Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αγία Ειρήνη (μεγαλομάρτυς)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
123456789
μ (Επιμέλεια με τη χρήση AWB (10193))
(123456789)
Η '''Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς''' έζησε περί τον [[4ος αιώνας|4ο αιώνα]]. Ήταν από τη Μενεγή, κόρη του τοπικού άρχοντα Λικίνιου.
 
Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Όταν όμως ασπάσθηκε τον [[χριστιανισμός|Χριστιανισμό]] βαπτίσθηκε Ειρήνη . Η χριστιανική[[Ορθόδοξη παράδοσηΕκκλησία]] αναφέρειανακήρυξε πωςτην ήτανΕιρήνη εξαιρετικής ομορφιάςΑγία και μόρφωσηςμεγαλομάρτυρα και μεόρισε ιδιαίτερηνα ευφράδειατιμάται καιη έντονομνήμη θρησκευτικότης ζήλο. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στηστις [[Περσία]]5 επί [[Σαπώρ Β΄Μαΐου]] όπου και υπέστη μεγάληκατά΄ καταδίωξηέτος.
 
Τελικά η Ειρήνη κατέφυγε στην [[Έφεσος|Έφεσο]] συνεχίζοντας να διδάσκει με ακόμη εντονότερο ζήλο και με λαμπρά αποτελέσματα ως το θάνατό της που έλαβε χώρα στην ίδια πόλη. Η [[Ορθόδοξη Εκκλησία]] ανακήρυξε την Ειρήνη Αγία και μεγαλομάρτυρα και όρισε να τιμάται η μνήμη της στις [[5 Μαΐου]] κατ΄ έτος.
 
Κατά τη Φραγκοκρατία το λείψανό της φυγαδεύτηκε στην [[Πάτρα]], όπου στη συνοικία [[Ριγανόκαμπος Πάτρας|Ριγανόκαμπος]] , υπήρχε ο [[Σταυροπηγιακός Ναός|σταυροπηγιακός ναός]] της Αγίας Ειρήνης που είχε χτιστεί για να φιλοξενήσει το λείψανο της αγίας <ref>Εφημερίδα ''[[Η Ημέρα (εφημερίδα)|Η Ημέρα]]'', φύλλο 28 Σεπτεμβρίου 2007, σελίδα 4 , άρθρο του Τ. Μαρτάτου</ref>. Στις [[5 Μαρτίου]] του [[1231]] <ref>Εφημερίδα ''Η Ημέρα'' , φύλλο 28 Σεπτεμβρίου 2007, σελίδα 4 , άρθρο του Τ. Μαρτάτου</ref> ο Λατίνος [[Αντέλμος του Κλυνύ|Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος]] φυγάδεψε , από την Πάτρα στη Δύση, πολλά ιερά κειμήλια ανάμεσα στα οποία και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης κάνοντάς το δώρο στο μοναστήρι του Hautecombe στη [[Σαβοΐα]] της [[Ιταλία]]ς. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις [[5 Οκτωβρίου]] [[2002]] και φυλάσσεται σήμερα στο ναό της Αγίας Ειρήνης στο Ριγανόκαμπο. Ο ναός αυτός είναι χτισμένος στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός. Κάθε χρόνο στις 5 Μαϊου γίνονται λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Ειρήνης,
 
Ήταν προστάτις της Ελληνικής Χωροφυλακής και σήμερα της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
== Αναφορές ==
<references />
 
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης