Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ατομικό βάρος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
==Ιστορία==
Το [[1808]] ο Άγγλος χημικός [[Τζων Ντάλτον]] με το έργο του ''Νέο Σύστημα της Χημικής Φιλοσοφίας (New System of Chemical Philosophy)'' επαναφέρει την ατομική θεωρία του [[Δημόκριτος|Δημόκριτου]] και του [[Λεύκιππος|Λεύκιππου]]. Για να εξηγήσει τους νόμους που ανακάλυψε, διατύπωσε τη θεωρία ότι η [[ύλη]] αποτελείται από τεράστιο αριθμό μικροσκοπικών και αδιαίρετων σωματιδίων που τα ονόμασε '''άτομα''' δανειζόμενος το όνομα από τη θεωρία του Δημόκριτου. Η περιγραφή που έκανε ο Ντάλτον για τα άτομα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που έχουμε σήμερα για αυτά. Παρόλα αυτά η θεωρία του εξηγούσε ικανοποιητικά τα χημικά φαινόμενα και το πρόβλημα που αμέσως παρουσιάστηκε ήταν η μέτρηση της μάζας των ατόμων. Επειδή τα άτομα είναι πάρα πολύ μικρά και η μάζα τους δε μπορεί να μετρηθεί με το γραμμάριο, αναγκάστηκαν να μετρήσουν τη μάζα τους συγκριτικά με τη μάζα κάποιου συγκεκριμένου ατόμου. Στην αρχή το άτομο αυτό ήταν του [[υδρογόνο]]υ και στη συνέχεια του [[οξυγόνο]]υ. Από τα μέσα του 20ού αιώνα ([[1960]]-[[1961]]) επιλέγεται ως [[μονάδα μέτρησης]] των ατομικών βαρών η μονάδα ατομικής μάζας (uamu).
Το [[1811]] ο Ιταλός [[Αμεντέο Αβογκάντρο]] διατυπώνει τη θεωρία ότι '' «ίσοι όγκοι αερίων, στις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, περιέχουν ίσο αριθμό σωματίων.»'' Τα σωμάτια της θεωρίας του Αβογκάντρο μπορούσαν να είναι ή άτομα ή συνδυασμοί ατόμων. Η πρόταση αυτή που έμεινε ιστορικά ως ''«[[Υπόθεση Αβογκάντρο]]»'' εισήγαγε την έννοια του [[Μόριο|μορίου]] ως ανεξάρτητη μονάδα και επέτρεψε το προσδιορισμό των ατομικών βαρών των [[Αέριο|αερίων]].
Τα σημαντικά προβλήματα του προσδιορισμού των ατομικών βαρών λύνονται το [[1860]] στην πρώτη [[Συνάντηση της Καρλσρούης|συνάντηση των χημικών]] στην [[Καρλσρούη]] από τον [[Στανισλάο Κανιτζάρο]] και το [[1869]] ο [[Ντμίτρι Μεντελέγιεφ]] παρουσιάζει τον πρώτο [[Περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων|περιοδικό πίνακα των στοιχείων]] που κατατάσσει τα στοιχεία σύμφωνα με το ατομικό τους βάρος. Το [[1896]] ο [[Ανρί Μπεκερέλ]] ανακαλύπτει τη [[ραδιενέργεια]]. Με τη χρήση της ο προσδιορισμός των ατομικών βαρών γίνεται πλέον με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης