Εκείνος & Εκείνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκείνος & Εκείνος
ΚαταγωγήΑθήνα, Ελλάδα
EίδοςΈντεχνο
Μουσικά όργανακιθάρα πλήκτρα
Παρουσία1991-παρόν Διάλειμμα: 2004-2015
ΜέληΝίκος Καλλίνης
Κώστας Λογοθετίδης
Ιστότοπος
facebook.com/ekeinos.kai.ekeinos

Οι Εκείνος & Εκείνος είναι ελληνικό έντεχνο συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1988. Το συγκρότημα απαρτίζουν οι Νίκος Καλλίνης (τραγούδι, κιθάρα) και Κώστας Λογοθετίδης (πλήκτρα). Το όνομα του συγκροτήματος είναι δανεισμένο από την ελληνική τηλεοπτική σειρά Εκείνος & Εκείνος του Κώστα Μουρσελά με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Γιώργο Μιχαλακόπουλο, αφού οι δημιουργοί του θεώρησαν πως είχαν πολλά κοινά με τους ήρωές του. [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο δημιουργοί του συγκροτήματος μοιράζονται πολλά κοινά, καθώς μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά στο Πέραμα, είχαν κοινές παρέες και γεννήθηκαν την ίδια δεκαετία. Ο τραγουδιστής του σχήματος, Νίκος Καλλίνης, παίζει μαντολίνο από τα 8 του, κιθάρα από τα 12, έγραψε το πρώτο του τραγούδι 13 χρονών και στα 15 δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα. Κάπου στο 1987, η ζωή οδήγησε τους δυο καλλιτέχνες να σκεφτούν σοβαρά το επόμενο βήμα τους από κοινού. Από το 1988 ως το 1991, οι Εκείνος & Εκείνος αφιέρωσαν καθημερινή ενασχόληση με το αντικείμενό τους, στιχουργικά και μουσικά.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1991 κυκλοφόρησε από την Minos EMI ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο το όνομά τους. Τα δύο κομμάτια του δίσκου που ξεχώρισαν είναι τα "Δεν θυμάσαι" και "Τα χειμωνιάτικα μπαρ". Το 1993 τους βρίσκει σε άλλη δισκογραφική στέγη, την F.M.Records. Οι δυο τους, μαζί με τον παραγωγό τους, ξεκίνησαν συζητήσεις για το ποια τραγουδίστρια θα μπορούσε να πει ένα τραγούδι που τους άρεσε ιδιαιτέρως και που είχε θέμα και πρωταγωνιστή το γυναικείο φύλο. Το τραγούδι Άλλη μια φορά και η συμμετοχή της Καίτη Γκρέι στο Μια γυναίκα ξέρει μόνο να σου πει, τους χαρίζει το τραγούδι της χρονιάς και τον πρώτο τους χρυσό δίσκο. Το 1995 κυκλοφορούν τον νέο τους δίσκο με τίτλο Καινούριος Κόσμος, στον οποίο συμμετέχει η Ελένη Βιτάλη.[2] Έκτοτε το συγκρότημα μετράει πολυάριθμες συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως η Χάρις Αλεξίου, o Δημήτρης Μητροπάνος, ο Αντώνης Ρέμος κ.ά.[3]

Το συγκρότημα έκανε διάλειμμα από το 2004 έως το 2015. Το 2010 οι δύο καλλιτέχνες ανακάλυψαν με χαρά και συγκίνηση ότι όλα τους τα τραγούδια είχαν ανέβει στο youtube από τους φίλους τους, πράγμα που δεν είχαν φροντίσει οι ίδιοι έως τότε. Τον Μάιο του 2015, οι Εκείνος & Εκείνος έδωσαν μια δυνατή συναυλία που σηματοδότησε το πρώτο στάδιο της καλλιτεχνικής επιστροφής τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι «Εκείνος κι Εκείνος» επέστρεψαν με κομμένη την ανάσα». popaganda.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «Εκείνος και Εκείνος | Βιογραφία, στίχοι & τραγούδια | Σελίδα 1/1». Στίχος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019. 
  3. «Εκείνος + Εκείνος "Τώρα ξέρεις να πετάς"». www.musiccorner.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]