Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μδιορθ
μ
(μδιορθ)
| σημειώσεις=
}}
Τα '''Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη''' (Γαλλικά: ''Terres australes et antarctiques françaises'' ή με συντομογραφία ''TAAF''), αποτελούνται από είναι ένα Γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Δεν έχουν αυτόχθονοαυτόχθονα ούτε μόνιμο πληθυσμό. Οι κάτοικοι των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών εγκαθίστανται προσωρινά στα νησιά προς επάνδρωση επιστημονικών αποστολών ή προς υποστήριξη αυτών, χωρίς όμως να έχουν μόνιμη κατοικία στα νησιά.
 
== Γεωγραφία ==
Η Γαλλία συγκέντρωσε σε μία διοικητική οντότητα όλα τα εδάφη που κατείχε στην ευρύτερη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ετερογενές σύνολο που συγκεντρώνει τροπικά νησιά, νησιά του νοτίου ειρηνικού αλλά και το υπό Γαλλική διοίκηση έδαφος της Ανταρκτικής. Το κύριο κοινό χαρακτηριστικό των εδαφών αυτών ότι είναι αρκετά αφιλόξενα. Οι Διάσπαρτες Νήσοι είναι πολύ μικρές και χωρίς η με εξαιρετικά λίγα αποθέματα νερού, οι νότιες νήσοι (Κεργκελέν, Κροζέ, κ.α.) υπόκεινται ανέμους τόσο ισχυρούς που καθιστούν αδύνατη την ανάπτυξη δένδρων, τέλος η ανταρκτικήΑνταρκτική αποτελεί από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη.
 
Η Γαλλία συγκέντρωσε σε μία διοικητική οντότητα όλα τα εδάφη που κατείχε στην ευρύτερη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ετερογενές σύνολο που συγκεντρώνει τροπικά νησιά, νησιά του νοτίου ειρηνικού αλλά και το υπό Γαλλική διοίκηση έδαφος της Ανταρκτικής. Το κύριο κοινό χαρακτηριστικό των εδαφών αυτών ότι είναι αρκετά αφιλόξενα. Οι Διάσπαρτες Νήσοι είναι πολύ μικρές και χωρίς η με εξαιρετικά λίγα αποθέματα νερού, οι νότιες νήσοι (Κεργκελέν, Κροζέ, κ.α.) υπόκεινται ανέμους τόσο ισχυρούς που καθιστούν αδύνατη την ανάπτυξη δένδρων, τέλος η ανταρκτική αποτελεί από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη.
 
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά εξηγούν την απουσία μονίμου πληθυσμού όπως και το ότι δεν τίθεται θέμα εποίκισης.
Σε κάθε περιφέρεια προΐσταται ένας περιφερειάρχης, που έχει αρμοδιότητες παρόμοιες με έναν Γάλλο δήμαρχο (συμπεριλαμβανομένων την καταγραφή γεννήσεων και θανάτων και το να είναι αξιωματικός της δικαστικής αστυνομίας).
 
Επειδή δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός, δεν υπάρχει εκλεγμένη συνέλευση, και το διαμέρισμα δεν στέλνει αντιπροσώπους στο εθνικό κοινοβούλιο.
 
== Αμφισβήτηση κυριαρχίας ==
 
=== Διάσπαρτες Νήσοι ===
Όλες οι Διάσπαρτες Νήσοι τελούν υπό αμφισβήτηση ως προς την Γαλλική κυριαρχία. Ο [[Μαυρίκιος]], οι Κομόρες, οι [[Σεϋχέλλες]] και η Μαδαγασκάρη αμφισβητούν την Γαλλική κυριαρχία στα νησιά. Ο Μαυρίκιος διεκδικεί τη Νήσο Τρομελέν, οι Κομόρες και οι Σεϋχέλλες τις Ένδοξες Νήσους, και η Μαδαγασκάρη τα υπόλοιπα νησιά.
 
Η Μαδαγασκάρη διεκδικεί επίσης τον [[Ύφαλο του Γκέυζερ]] από το 1976.

Μενού πλοήγησης