Βόρις Γ΄ της Βουλγαρίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 38: Γραμμή 38:




Ο '''Μπορίς Γ' ''', '''Τσάρος (Βασιλιάς) της Βουλγαρίας''' (εξελληνισμένα Βόρις Γ΄, ''Борис III'', [[30 Ιανουαρίου]] [[1894]] - [[28 Αυγούστου]] [[1943]]), αρχικά '' Boris Klemens Robert Maria Pius Ludwig Stanislaus Xaver'' (''Boris Clement Robert Mary Pius Louis Stanislaus Xavier''), γιος του [[Φερδινάνδος Α΄ της Βουλγαρίας|Φερδινάνδου Α΄]], ανέβηκε στο θρόνο το 1918, μετά την παραίτηση του πατέρα του, μετά την ήττα του [[Βασίλειο της Βουλγαρίας|Βασίλειου της Βουλγαρίας]] κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη ήττα της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια, μετά τον καταστροφικό [[Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος|Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο]]. Με τη [[Συνθήκη του Νεϊγύ]] η χώρα αναγκάστηκε να παραχωρήσει νέα εδάφη και να πληρώσει εξουθενωτικές αποζημιώσεις στους γείτονές της, απειλώντας έτσι την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα. Δύο πολιτικές δυνάμεις, η Αγροτική Ένωση και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ζητούσαν ανατροπή της μοναρχίας και αλλαγή της κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες ανέβηκε στο θρόνο ο Μπορίς. Διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντιτασσόμενος στον [[Αδόλφος Χίτλερ|Αδόλφο Χίτλερ]], όταν εκείνος του ζητούσε να εκτοπίσει τους Εβραίους της Βουλγαρίας.
Ο '''Μπορίς Γ' ''' (εξελληνισμένα Βόρις Γ΄, ''Борис III'', [[30 Ιανουαρίου]] [[1894]] - [[28 Αυγούστου]] [[1943]]) ήταν βασιλιάς της Βουλγαρίας (1918-1943) από τον [[Οίκος των Βέττιν|Οίκο των Βέττιν]] της Σαξωνίας, από τον κλάδο του Κόμπουργκ και Γκότα.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του [[Φερδινάνδος Α' της Βουλγαρίας|Φερδινάνδο]] το 1918, όταν παραιτήθηκε μετά την ήττα της χώρας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βουλγαρία είχε ηττηθεί και πέντε έτη ενωρίτερα, κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Το 1919 με τη Συνθήκη του Νεϊγύ η χώρα έπρεπε να επιστρέψει τα εδάφη που είχε καταλάβει (την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα, κά) και να πληρώσει εξουθενωτικές αποζημιώσεις στους γείτονές της, κάτι που απειλούσε την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα. Δύο από τις πολιτικές παρατάξεις, η Αγροτική Ένωση και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ζητούσαν ανατροπή της μοναρχίας, έτσι ο Φερδινάνδος αποφάσισε να παραιτηθεί υπέρ του υιού του. Ο Μπορίς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντιτέθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ, όταν εκείνος του ζητούσε να απελάσει τους Εβραίους της Βουλγαρίας.


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==

Έκδοση από την 12:11, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Μπορίς
Βασιλιάς της Βουλγαρίας
Περίοδος1918 - 1943
ΠροκάτοχοςΦερδινάνδος
ΔιάδοχοςΣυμεών
Γέννηση30 Ιανουαρίου 1894
Σόφια, Βουλγαρία
Θάνατος28 Αυγούστου 1943 (49 ετών)
Σόφια, Βουλγαρία
Τόπος ταφήςΜοναστήρι της Ρίλα
ΣύζυγοςΤζιοβάνα Σαβοΐας
ΕπίγονοιΜαρία-Λουίζα
Συμεών
ΟίκοςΟίκος των Βέττιν της Σαξονίας,
Κλάδος Κόμπουργκ και Γκότα
ΠατέραςΦερδινάνδος
ΜητέραΜαρία-Λουίζα Βουρβόνων-Πάρμας
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )


Ο Μπορίς Γ' , Τσάρος (Βασιλιάς) της Βουλγαρίας (εξελληνισμένα Βόρις Γ΄, Борис III, 30 Ιανουαρίου 1894 - 28 Αυγούστου 1943), αρχικά Boris Klemens Robert Maria Pius Ludwig Stanislaus Xaver (Boris Clement Robert Mary Pius Louis Stanislaus Xavier), γιος του Φερδινάνδου Α΄, ανέβηκε στο θρόνο το 1918, μετά την παραίτηση του πατέρα του, μετά την ήττα του Βασίλειου της Βουλγαρίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη ήττα της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια, μετά τον καταστροφικό Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Με τη Συνθήκη του Νεϊγύ η χώρα αναγκάστηκε να παραχωρήσει νέα εδάφη και να πληρώσει εξουθενωτικές αποζημιώσεις στους γείτονές της, απειλώντας έτσι την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα. Δύο πολιτικές δυνάμεις, η Αγροτική Ένωση και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ζητούσαν ανατροπή της μοναρχίας και αλλαγή της κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες ανέβηκε στο θρόνο ο Μπορίς. Διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντιτασσόμενος στον Αδόλφο Χίτλερ, όταν εκείνος του ζητούσε να εκτοπίσει τους Εβραίους της Βουλγαρίας.

Οικογένεια

Ο Μπορίς νυμφεύτηκε την Τζιοβάνα της Σαβοΐας, κόρη του Βίκτωρα-Εμμανουήλ Γ' βασιλιά της Ιταλίας. Τέκνα τους ήταν:

  • Μαρία-Λουίζα γεννήθηκε το 1933 και παντρεύθηκε τον Κάρολο πρίγκιπα του Λέινινγκεν
  • Συμεών Β' γεννήθηκε το 1937. Διαδέχθηκε τον πατέρα του (1943-1946) και επίσης εξελέγη πρωθυπουργός (2001-2005) με το επώνυμο Σαξκομπουργκόβιτς.

Πηγές

  • Bulgaria in the Second World War by Marshall Lee Miller, Stanford University Press, 1975.
  • Boris III of Bulgaria 1894–1943, by Pashanko Dimitroff, London, 1986, ISBN 0-86332-140-2
  • Crown of Thorns by Stephane Groueff, Lanham MD., and London, 1987, ISBN 0-8191-5778-3
  • The Betrayal of Bulgaria by Gregory Lauder-Frost, Monarchist League Policy Paper, London, 1989.
  • The Daily Telegraph, Obituary for "HM Queen Ioanna of the Bulgarians", London, 28 February 2000.
  • Balkans into Southeastern Europe by John R. Lampe, Palgrave Macmillan, New York, 2006.
  • A History of Israel: From the Rise of Zionism to Our Time by Howard M. Sachar, Alfred A. Knopf, New York, 2007, ISBN 978-0-394-48564-5