Μιχαήλ Ζυγκιμαντάιτις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μιχαήλ Ζυγκιμαντάιτις
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1380
Θάνατος1451[1] ή 1452[2]
Μόσχα
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Βίλνιους
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςEuphemia of Warsaw
Αικατερίνη της Μαζοβίας
ΓονείςΣιγισμούνδος Κεστουτάιτις
Οικογένειαοίκος των Γκεντιμινιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚνιαζ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μιχαήλ γιος τού Σιγισμούνδου, λιθουαν. Mykolas Žygimantaitis (πριν το 1406 - μετά το 1452) ήταν μέλος τού Οίκου των Γκεντιμινιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Σιγισμούνδου μεγάλου δούκα της Λιθουανίας, γιού τού Κεστούτις μεγάλου δούκα της Λιθουανίας.

Υποστήρξε τον πατέρα του στη μάχη για την εξουσία έναντι τού Σβιτριγκάιλα, εξαδέλφου τού Σιγισμούνδου. Το 1435 στη μάχη τού Παμπάισκας οδήγησε τον στρατό τού πατέρα του σε νίκη. Μετά τον φόνο τού Σιγισμούνδου, πολέμησε εναντίον τού Καζίμιρ Δ΄ της Πολωνίας-Λιθουανίας (γιου τού Γιαγκιέλον) για τον θρόνο της Λιθουανίας, αλλά χωρίς επιτυχία. Πρώτα ο Μιχαήλ υποστηρίθηκε από τη Σαμογιτία, αλλά το 1441 ο Καζίμιρ Δ΄ εξέδωσε προνόμιο υπέρ της ημι-αυτονομίας της και έτσι απετράπη ο εμφύλιος πόλεμος.

Ως το 1447 υποστηρίχθηκε από τους δούκες της Μαζοβίας. Το 1448 ζήτησε τη συνδρομή τού Χανάτου της Κριμαίας. Με τη βοήθειά τους επιτέθηκε και σύντομα ήλεγχε το Κίεβο, το Στάρομπουντ, το Νόβχοροντ-Σιβέρσκυ. Σύντομα όμως αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στο μεγάλο δουκάτο της Μόσχας, όπου απεβίωσε μάλλον από δηλητήριο. Τάφηκε στον καθεδρικό τού Βίλνιους.

Της εξαδέλφης του Σοφίας η κόρη, η Άννα των Ρουρικιδών, παντρεύτηκε τον Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την του Άννα των Πιάστ, κόρη τού Σιεμόβιτ Δ΄ δούκα της Μαζοβίας-Ράβα. Ήταν 2η εξαδέλφη του, καθώς η μητέρα της Αλεξάνδρα ήταν κόρη τού Αλγκίρντας, αδελφού τού Κεστούτις.

Η Άννα απεβίωσε το 1435 και ο Μιχαήλ έκανε δεύτερο γάμο με την εξαδέλφη του Ευφημία των Πιάστ, κόρη τού Μπολέσλαφ διαδόχου τού δουκάτου της Βαρσοβίας. Η Ευφημία ήταν κόρη της Ντανουτέ, κόρης τού Κεστούτις. Αυτή απεβίωσε το 1436.

Τότε ο Μιχαήλ έκανε τρίτο γάμο με την Αικατερίνη των Πιάστ, αδελφή της πρώτης συζύγου του Άννας. Η Αικατερίνη απεβίωσε το 1479/80.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bolesław Zygmuntowicz Michał
  2. dw.2395.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kiaupa, Zigmantas; Jūratė Kiaupienė; Albinas Kunevičius (2000) [1995]. The History of Lithuania Before 1795 (English ed.). Vilnius: Lithuanian Institute of History. p. 213. ISBN 9986-810-13-2.
  • Gudavičius, Edvardas (2004). "Mykolas Žygimantaitis". In Vytautas Spečiūnas. Lietuvos valdovai (XIII-XVIII a.): enciklopedinis žinynas (in Lithuanian). Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas. p. 97. ISBN 5-420-01535-8.