέφαντες της Αφρικής και έχουν το υψηλότερο σημείο του σώματος στο κεφάλι. Η άκρη του κορμού τους έχει μια δακτυλοειδής διαδικασία. Η πλάτη τους είναι κυρτή ή επίπεδη. Τα θηλυκά είναι συνήθως μικρότερα από τα αρσενικά και έχουν μικρούς ή καθόλου χαυλιόδοντες.

Ο ελέφαντας της Σρι Λάνκα είναι το μεγαλύτερο υποείδος που φθάνει σε ύψος ώμου μεταξύ 2 και 3,5 μ., Ζυγίζει μεταξύ 2.000 και 5.500 κιλά (4.400 και 12.100 λίβρες) και έχει 19 ζεύγη νευρώσεων. Το χρώμα του δέρματός του είναι πιο σκούρο από αυτού του ελέφαντα της Σουμάτρας, με μεγαλύτερα και πιο ξεχωριστά κομμάτια αποχρωματισμού στα αυτιά, το πρόσωπο, τον κορμό και την κοιλιά. Μόνο το 7% των αρσενικών φέρει χαυλιόδοντες.