Ντοσιτέι Ομπράντοβιτς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Tσιάκοβο)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
[[Αρχείο:DositejObradović.jpg|thumb|right|250px|Ο Ντοσιντέι Ομπράντοβιτς]]
 
Ο '''Ντοσιντέι (Δωσίθεος) Ομπράντοβιτς''' (''[[σερβικά]] : Доситеј Обрадовић'') (ΓιάκοβοTιάκοβο, περίπου ανάμεσα στο 1739 και 1744 - [[Βελιγράδι]], 28 Μαρτίου 1811) ήταν Σέρβος μοναχός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, επαναστάτης, μεταρρυθμιστής, πολιτικός και πρώτος υπουργός παιδείας της Σερβίας.
 
== Βιογραφία ==
Ο Δωσίθεος Ομπράντοβιτς γεννήθηκε το 1744 στο Tσιάκοβο στην περιοχή του Βανάτου στην σημερινή [[Ρουμανία]] τότε [[ΑυστροουγγαρίαΟίκος των Αψβούργων|H Aυτοκρατωρία των Αψβούργων]]. Γεννήθηκε και βαπτίστηκε "Δημήτριος" αλλά το άλλαξε όταν έγινε μοναχός σε Δωσίθεος. Πήγε σχολείο στο δημοτικό στην σημερινή [[Τσεχοσλοβακία]] τότε [[Αυστροουγγαρία]] και από νωρίς έδειξε κλίση προς την θρησκεία. Μετά το θάνατο του πατέρα του ο θείος του τον έστειλε στο σχολείο στην [[Τιμισοάρα]], εκεί κάθισε λίγο και έγινε μοναχός στην μονή του Χάποβο.
 
Από το μοναστήρι στάλθηκε για λίγο διάστημα στο [[Κάρλοβατς]] σαν ιερέας. Έπειτα από τρία χρόνια μοναστικής ζωής εγκαταλείπει το μοναστήρι και φεύγει στην [[Ευρώπη]] για να συνεχίσει τις σπουδές του. Πηγαίνει αρχικά στην [[Σμύρνη]] όπου σπούδασε για τρία χρόνια στην θεολογική σχολή του Ιερόθεου Δενδρινού, έπειτα πηγαίνει στην Κέρκυρα όπου έμαθε ελληνικά. Μετά πηγαινει στην [[Δαλματία]] στο [[Κνιν]] ως δάσκαλος σε σχολείο και στη συνέχεια στο [[Ζαντάρ]] και την [[Τεργέστη]]. Από την Τεργέστη πήγε στη [[Βιέννη]] όπου και πέρασε έξι χρόνια στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ως καθηγητής ξένων γλωσσών πηγαίνει από τη Βιέννη στο [[Κάρλοβατς]] και τη [[Μολδαβία]]. Γράφτηκε στην φιλοσοφική σχολή του [[Χάλε]] όπου άφησε το ράσο και τη μοναστική ζωή, μετά το Χάλε συνέχισε τις φιλοσοφικές σπουδές στο Λέιπζιγκ . Το 1783 έκδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα το "Живот и прикљученија" (Η ζωή και οι περιπέτειες). Έπειτα ταξίδεψε πάλι στο [[Παρίσι]],το [[Λονδίνο]] και τη [[Ρωσία]].
23

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης