Τολτέκοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Τολτέκοι ήταν ένας προκολομβιανός πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής. Προερχόμενοι από τον βορρά οι Τολτέκοι ίδρυσαν την πόλη Τούλα , στην θέση του χωριού Μαμέχνι των Οτομί, το 856 μ.Χ (σύμφωνα με την δική τους χρονολογική μέτρηση).[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 900 έως το 1160 άνθισε στο Μεξικό ο πολιτισμός των Τολτέκων, ως συνεχιστών της κληρονομιάς που είχαν αφήσει οι Ολμέκοι, οι Μάγια και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί της κεντρικής Αμερικής. Οι Τολτέκοι έχτισαν μια εντυπωσιακή πρωτεύουσα με το όνομα Τουλά και μετέδωσαν την κληρονομιά τους σε μεταγενέστερους πολιτισμούς, κυρίως στους Αζτέκους, οι οποίοι αναφέρονταν στους Τολτέκους ως τους πνευματικούς και πολιτισμικούς προκατόχους τους και περιέγραψαν την κουλτούρα τους ως την επιτομή του πολιτισμού.[2][3] Τον 11ο αιώνα ακμάζει λοιπόν ο καθαυτό πολιτισμός των Τολτέκων. Οι ανθρωποθυσίες γενικεύονται. Στα μνημεία, μακρές ζωοφόροι αναπαριστούν αετούς (ηλιακά - θεϊκά σύμβολα) και ιαγουάρους (σύμβολα του θεού Τεζκατλιπόκα) να θανατώνουν ανθρώπους και ζώα ως θυσία προς τους θεούς που συμβολίζουν.Τα ιερά τους είναι πλέον κτίσματα με ευρύχωρες αίθουσες και στοές όπου μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι πολεμιστές εκτός από τους ιερείς.

Ιστορία της έρευνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της αυτοκρατορίας των Τολτέκων όπως ήταν το 950 μ.Χ

-Μία από τις πρώτες ιστορικές αναφορές των Τολτέκων ήταν ο Δομινικανός φρουρός Diego Durán, ο οποίος ήταν πιο γνωστός ως ένας από τους πρώτους δυτικούς που μελέτησαν την ιστορία της Κεντρική Αμερική. Σήμερα το έργο του Durán εξακολουθεί να έχει σημασία για όσους μελετούν τις μεσοαμερικανικές κοινωνίες και με βάση τα ευρήματά του, ο Durán ισχυρίζεται ότι οι Τολτέκοι ήταν μαθητές του «Αρχιερέα Topiltzin». Ο Topiltzin και οι μαθητές του λέγεται ότι κήρυξαν και έκαναν θαύματα. Αυτό το οποίο επίσης λέει ο Ντουράν, «σημαίνει Δάσκαλοι ή Άνδρες Σοφοί σε Κάποια Τέχνη». Ο Ντουράν εικάζει ότι αυτή η Τοπιλζίνη ίσως ήταν ο Θωμάς ο Απόστολος που στάλθηκε για να κηρύξει το Χριστιανικό Ευαγγέλιο μεταξύ των «Ινδών», αν και δεν παρέχει τίποτα περισσότερο από περιστασιακές ενδείξεις οποιασδήποτε επαφής μεταξύ των ημισφαιρίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διόπτρα - 605268 PDF» (PDF). 
  2. Soustelle, Jacques (1997). Οι αζτέκοι. Αθήνα: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Α. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ. σελ. 15 - 19. ISBN 9603540501. 
  3. «Η ιστορία του ανθρώπου - Τολτέκοι». 

Άλλοι πολιτισμοί της Αμερικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]