Ποινική δίωξη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Σύμφωνα με το σύστημα Ποινικής Δικονομίας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα η ποινική δίωξη ασκείται εν ονόματι της Πολιτείας, από τον [[Εισαγγελέας|Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών]] και στα [[πταισματοδικείο|πταισματοδικεία]] από τον εκάστοτε τεταγμένο [[δημόσιος κατήγορος|δημόσιο κατήγορο]].<br />
Επίσης δικαίωμα άσκησης ποινικής δίωξης έχουν η ολομέλεια του δικαστηρίου των Εφετών, καθώς και ο εκάστοτε [[Υπουργείο Δικαιοσύνης|υπουργός Δικαιοσύνης]]. Ειδικότερα, ο τελευταίος και μόνο κατόπιν προηγούμενης απόφασης του [[Υπουργικό Συμβούλιο|υπουργικού συμβουλίου]], έχει το δικαίωμα να διατάξει την αναβολή έναρξης, ή την αναστολή μιας ήδη διενεργούμενης ποινικής δίωξης στηστην περίπτωση που πρόκειται για πολιτικό έγκλημα και μόνο, ή ακόμη για έγκλημα/εγκλήματα) που η δίωξή τους είναι δυνατόν να "''διαταράξουν τις [[διεθνείς σχέσεις]] του κράτους''". Το δικαίωμα όμως αυτό πρέπει να ασκηθεί πριν την έναρξη της "επ΄ ακροατηρίω συζήτησης".
 
Στη περίπτωση αξιόποινης πράξης που η δίωξή της δεν απαιτεί [[έγκληση]], ή αίτηση, τότε η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα αμέσως μόλις περιέλθει στον Εισαγγελέα πληροφορία διάπραξης είτε από αναφορά, είτε από μήνυση είτε από οποιοδήποτε μέσον σχετική πληροφορία.
Ειδικότερες διατάξεις ρυθμίζουν θέματα που αφορούν περιπτώσεις αναβολής ή αναστολής της ποινικής δίωξης καθώς ακόμη και της αποχής απ΄ αυτήναπ΄αυτήν.
 
== Σημειώσεις ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης