Γουλιέλμος Α΄ της Ακουιτανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
{{Πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Γουλιέλμος Α΄ της Ακουιτανίας''' (Guillaume Ier d'Aquitaine) ή '''Γουλιέλμος ο Ευσεβής''' (Guillaume le Pieux, [[22 Μαρτίου]] [[875]] - [[6 Ιουλίου]] [[918]]), κόμης της ΟβέρνΩβέρνης ([[885]] - [[918]]) και δούκας της Ακουιτανίας ([[893]] - [[918]]) ήταν γιος και διάδοχος του Βερνάρδου Β΄ της ΟβέρνΩβέρνης και της Ερμενγάρδης. Παντρεύτηκε λίγο πριν το 898 την Ενγκελβέργκα κόρη του Μπόσο της Προβηγκίας και της Ερμενγάρδης.
 
Έγινε κυβερνήτης της ΟβέρνΩβέρνης και του Λιμουζίν διαδεχόμενος τον πατέρα του και κατέκτησε την [[Ακουιτανία (πρώην περιοχή)|Ακουιτανία]] και το [[Πουατού-Σαράντ|Πουατού]] για λογαριασμό του [[Εμπλ της Ακουιτανίας]] ο οποίος είχε ανατραπεί από τον Άιμαρ (893). Ο Γουλιέλμος κράτησε το δουκάτο της Ακουιτανίας γαι τον εαυτό του αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση και την κηδεμονία του Εμπλ.
 
Ίδρυσε το αβαείο [[Τάγμα των Βενεδικτίνων|των Βενεδικτίνων]] του Κλυνύ που εξελίχτηκε στην συνέχεια σε σημαντικό θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο. Ο Γουλιέλμος δεν κράτησε την επικυριαρχία του αβαείου αλλά το κατέστησε υπόλογο μόνο έναντι του πάπα, κάτι ασυνήθιστο για τα αβαεία εκείνης της εποχής που τα είχαν στην κατοχή τους οικογένειες. Πρώτο ηγούμενο διόρισε τον Μπέρνο της Μπωμ.
6.268

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης