Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελένη Κανελλοπούλου Πατρικίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελένη Κανελλοπούλου Πατρικίου (Αίγιο 1901- Αθήνα 1980) από το Αίγιο, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που σπούδασε αρχιτέκτονας μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η πρώτη γυναίκα απόφοιτος της σχολής το 1923.

Ήταν ιδρυτικό στέλεχος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρίας, συμμετέχοντας στο πρώτο της διοικητικό συμβούλιο ως η πρώτη και μόνη γυναικεία εκπρόσωπος του κλάδου. Υπήρξε και από τα παλαιότερα τακτικά μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο αγώνας της για την ισότητα των γυναικών σε θέματα εργασίας. Μάλιστα δεν δίστασε να φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας την περίοδο 1932-1934 και τελικά να δικαιωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο σε όλες τις γυναίκες υπαλλήλους να διεκδικήσουν τις ανώτατες υπαλληλικές βαθμίδες διευθυντών και γενικών διευθυντών του Ελληνικού Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά έργα της είναι τα 2 πολυώροφα κτήρια πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου, στις γωνίες Πατησίων και Βασιλέως Ηρακλείου και διαγωνίως απέναντι στην Πατησίων και Ηπείρου. Άλλα έργα της κατά την περίοδο που εργαζόταν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών στα Γραφεία Νομομηχανικού Αττικοβοιωτίας, Αρχιτεκτονικών Μελετών και σε άλλες υπηρεσίες, είναι το επαρχιακό νοσοκομείο Φιλιατών Ηπείρου (1930), προσθήκες στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών, προσθήκες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, τα Δημοτικά Λουτρά Μεθάνων και οι επιδιορθώσεις στα Ανάκτορα Τατοΐου (1935-1936).

Ήταν παντρεμένη με τον Σπύρο Πατρίκιο, πολιτικό μηχανικό και διευθυντή του πολεοδομικού γραφείου Αττικοβοιωτείας , με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Με τον σύζυγό της το 1950 ιδρύει την δική της τεχνική εταιρία με διακριτικό τίτλο "Τεχνικό Γραφείο Σπύρου και Ελένης Πατρίκιου-Μηχανικοί" στο οποίο συμμετέχει και ο πολιτικός μηχανικός Ευάγγελος Ράμος. Η εταιρία δραστηριοποιείτε στον κατασκευαστικό τομέα με την μέθοδο της αντιπαροχής.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αρχιτέκτονες του 20ου Αιώνα. Εκδόσεις Ποταμός. Συγγραφείς: Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία, Φεσσά-Εμμανουήλ Ελένη, Έτος: 2009, ISBN/ISSN: 978-960-6691-38-6, 520 σελίδες, Γλώσσα: Ελληνικά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://eae.com.gr/about/ Αρχειοθετήθηκε 2021-04-12 στο Wayback Machine.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=65967