Ψυχοπάθεια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: επεξεργασία κώδικα 2017
{{πηγές|20|07|2019}}
Η '''ψυχοπάθεια''' είναι παραδοσιακά μία διαταραχή της [[Προσωπικότητα|προσωπικότητας]] χαρακτηρισμένη από συνεχή αντικοινωνική [[Συμπεριφορά|συμπεριφορά]], μειωμένη [[ενσυναίσθηση]] και τύψη συνειδήσεως, καθώς και θρασέα, απρόσκοπτα εγωιστικά στοιχεία. Είναι συχνά θεωρούμενη συνώνυμη της [[Κοινωνιοπάθεια|κοινωνιοπάθειας]]. Διαφορετικές θεωρήσεις της ψυχοπάθειας έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά που μόλις μερικώς συμπίπτουν και μπορεί να αντιτίθενται.
==Διάγνωση==
 
Ο Αμερικάνος ψυχίατρος Hervey M. Cleckley, επηρέασε τα αρχικά διαγνωστικά κριτήρια της αντικοινωνικής αντίδρασης/διαταραχής στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), όπως και ο Αμερικάνος ψυχολόγος George E. Partridge. Το DSM και η [[Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας]] (ICD) ακολούθως εισήγαγαν τις διαγνώσεις της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας (ASPD) και κοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας (DPD) αντιστοίχως, δηλώνοντας ότι αυτές οι διαγνώσεις έχουν αναφερθεί (ή περιέχουν ότι αναφέρεται στην) ψυχοπάθεια ή κοινωνιοπάθεια. Η δημιουργία των ASPD και DPD οδηγήθηκε από το γεγονός ότι πολλά από τα κλασσικά χαρακτηριστικά της ψυχοπάθειας ήταν αδύνατο να μετρηθούν αντικειμενικά. Ο Καναδός ψυχολόγος Robert D. Hare αργότερα επανέφερε το οικοδόμημα της ψυχοπάθειας στην εγκληματολογία στην Psychopathy Checklist.
==Ως όρος==
 
Αν και κανένας ψυχιατρικός ή ψυχολογικός οργανισμός έχει καθιερώσει κάποια διάγνωση με τίτλο "ψυχοπάθεια", εκτιμήσεις των ψυχοπαθικών χαρακτηριστικών χρησιμοποιούνται εκτενώς σε περιβάλλοντα ποινικής δικαιοσύνης σε μερικά κράτη και μπορεί να φέρουν σημαντικές επιπτώσεις για τα άτομα. Η έρευνα της ψυχοπάθειας είναι ένα ενεργό πεδίο έρευνας, και ο όρος επίσης χρησιμοποιείται από το ευρήευρύ κοινό, τον τύπο, και πλασματικές απεικονίσεις. Ενώ ο όρος συχνά είχε κοινή χρήση με την "τρέλα", "παράνοια" και "ψυχική ασθένεια", υπάρχει μία διάκριση ανάμεσα στην ψύχωση και την ψυχοπάθεια.
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
{{βικιλεξικό}}
{{επέκταση}}
{{authority control}}
[[Κατηγορία:Διαταραχές της προσωπικότητας]]
[[Κατηγορία:Ψυχολογία]]

Μενού πλοήγησης