Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γουίλλιαμ Μπράντφορντ Σόκλεϋ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τελικά του δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξει τη δική του εταιρεία, ως τμήμα μιας επιτυχημένης εταιρίας ηλεκτρονικών ενός φίλου από το Caltech. Το 1955 ο Σόκλεϋ εντάχθηκε στην Beckman Instruments ως Διευθυντής του νεοσύστατου τμήματος ''Shockley Semiconductor Laboratory''. Με το κύρος του και και το κεφάλαιο από την Beckman, ο Σόκλεϋ προσπάθησε να δελεάσει μερικούς από τους πρώην συναδέλφους του από τα Bell Labs να έρθουν στο νέο εργαστήριό του, αλλά κανένας από αυτούς δεν ήρθε. Αντ 'αυτού, ξεκίνησε να ψάχνει στα πανεπιστήμια για τους λαμπρότερους πτυχιούχους για να φτιάξει μια εταιρεία από το μηδέν, μια εταιρία που θα πηγαίνει με «το δικό του δρόμο».
 
Ο «δικός του δρόμος» γενικά θα μπορούσε να συνοψιστεί ως αυταρχικός αυξανόμενα παρανοϊκός. Σε ένα πολύ γνωστό περιστατικό, ισχυρίστηκε ότι ο κομμένος αντίχειρας μιας γραμματέας ήταν αποτέλεσμα κακόβουλης πράξης και ζητούσε δοκιμές με ανιχνευτή ψεύδους για να βρει τον ένοχο.<ref>''Crystal Fire'' σελ. 247</ref> Αργότερα αποδείχθηκε ότι το κόψιμο προκλήθηκε από μια σπασμένη πινέζα στην πόρτα του γραφείου, και μετά από αυτό το ερευνητικό προσωπικό γινόταν όλο και πιο εχθρικό. Εν τω μεταξύ, οι απαιτήσεις του για την δημιουργία μιας νέας και τεχνικά δύσκολης συσκευής (αρχικά ονομάστηκε δίοδος του Σόκλεϋ και τώρα μετά από αλλαγές έγινε το [[θυρίστορ]]), σήμαινε ότι το έργο κινούταν πολύ αργά. Στα τέλη του 1957, οκτώ από τους ερευνητές του Σόκλεϋ, οι οποίοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους "Το προδοτικό Οκτώ," παραιτήθηκαν μετά την απόφαση του Σόκλεϋ να μην συνεχίσει την έρευνα στους ημιαγωγούς με βάση το πυρίτιο.<ref>[http://www.nytimes.com/2006/07/02/weekinreview/02goodheart.html 10 Days That Changed History], By ADAM GOODHEART, Published: July 2, 2006 - NYTimes.com</ref> Μετά από σύσκεψη με τον Sherman Fairchild και την παραχώρηση κεφαλαίου εκκίνησης από την ''Fairchild Camera and Instrument Corporation'' ξεκίνησαν την [[Fairchild Semiconductor]]. Στους «Οχτώ προδότες» ήταν και οι [[Ρόμπερτ Νόις]] και [[Γκόρντον Μουρ]] οι οποίοι αργότερα έφυγαν από την Fairchild για να ιδρύσουν την [[Intel Corporation]]. Άλλες εταιρίες που προέκυψαν από την Fairchild Semiconductor αποτελούν οι [[National Semiconductor]] και [[Advanced Micro Devices]].
 
Έτσι, σε μια περίοδο μόλις 20 ετών, οκτώ από τους πρώην υπαλλήλους του Σόκλεϋ δημιούργησαν 65 νέες επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια έκαναν το ίδιο....<ref name="NetValley">[http://www.netvalley.com/silicon_valley/Legal_Bridge_From_El_Dorado_to_Silicon_Valley.html A Legal Bridge Spanning 100 Years: From the Gold Mines of El Dorado to the “Golden” Startups of Silicon Valley] by Gregory Gromov</ref> Η Shockley Semiconductor και οι παραπάνω εταιρίες που προέκυψαν από αυτή δημιούργησαν τον πυρήνα αυτού που ονομάζουμε σήμερα [[Κοιλάδα του Πυριτίου|Silicon Valley]], που άλλαξε τον κόσμο των ηλεκτρονικών και πράγματι τον ίδιο τον κόσμο.
 
Ενώ ο Σόκλεϋ ακόμα προσπαθούσε να κάνει τη συσκευή τριών καταστάσεων του να λειτουργήσει, η Fairchild και η [[Texas Instruments]] παρουσίασαν τα πρώτα [[Ολοκληρωμένο κύκλωμα|ολοκληρωμένα κυκλώματα]], καθιστώντας την εργασία του Σόκλεϋ στην εν λόγω περιοχή ουσιαστικά περιττή. Ο Σόκλεϋ τελικά κατάφερε να κάνει την συσκευή του να λειτουργήσει αλλά απέτυχε να την κάνει εμπορικά επιτυχής.
 
Το 1961 ο Σόκλεϋ και ο Hans Queisser υπολόγισαν τη μέγιστη θεωρητική απόδοση ενός απλού ηλιακού κυττάρου η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως το «όριο Σόκλεϋ-Queisser».
 
Η εταιρία του πουλήθηκε το 1960 και κατέληξε τμήμα της [[ITT Corporation]] το 1968.
 
==Παραπομπές==
{{παραπομπές}}
845

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης