Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Στατιστική»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
|msc2010= 62-XX
}}
 
 
Η '''Στατιστική''' είναι [[επιστήμη]] που επιχειρεί να εξαγάγει γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Βασίζεται στη χρήση της στατιστικής θεωρίας, ενός κλάδου των [[Εφαρμοσμένα Μαθηματικά|εφαρμοσμένων μαθηματικών]]. Στη στατιστική, η τυχαιότητα και η [[απροσδιοριστία]] ορίζονται στα πλαίσια της θεωρίας [[Πιθανότητα|πιθανοτήτων]]. Η πρακτική της στατιστικής περιλαμβάνει την σχεδίαση, συλλογή και ερμηνεία δεδομένων που προκύπτουν απο αβέβαιες παρατηρήσεις. Επειδή η στατιστική αποσκοπεί στην εξαγωγή των «καλύτερων» πληροφοριών απο τα διαθέσιμα δεδομένα, κατατάσσεται απο μερικούς σαν κλάδος της [[Θεωρία των αποφάσεων|θεωρίας των αποφάσεων]].
Πρόσφατες αιτήσεις της στατιστικής σκέψης περιτρυγιρίζονται από τις ανάγκες της πολιτείας να χτίσει πολιτική στα δημοκρατικά και οικονομικά δεδομένα, έτσι [[Ιστορία της στατιστικής#Ετυμολογίας|''στατ-''ετυμολογία]]. Σήμερα η στατιστική είναι ευρέως διαδομένη στη πολιτική, στις επιχειρήσεις, και στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες.
 
== Στατιστική Μέθοδος ==
Περιγράφουμε τη γνώση μας (και την άγνοιά μας) μαθηματικά και επιχειρούμε να μάθουμε περισσότερα από οτιδήποτε μπορούμε να παρατηρήσουμε. Αυτό προϋποθέτει:
* [[Στατιστική Πολλών Μεταβλητών]]
* [[Στατιστικά Φαινόμενα]]
 
==Πηγές==
<references />
 
== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==
2.586

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης