Εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους (Βουρλά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους ήταν ελληνορθόδοξη εκκλησία του 19ου αιώνα στα Βουρλά της σημερινής Τουρκίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία βρισκόταν στη συνοικία Σπιτάλια[1], η οποία βρισκόταν εντός της δυτικής πλευράς της πόλης[2], ενώ ανεγέρθηκε το 1859 στη θέση παλαιότερου ξωκκλησιού[3]. Εντός του περιβόλου του φιλοξενούσε το δημοτικό νοσοκομείο των Βουρλών[2]. Έως, περίπου, το 1880, βάσει των έως τότε ακολουθούμενων ταφικών εθιμοτυπικών των Ελλήνων της πόλης, ο περιβάλλοντας χώρος της - αλλά και των υπολοίπων ορθοδόξων εκκλησιών - λειτουργούσε, επίσης, ως νεκροταφείο[4].

Το 1911, κατέστη ανεξάρτητη ενορία, γεγονός το οποίο και φαίνεται να τονίζει την συνεχώς αυξανόμενη σημασία της συγκεκριμένης εκκλησίας εντός της τοπικής κοινωνίας[2]. Παράλληλα, μέρος των εσόδων της εκκλησίας διατίθετο για τις ανάγκες λειτουργίες της Αναξαγορείου Σχολής[5]. Το 1922, η εκκλησία καταστράφηκε κατά την πυρπόληση των ελληνικών συνοικιών των Βουρλών από τις τουρκικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν την πόλη[5].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία ήταν μονόκλιτη και, παράλληλα, μονόκογχη βασιλική, χαρακτηριζόμενη από την ύπαρξη νάρθηκα, καθώς και, σημαντικού μεγέθους, γυναικωνίτη[2]. Παράλληλα, διέθετε ειδικό χώρο, ο οποίος λειτουργούσε ως κατηχητικό σχολείο για τα παιδιά της ενορίας[2].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]