Σίλικον Βάλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κοιλάδα του Πυριτίου)
Φωτογραφία της περιοχής Σίλικον Βάλεϊ προς το San Jose, 2014.

Συντεταγμένες: 37°37′N 122°04′W / 37.617°N 122.067°W / 37.617; -122.067 Η Σίλικον Βάλεϊ (αγγλ. Silicon Valley = «Κοιλάδα του πυριτίου») βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Bay Area), στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο όρος αρχικά αναφερόταν στον μεγάλο αριθμό των καινοτόμων εταιρειών σχεδίασης μικροκυκλωμάτων (με βάση το πυρίτιο) και τους κατασκευαστές που υπήρχαν στην περιοχή, αλλά τελικά κατέληξε να αναφέρεται σε όλες τις υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί. Σήμερα γενικά χρησιμοποιείται ως μετωνύμιο για τον τομέα υψηλής τεχνολογίας, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και αποτελούν οδηγούς των εξελίξεων σε αυτούς τους τομείς, απασχολώντας ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα David A. Kaplan[1], ως εκκίνηση της δημιουργίας της κοιλάδας ορίζεται η εγκατάσταση στην περιοχή της εταιρείας Hewlett Packard. Σημαντικοί παράγοντες που οδήγησαν στη μεγέθυνση των οικονομικών και λοιπών μεγεθών της περιοχής θεωρούνται[2] «η γειτνίαση με πανεπιστήμια που παρείχαν τη συνεχή ροή λαμπρών και φιλόδοξων επιστημόνων, η συνεχώς αναβαθμιζόμενη τεχνική υποδομή, και η παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών από λογιστές, δικηγόρους και επενδυτές υψηλού ρίσκου (venture capitalists)».

Αξιοπρόσεκτες επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιλιάδες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν την έδρα τους στη Σίλικον Βάλεϊ. Από αυτές, οι ακόλουθες βρίσκονται στο Fortune 1000:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάσχος Μανδραβέλης: βιβλιοπαρουσίαση του The Silicon Boys and their Valley of Dreams στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Κυριακής» στις 5 Σεπτεμβρίου 1999
  2. Καφαντάρης, Τ.: «Τα πάρκα της τεχνολογίας», Το Βήμα, 30 Νοεμβρίου 2003
  3. Kara Swisher. «What Google's Alphabet Really Spells for Silicon Valley: "I" Is for Innovation (And Also Irrelevance)». Re/code. 
  4. «Google's Alphabet is Silicon Valley's new Alpha Bet – Fortune». Fortune. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρήστος Λαλάς: Το Μικρό Λεξικό του Internet, εκδ. «Δίαυλος», Αθήνα 2002, ISBN 960-531-138-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Silicon Valley στο Wikimedia Commons