Σιγισμούνδος Κεστουτάιτις: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα: O '''Σιγισμούνδος γιος τού Κεστούτις''', λιθουαν. Žygimantas Kęstutaitis (π. 1365 - 20 Μαρτίου 1440) από τον Οίκος...)
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Το 1432 έγινε μέγας δούκας της Λιθουανίας. Υπέγραψε την Ένωση τού Γκρόντνο με τον Γιαγκιέλον και παραχώρησε μερικά εδάφη της Βολυνίας και της Ποδολίας στην Πολωνία. Όμως ο Σβιτριγκάιλα είχε ακόμη την υποστήριξη πολλών Ορθοδόξων ευγενών και για να εξσφαλίσει την υποστήριξή τους, εξέδωσε το 1434 προνόμια, εξισώνοντας τα δικαιώματα των Ορθοδόξων ευγενών με αυτά των Ρωμαιοκαθολικών. Εγγυήθηκε ότι κανείς ευγενής δεν θα φυλακιζόταν ή τιμωρείται χωρίς πρώτα δίκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του. Το προνόμιο ήταν σημαντική ανάπτυξη και επιτάχυνε τη δημιουργία φεουδαλικού συστήματος.
 
Τελικά ο στρατός τού Σιγισμούνδου στη μάχη τού Παμπάισκας νίκησε τον Σβιτριγκάιλα το 1435. Το Λιβονιακό Τάγμα, σύμμαχο τού Σβιτριγκάιλα, υπέστη δεινή ήττα. Αφού σταθεροποίησησταθεροποίησε τη θέση του στη Λιθουανία, προσπάθησε να χαλαρώσει τους δεσμούς του με την Πολωνία και άρχισε να διαπραγματεύεται το 1438 με τον [[Αλβέρτος Β΄ της Γερμανίας|Αλβέρτο Β΄ των Αψβούργων]] για έναν αντι-Πολωνικό συνασπισμό. ΑυτόΤις διαπραγματεύσεις διέκοψε ο φόνος του από υποστηρικτές τού Σβιτριγκάιλα στο κάστρο της χερσονήσου Τρακάι το 1440.
 
==Οικογένεια==

Μενού πλοήγησης