Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μάχη της Γαβιηνής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Robot-assisted disambiguation: Πτολεμαίος - Changed link(s) to Πτολεμαίος ο Σωτήρ; διακοσμητικές αλλαγές
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: vi:Trận Gabiene)
μ (Robot-assisted disambiguation: Πτολεμαίος - Changed link(s) to Πτολεμαίος ο Σωτήρ; διακοσμητικές αλλαγές)
Το [[323 π.Χ.]] ο [[Μέγας Αλέξανδρος]] πέθανε. Δεν άφησε όμως διάδοχο στο απέραντο κράτος του. Το [[320 π.Χ.]] άρχισε το μοίρασμα της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου στο [[Τριπαράδεισο]] της [[Συρία|Συρίας]]. Έτσι άρχισαν οι διαμάχες για περισσότερα εδάφη. Ο Αντίγονος και ο [[Κάσσανδρος]] συμμάχησαν κατά του Ευμένη και επιχείρησαν να τον νικήσουν στην [[Καππαδοκία]]. Ο Αντίγονος είχε 10.000 πεζούς, 2.000 ιππείς και 30 πολεμικούς ελέφαντες, ενώ ο Ευμένης 20.000 πεζούς και 5.000 ιππείς. Με ένα έξυπνο τέχνασμα ο Αντίγονος κατάφερε να κατατροπώσει τον Ευμένη.
 
Μετά το θάνατο του Αντιπάτρου την εξουσία στη Μακεδονία την ανέλαβε ο [[Πολυπέρχων]]. Ο Αντίγονος όμως δεν αναγνώρισε την εξουσία του Πολυπέρχοντα. Ο τελευταίος πήρε με το μέρος του τον Ευμένη. Ο Αντίγονος πήρε με το μέρος του τον Κάσσανδρο και τον [[Πτολεμαίος ο Σωτήρ|Πτολεμαίο]]. Παρά τις ήττες του στην Ελλάδα ο Πολυπέρχοντας νίκησε τον Αντίγονο σε μια ναυμαχία κοντά στο [[Βυζάντιο]]. Αλλά μετά ο Αντίγονος παρά την ήττα του αιφνιδίασε τους αντιπάλους του και με μια επίθεση κατάφερε να σκοτώσει πολλούς από το στράτευμα του Πολυπέρχοντα.
 
Μετά την νίκη του, ο Αντίγονος, κατευθύνθηκε κοντά στην [[Κύπρος|Κύπρο]] όπου αντίκρυσε το στόλο του Ευμένη. Εκεί ο Ευμένης βλέποντας το μεγαλύτερο στόλο του Αντιγόνου έφυγε χωρίς να ναυμαχήσει. Ο Αντίγονος ήταν πια κυρίαρχος και στη θάλασσα. Αμέσως μετά την ήττα του, ο Ευμένης, αναζήτησε συμμαχίες. Συμμάχησε με το [[Σέλευκος|Σέλευκο]], αλλά διαφώνησε μαζί του. Τότε συμμάχησε με άλλους [[σατράπης|σατράπες]], αντιπάλους του Σελεύκου. Ο τελευταίος ζήτησε τότε τη βοήθεια του Αντίγονου. Ο Αντίγονος τότε προετοίμασε στρατό 20.000 πεζών για βοήθεια στο Σέλευκο με την αρχηγία του ίδιου. Καθώς κατευθυνόταν προς τις ανατολικές σατραπείες, ο Αντίγονος, βρέθηκε στη χώρα των Κοσσαίων. Οι [[Κοσσαίοι]] του ζήτησαν 6.000 [[τάλαντο|τάλαντα]] για να περάσει ανενόχλητος τη χώρα τους. Ο Αντίγονος όμως αρνήθηκε με υπερηφάνεια. Στο μεταξύ ο Ευμένης συγκέντρωνε δυνάμεις στην [[Περσέπολη]].
Αμέσως μετά τη νίκη του ο Αντίγονος έθαψε τους νεκρούς του και το βράδυ έφυγε κρυφά. Μετά τη μάχη της Γαβιηνής ακολούθησε μια άλλη. Νικητής ήταν και πάλι ο Αντίγονος. Παρά τις νίκες του τα εδάφη του θα τα χάσει το [[301 π.Χ.]] στη [[μάχη της Ιψού]].
 
== Πηγές ==
 
Στρατιωτική Ιστορία, εκδόσεις Περισκόπιο, τεύχος 94, Ιούνιος 2004
24.279

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης