Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Τάλιν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντεταγμένες: 59°26′1.7″N 24°44′43.4″E / 59.433806°N 24.745389°E / 59.433806; 24.745389
Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Τάλιν)
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Αρχιτεκτονικήνεογοτθική αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηVabaduse väljak 1, 10146 Tallinn, Estonia
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°26′2″N 24°44′43″E
ΘρήσκευμαΛουθηρανισμός
Διοικητική υπαγωγήΔήμος του Τάλιν
ΤοποθεσίαKesklinn
ΧώραΕσθονία[1]
Έναρξη κατασκευής1862
ΈνοικοιTallinn St. John's Congregation
ΔιαχειριστήςTallinn St. John's Congregation
ΑρχιτέκτοναςChristoph August Gabler
Προστασίαιστορικό μνημείο (από 1995)[2]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Εσθονικά: Jaani kirik) είναι μεγάλη λουθηρανική ενοριακή εκκλησία στο Τάλιν της Εσθονίας. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, μαθητή του Ιησού Χριστού και συγγραφέα του τέταρτου χριστιανικού Ευαγγελίου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1862 και η εκκλησία άρχισε να λειτουργει το 1867.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την εποχή της Μεταρρύθμισης, η κύρια θρησκευτική παράδοση της Εσθονίας ήταν ο Λουθηρανισμός, με καθολικό πολίτευμα και επισκοπική κυβέρνηση. Η εθνική εκκλησία της Εσθονίας είναι η Εσθονική Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία, της οποίας ο Άγιος Ιωάννης είναι ενοριακός ναός. Το κίνητρο για την κατασκευή ήταν το μεγάλο μέγεθος των πιστών, που υπήρχαν στη γειτονική ενοριακή εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, η οποία μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα αριθμούσε περισσότερα από 14.000 μέλη. [3] Η συγκέντρωση χρημάτων ξεκίνησε το 1851 για την δημιουργία μιας νέας ενοριακής εκκλησίας στα επεκτεινόμενα προάστια της «νέας» πόλης του Τάλιν, στο χαμηλότερο επίπεδο κάτω από τον αρχαίο οικισμό της πόλης στην κορυφή του λόφου (το Τουμπέα). Από τον Σεπτέμβριο του 1862 ντόπιοι τεχνίτες εργάστηκαν για την κατασκευή και η εκκλησία καθαγιάστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1867.

Τα πράσινα έπιπλα του ψηλού βωμού είναι ως επί το πλείστον από απλό βελούδο, αλλά το κύριο μπροστινό πάνελ είναι πλούσια κεντημένο. Παρόμοια σετ εναλλακτικών χρωμάτων χρησιμοποιούνται και σε άλλες περιόδους του εκκλησιαστικού έτους.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός είναι χτισμένος σε νεογοτθικό ρυθμό, με υψηλές αψίδες λόγχης και είναι ένα πολύ μεγάλο κτίσμα, που εκτείνεται σε τρία κύρια κλίτη, με ψηλό πύργο στο δυτικό άκρο, με διακοσμητικό κωδωνοστάσιο. Υπάρχει μια χορωδία και ένα ιερό, μια μικρή ημικυκλική αψίδα και ένα μεγάλο σκευοφυλάκιο. Η εκκλησία είναι χτισμένη στο ανατολικό άκρο της Πλατείας Ελευθερίας, στο Τάλιν, και κυριαρχεί στην πλατεία, αρχιτεκτονικά. Ο Κύριος Τέκτονας και ο επιβλέπων του κτηρίου ήταν ο Καρλ Σένσενμπεργκ και ο αρχιτέκτονας της εκκλησίας ήταν ο Κριστόφ Αουγκούστ Γκάμπλερ (1820–1884), γηγενής αρχιτέκτονας της πόλης. [4] Σχέδια για την κατεδάφιση της εκκλησίας προτάθηκαν τόσο τη δεκαετία του 1930 όσο και τη δεκαετία του 1950 από αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, που θεώρησαν ότι το στυλ της δεν ταίριαζε με τα άλλα κτήρια της Πλατείας Ελευθερίας. Η τοπική αντιπολίτευση απέτρεψε τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση και στις δύο περιπτώσεις.

Εσωτερικό του ναού και διακόσμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία έλαβε πολλά δώρα κατά τον καθαγιασμό της, όπως έργα τέχνης, πολύτιμα μέταλλα (δισκοπότηρα και πιάτα ελεημοσύνης) και μια καμπάνα. Η εκκλησία εξακολουθεί να προσελκύει δώρα σύγχρονων έργων τέχνης, τα οποία περιλαμβάνουν κεντητά έπιπλα εκκλησίας σε μοντέρνο στυλ (μετωπικές προσόψεις, υπερμετωπιαία και άμβωνες - ασυνήθιστα ο άμβωνας φοράει δύο κλίσεις, καθώς έχει δύο αναλόγια, επιτρέποντας στον ιεροκήρυκα να επιλέξει την κατάλληλη κατεύθυνση για να παρουσιάσει το κήρυγμά του κατά τη θεία λειτουργία), και σύγχρονο βιτρώ. Μια μοντέρνα απεικόνιση της Παναγίας με βιτρώ, που βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Κυρίας, ταιριάζει με ένα παράθυρο στην απέναντι πλευρά της εκκλησίας, που απεικονίζει τον πολιούχο της εκκλησίας, τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή. Ο μεγάλος βωμός, που δεσπόζει στο ανατολικό άκρο της εκκλησίας, που απεικονίζει τη Σταύρωση, είναι του καθηγητή Καρλ Γκοτλιέμπ Βένιγκ, απόφοιτο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με τον αρχιτέκτονα της εκκλησίας, Γκάμπλερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.
  2. Estonian National Registry of Cultural Monuments.
  3. See "St.John's Church, Tallinn", by Krista Kodres, privately published in Tallinn, page 1.
  4. See this history for details of the architect and builders.