Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λαζαίοι»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1.026 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 5 έτη
Διορθωση νεκρού συνδέσμου, διόρθωση εσφαλμένης ανάγνωσης παραπομπής, διόρθωση χρονολογίας
(Διορθωση νεκρού συνδέσμου, διόρθωση εσφαλμένης ανάγνωσης παραπομπής, διόρθωση χρονολογίας)
[[Image:Ano milia pirgos lazeon.jpg|thumb|Σύγχρονη κατασκευή με βρύση και διακοσμητική καμάρα στο επάνω μέρος του οικοπέδου όπου βρίσκονται τα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων στην Άνω Μηλιά.]]
Οι '''Λαζαίοι''' ήταν οικογένεια κλεφτών και αρματολών, που έδρασαν στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου αλλά και στη θάλασσα, πριν από την [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Επανάσταση καιτου 400 τουλάχιστον μέλη της θυσιάστηκαν στον Αγώνα1821]]. Το όνομά τους φέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της [[Κάτω Μηλιά Πιερίας|Κάτω Μηλιάς Πιερίας]]. Ήταν φημισμένοι για τη γενναιότητα και την καλωσύνη τους, τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς τους καθώς και για τη φιλία τους με τον αρματολό [[Νικοτσάρας|Νικοτσάρα]]<ref name=":0">Πολίτης 1973, σελ. 103.</ref>.
 
Για τους Λαζαίους υπάρχει το παρακάτω δημοτικό τραγούδι{{Εκκρεμεί παραπομπή|σχόλιο = 14/01/2016}}:
 
<div style="font-family: Palatino Linotype;" lang="grc"> ''"«Εκεί μοιράζουν τα φλωριά, και τα καπετανάτα''
''Του Νίκου πέφτ’ η [[Ποταμιά Λάρισας|Ποταμιά]], του Χρίστου η [[Ελασσόνα|Ελασσώνα]]''
 
''ο Τόλιος καπετάνευε στην [[Κατερίνη]] εφέτος''
 
''και το μικρό Λαζόπουλο πήρε την [[Πλαταμώνας|Πλαταμώνα]]»"''
</div>
 
== Τόλιος Λάζος ==
 
Γενάρχης της οικογένειας θεωρείται ο Έξαρχος ''Τόλιος Λάζος'' (περίπου 17051710-18001760 ή 70<ref name=":0" />), με καταγωγή από την [[Ελασσόνα]] , ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των καπεταναίων στο αρματολίκι της Πιερίας, με έδρα τη [[Μηλιά Πιερίας]]. ΠιθανήΣε είναικάποια ωστόσο,έγγραφα ηαναφέρεται καταγωγή τηςαπό οικογενείαςτα καιΒοδενά από την(σημ. [[Έδεσσα]]), ωστόσο αυτή η πληροφορία θεωρείται εσφαλμένη<ref>[http://wwwejournals.emsepublishing.ekt.gr/Makedonika_20/Chionidisindex.pdfphp/makedonika/article/view/5962 Γεώργιος Χ. Χιονίδης,"Ανέκδοτα έγγραφα και άγνωστα στοιχεία για κλεφταρματολούς και για την επανάσταση (1821-1822) στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στον Όλυμπο", Βέροια 1979, σ. 135.]</ref>. Ο Τόλιος Λάζος έλαβε μέρος στην επιτυχημένη επιχείρηση στην [[Αιανή Κοζάνης|Κάλλιανη (Αιανή σήμερα)]] μαζί με άλλους κλέφτες. Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η λεηλασία του τσιφλικιού και η αρπαγή 94 φορτωμάτων ζώων με πλούσια λεία. Στα [[Ορλωφικά]], συγκρούστηκε με τους Τούρκους και αναγκάστηκε να καταφύγει στο [[Αιτωλικό]]. Έπειτα από τρίμηνη πολιορκία, κατάφερε να αντισταθεί και να επιστρέψει στα λημέρια του στον Όλυμπο. Απέκτησε 4 γιους:
 
*Γιάννης Λάζος: Σφάχτηκε στον Τύρναβο (1813) από το Βελή Πασά, μαζί με 36 άλλα μέλη της οικογένειας των Λαζαίων. Ο γιος του, Τόλιος, γλίτωσε την ομαδική σφαγή επειδή ήταν 12 ετών και αργότερα έγινε χιλίαρχος στο Θεσσαλομακεδονικό Σώμα. Πέθανε νέος στις 15 Φεβρουαρίου 1836. Ο γιος του, Γιάννης, σκοτώθηκε το 1835 σε συμπλοκή με Γκέγκηδες έξω από το Λιβάδι.
 
== Λαζαίοι και παράδοση ==
Η λαϊκή Μούσα εξύμνησε τα ηρωικά κατορθώματα των Λαζαίων, η ιστορία και η δράση των οποίωνΛαζαίων τροφοδότησε δημοτικά τραγούδια, όπως αυτότο ''Οι γυναίκες των Λαζαίων'' από το οποίο προέρχεται το παρακάτω απόσπασμα<ref>Όπως διασώθηκε στην παραλλαγή που κατέγραψε ο Passow, βλ. Πολίτης 1973, σ. 106.</ref>:
 
:«''Τι’ ναι τούτο το κακό ,που πάθαμε εμείς οι Λαζαίοιμαύροι κλέφτες;'';
:''Μας χάλασε ο Βελή Πασάς, μας έκαψεπήρε τασε σπίτιαγαζέπι'',
:''μας πήρε τιςτες γυναίκες μας, μας πήρε τα παιδιά μας''...»
:''«Ποιές είν' αυτές οι κλέφτισσες, κι οι καπεταναρέισσες;»''
:''—«Σκλάβες σου είν' αφέντη μου, γυναίκες των Λαζαίων.»''
:
:Για τους Λαζαίους επίσης υπάρχει το παρακάτω δημοτικό τραγούδι{{Εκκρεμεί παραπομπή|σχόλιο = 14/01/2016}}:<div style="font-family: Palatino Linotype;" lang="grc"> ''"«Εκεί μοιράζουν τα φλωριά, και τα καπετανάτα'' ''Του Νίκου πέφτ’ η [[Ποταμιά Λάρισας|Ποταμιά]], του Χρίστου η [[Ελασσόνα|Ελασσώνα]]'' ''ο Τόλιος καπετάνευε στην [[Κατερίνη]] εφέτος'' ''και το μικρό Λαζόπουλο πήρε την [[Πλαταμώνας|Πλαταμώνα]]»"'' </div>
 
==Παραπομπές==
{{παραπομπές}}
 
== Πηγές ==
* Αλέξης Πολίτης, ''Το δημοτικό τραγούδι - Κλέφτικα'', Εκδοτική Ερμής Ε.Π.Ε., 1973, ανατύπωση 1981
 
== Βιβλιογραφία ==
23.077

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης