Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βαλεντιανισμός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Το "Βαλεντιανισμός" παντού το άλλαξα σε "Βαλεντινιανισμός", επειδή ο ιδρυτής του ήταν ο Βαλεντίνος και επειδή στα αγγλικά ο όρος είναι Valentinianism. SOS Χρειάζεται αλλαγή ο τίτλος του λήμματος (δεν ξέρω να το κάνω) καθώς και όπου υπάρχει σύνδεσμος (link) προς το λανθασμένο "Βαλεντιανισμός".
μ (Το "Βαλεντιανισμός" παντού το άλλαξα σε "Βαλεντινιανισμός", επειδή ο ιδρυτής του ήταν ο Βαλεντίνος και επειδή στα αγγλικά ο όρος είναι Valentinianism. SOS Χρειάζεται αλλαγή ο τίτλος του λήμματος (δεν ξέρω να το κάνω) καθώς και όπου υπάρχει σύνδεσμος (link) προς το λανθασμένο "Βαλεντιανισμός".)
{{Γνωστικισμός}}
Ως '''ΒαλεντιανισμόςΒαλεντινιανισμός''' εννοείται θρησκευτικό κίνημα στα [[εννοιολογικό πλαίσιο|συμφραζόμενα]] του [[γνωστικισμός|γνωστικισμού]]. Ονομάστηκε έτσι από τον [[αρχαία Ρώμη|Ρωμαίο]] θεολόγο [[Βαλεντίνος (γνωστικός)|Βαλεντίνο]], που έζησε κατά τον 2ο αιώνα και εγκατέλειψε την [[ορθοδοξία]] για τον γνωστικισμό. Το [[δόγμα]] του ονομάστηκε ΒαλεντιανισμόςΒαλεντινιανισμός και διαδόθηκε ταχύτατα μετά τον θάνατό του και πέραν της Ρώμης στην [[αρχαία Αίγυπτος|Αίγυπτο]]. Μέσω της Αιγύπτου πέρασε στη [[Μικρά Ασία]], τη [[Συρία]] και τη ΒΔ [[Αφρική]]<ref>Green Henry A. 1985, σ. 244.</ref>. Αργότερα το κίνημα του ΒαλεντιανισμούΒαλεντινιανισμού διασπάστηκε σε δύο σχολές σκέψης, την ανατολική και τη δυτική και παρέμεινε ενεργό έως τον 4ο αιώνα, όταν η [[ρωμαϊκή αυτοκρατορία]] θεσμοποίησε τον χριστιανισμό ως κρατική [[θρησκεία]].<ref>Green Henry A. 1985, σ. 245.</ref> Τα περισσότερα στοιχεία μας για τον ΒαλεντιανισμόΒαλεντινιανισμό αντλούνται από την κριτική του [[Ειρηναίος|Ειρηναίου]] που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο γνωστικό κίνημα<ref>Wilson, R. McL. 1980, 133.</ref>.
 
==Παραπομπές-σημειώσεις==
75

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης