Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μάγια»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
27 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
 
{{Μάγια}}
Οι '''Μάγια''' είναι ιθαγενής λαός της [[Κεντρική Αμερική|Κεντρικής Αμερικής]]. Κατά το παρελθόν καταλάμβανε μιαμία συνεχή έκταση στο νότιο [[Μεξικό]], στη [[Γουατεμάλα]] και στο βόρειο [[Μπελίζ]] και μιλούσαν διάφορες γλώσσες της [[Μάγια γλώσσες|γλωσσικής οικογένειας των Μάγια]]. Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές των Μάγια διαίρεσαν τις περιοχές που ζούσαν οι λαοί των Μάγια σε 3 ζώνες-: βόρεια, κεντρική, και νότια. Η γεωγραφική, αυτή, διαίρεση συμπίπτει και με τη γλωσσική διαίρεση.
 
 
== Ιστορία ==
Πριν από την κατάκτηση του Μεξικού από τους [[Ισπανοί|Ισπανούς]], οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και [[πυραμίδα|πυραμιδοειδείς]] ναούς, κατεργάζοντανκατεργαζόταν τοτον [[χαλκός|χαλκό]] και τοτον [[χρυσός|χρυσό]], γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μιαμία μορφή ιερογλυφικής γραφής. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τατο 2000 π.Χ., όπου αντιστοιχεί η Αρχαϊκή περίοδος. Μετά αρχίζει η Προκλασική περίοδος, που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. μέχρι το 250 μ.Χ. Ακολουθεί η Κλασική περίοδος μέχρι το 1000 μ.Χ. Τέλος από το διάστημα 1000 - 1540 χρονολογείται η Μετακλασική περίοδος.
 
== Οικισμοί ==
Τα κέντρα των μεγάλων πόλεών τους περιλάμβαναν μιαμία ορθογώνια πλατεία, που περιβαλλόταν από τις τρεις ή τέσσερις πλευρές της από τεχνητούς λόφους ή εξέδρες. Πολλές φορές αυτές οι πλατείες ήταν χτισμένεςκτισμένες σε τεχνητά, επίπεδα αναχώματα. Στην επίπεδη επιφάνεια των ψηλώνυψηλών πυραμίδων χτίζοντανκτιζόταν ναοί. Στις πλατείες υπήρχαν και χαμηλές πυραμίδες, που χρησίμευαν για βάσεις ανακτόρων με πολλά δωμάτια, που ανήκαν, κυρίως, σε [[αριστοκρατία|αριστοκράτες]]. Τα μικρά κέντρα αποτελούνταν από μιαμία πλατεία, τα μεγάλα, όμως, είχαν αρκετές, που κάλυπταν τεράστιες εκτάσεις. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πόλεων ήταν το γήπεδο, όπου παίζοντανπαιζόταν το πολύ διαδεδομένο παιχνίδι της μπάλας.
 
[[Αρχείο:Mayamap.png|μικρογραφία|δεξιά|300px|Η έκταση του πολιτισμού των Μάγια φαίνεται σε αυτόν το χάρτη με κόκκινη γραμμή. Η μαύρη γραμμή δείχνει την συνολική επέκτασηέκταση των Μεσοαμερικανικών πολιτισμών. Με κύκλο σημειώνονται τοποθεσίες της Κλασσικής περιόδου και με τετράγωνο αυτές της Μετακλασσικής]]
 
== Ανάπτυξη ==
Τα αρχαιολογικά μνημεία που διασώθηκαν μέχρι τις μέρεςημέρες μας, μας επιτρέπουν να βγάλουμε το συμπέρασμα, ότι ο πολιτισμός τους έφτανε στο επίπεδο των περισσότερο γνωστών πολιτισμών της αρχαιότητας, της [[Αρχαία Ελλάδα|Ελλάδας]], [[Αρχαία Αίγυπτος|Αιγύπτου]], Ινδίας κ.ά. Ανάπτυξαν σημαντικά την [[αρχιτεκτονική]] τους, δείγματα της οποίας έχουμε αρκετά. Έφτιαξαν πυραμίδες, ναούς, άλλα κτίρια που στολίστηκαν με αξιοθαύμαστα κομψά σχέδια, γλυπτά και ζωγραφιστά, ενώ στα μαθηματικά χρησιμοποιούσαν το [[εικοσαδικό σύστημα αρίθμησης]]. Ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματαεπιτεύγματά τους οι Μάγια είχαν γνώση της έννοιας του [[μηδέν|αριθμού 0]]<ref>Diehl, Richard (2004). ''The Olmecs: America's First Civilization''. London: Thames & Hudson. ISBN 0-500-02119-8. OCLC 56746987, σελ. 186</ref>, αν και είναι πιθανό να πήραν την γνώση αυτή από τους [[Ολμέκοι|Ολμέκους]].
 
== Εικόνες ==
 
== Βιβλιογραφία ==
* [[Κατελής Βίγκλας]], «Η ισπανική κατάκτηση των βασιλείων των Μάγια. Η υποδούλωση της Κεντρικής Αμερικής», ''Στρατιωτική Ιστορία'', τεύχ. 210, Ιούλιος 2014, 36-47.
* [[Κατελής Βίγκλας]], «Η Έννοια Και Οι Πρακτικές Του Ιερού Των Μάγια», [http://www.societyforethnology.gr/el/ethnologyonline ''Ethnologhia On Line E-Journal of the Greek Society for Ethnology'',] τομ. 8, Ιούλιος 2017, 1-23.
 
[[Κατελής Βίγκλας]], «Η Έννοια Και Οι Πρακτικές Του Ιερού Των Μάγια», [http://www.societyforethnology.gr/el/ethnologyonline ''Ethnologhia On Line E-Journal of the Greek Society for Ethnology'',] τομ. 8, Ιούλιος 2017, 1-23.
 
{{commonscat|Maya}}
 
{{Προκολομβιανοί πολιτισμοί της Αμερικής}}
 
{{Authority control}}
 
71.144

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης