Ρουθήνιοι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
H "RT" σε καμία περίπτωση δεν είναι η ανεξάρτητη πηγή, εξυπηρετεί την ρωσική πολιτική, ενώ η Ρωσία (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουζχορόντ, Ζακαρπάτιας) ήταν η κύρια πηγή της προπαγάνδας, παράνομων εντύπων, Φέιγ βολάν, για "ανεξαρτισία Ζακαρπάτιας" - η δράση αυτή αποδείχτηκε από την τοπική αστυνομία και ασφάλεια. Πηγές αναφέρονται και στην πολωνική Βικι
(ανάλυση απογραφής 2011 στην Πολωνία (official data))
(H "RT" σε καμία περίπτωση δεν είναι η ανεξάρτητη πηγή, εξυπηρετεί την ρωσική πολιτική, ενώ η Ρωσία (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουζχορόντ, Ζακαρπάτιας) ήταν η κύρια πηγή της προπαγάνδας, παράνομων εντύπων, Φέιγ βολάν, για "ανεξαρτισία Ζακαρπάτιας" - η δράση αυτή αποδείχτηκε από την τοπική αστυνομία και ασφάλεια. Πηγές αναφέρονται και στην πολωνική Βικι)
Οι '''Ρουθηνοί''' ([[ρουθηνικά]]: Русины), είναι κυρίως διάσπαρτες εθνοτικές ομάδες που ομιλούν μια [[ανατολικές σλαβικές γλώσσες|ανατολική σλαβική γλώσσα]] γνωστή ως [[ρουθηνικά]]. Οι Ρουθηνοί κατάγονται από τους [[Ρουθενιανοί|Ρουθενιανούς]] που δεν υιοθέτησαν τη χρήση του ουκρανικού [[εθνωνύμιο|εθνωνυμίου]] στις αρχές του 20ού αιώνα. Ως κάτοικοι των [[Καρπάθια Όρη|ορεινών περιοχών των Καρπαθίων]], οι Ρουθηνοί συνδέονται μερικές φορές με τη σλοβακική (και επίσης με παρόμοια πολωνική) κοινότητα των Γκόραλ (κυριολεκτικά: «Ορεσίβιοι»). Ο κυριότερος πληθυσμός των Ρουθηνών είναι οι «Καρπαθιο-Ρουθηνοί» της [[Ρουθηνία των Καρπαθίων|Ρουθηνίας των Καρπαθίων]]: μιας διακριτής διασυνοριακής περιοχής της δυτικής Ουκρανίας, της βορειοανατολικής Σλοβακίας και της νοτιοανατολικής Πολωνίας. Η γλώσσα τους αρκετά καλά καταλαβαίνεται από Ουκρανούς, Σλοβάκους και Πολωνούς. Στα επίσημα ουκρανικά πλαίσια, οι διάφορες υποομάδες των Καρπαθιο-Ρουθήνων είναι συχνά γνωστές σε συλλογικό επίπεδο ως «Βερχόβιντσι» (Верховинці) που σημαίνει κυριολεκτικά «Ορεσίβιοι». Ενώ στην Πολωνία αποτελούν χωριστές ομάδες των Βοϊκο (Bojkowie) και τον Λέμκο (Łemkowie<ref>{{Cite web|url=http://lemko.org/|title=LEMKOs {{!}} Lemkivshchyna {{!}} Lemkovyna {{!}} Lemko {{!}} Boyko {{!}} Rusyn {{!}} Rusnak {{!}} Ruthenians {{!}} Carpatho-Ruthenians, etc.....|website=lemko.org|accessdate=2020-02-20}}</ref>)
 
Σήμερα, η [[Σλοβακία]], η [[Πολωνία]], η [[Ουγγαρία]], η [[Τσεχία]], η [[Σερβία]] και η [[Κροατία]] αναγνωρίζουν επίσημα τους σύγχρονους Ρουθηνούς (ή Ρουθένους) ως εθνοτική μειονότητα.<ref name="RT_news">[https://web.archive.org/web/20081212212346/http://www.russiatoday.com/features/news/34495 Ukraine’s ethnic minority seeks independence. ''RT'']</ref> Το 2007, οι Καρπαθιο-Ρουθηνοί αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστή εθνότητα στην Ουκρανία από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ζακαρπάτια και το 2012 η ρουθηνική γλώσσα απέκτησε επίσημο περιφερειακό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας καθώς και σε εθνικό επίπεδο βάσει του νόμου της Ουκρανίας του 2012 «περί κρατικής πολιτικής στην Ουκρανία». Οι περισσότεροι σύγχρονοι αυτοαποκαλούμενοι εθνοτικά ως Ρουθήνοι ζουν εκτός Ουκρανίας.
 
==Σημειώσεις==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης