Κίνημα της 28ης Ιουλίου 1938: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
(→‎Σημειώσεις: Ενημέρωση με λεπτομέρειες πηγών και ονομάτων επαναστατικής επιτροπής)
==Σημειώσεις==
* Ο όρος υπό την «ανοχή» είναι αμφίβολος, αν ήταν ανοχή τότε οι πρωτεργάτες εγκατέλειψαν, την Ελλάδα ή έφυγαν, αντί διέφυγαν. Εκφράσθηκε και η άποψη ότι ο Ι Μεταξάς τους άφησε να διαφύγουν στο εξωτερικό για να μη μείνουν εντός της χώρας.
* Με την κατάληψη των Χανίων από τους κινηματίες εστάλη τηλεγράφημα "προς τον Βασιλέα, τις ένοπλες δυνάμεις και τον Ελληνικό λαό , και εζητείτο η απομάκρυνση της κυβερνήσεως Ι.Μεταξά . Το τηλεγράφημα έφερε την υπογραφή "Η επαναστατική επιτροπή Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, ΠαίζηςΠαΐζης, Μάντακας στρατιωτικός διοικητής." Ο στρατηγός Εμμ. Μάντακας (λεπτομέρειες<ref> http://www.mavrogenisb.blogspot.com ).</ref> μετά την αποτυχία του κινήματος συνελήφθεισυνελήφθη αλλά ελευθερώθηκε από ομάδα ενόπλων συγχωριανών του, καταδικάστηκε δε ερήμην σε ισόβια Σε φύλλο του ριζοσπάστη ("Ριζοσπάστη"<ref>http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4144432&publDate=)</ref> αναφέρονται διεξοδικά τα του κινήματος και της αποτυχίας αυτού. Βασικά η αποτυχία οφείλεται στο ότι ενώ είχε γίνει κάποια πανελλαδική προεργασία, τούτο εκδηλώθηκε μόνο στα Χανιά. Σημειώνεται ότι ο Στρατηγός Μάντακας χρημάτησεχρημάτισε μετέπειτα 1943-45 ως γραμματέας στρατιωτικών της κυβέρνησης του βουνού (Π.Ε.Ε.Α)
* Σύμφωνα με τα αρχεία της Χωροφυλακής λίγο καιρό πριν την εκδήλωση του κινήματος είχε φθάσει στη Κρήτη ο [[Μάρκος Βαφειάδης]] για την εκεί οργάνωση του [[ΚΚΕ]].
* Συνέχεια αυτού του κινήματος, από τα τέλη του ίδιου έτους άρχισε να προπαρασκευάζεται ένα άλλο κίνημα που όμως δεν πρόλαβε να εκδηλωθεί και που παρέμεινε στην ιστορία ως «[[συνωμοσία των γερμανοφίλων]]» στην οποία φέροντανφερόταν ως πρωτεργάτης ο Περικλής Κάβδας, απόστρατος και «εν ενεργεία» υπουργός του Ι. Μεταξά.
 
==Πηγές==

Μενού πλοήγησης