Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χούντερτβασερ Χάους»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
[[Αρχείο:Hundertwasserhaus 2.jpg|thumb|250px|Το Χούντερτβασερ Χαους (Hundertwasser Haus), Βιέννη, Αυστρία.]]
Το '''«Χούντερτβασερ Χάους»''' (''Hundertwasserhaus'' - το σπίτι του Χούντερντβασερ, δηλαδή το συγκρότημα που έφτιαξεή ο"Οίκος Χούντερτβασερ") είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε τοστα 1983-1986,. βρίσκεταιΒρίσκεται στη συμβολή των Οδών Λέβενγκασε (Loewengasse) και Κέγκελγκασε (Kegelgasse) της [[Βιέννη|Βιέννης]] και αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο της [[Αυστρία|αυστριακής]] πρωτεύουσας. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και περισσότερο αναγνωρίσιμα έργα του Αυστριακού ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα [[Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ]] (Friedensreich Hundertwasser, 1928 – 2000), σε συνεργασία του και με τους [[Γιόζεφ Κραβίνα]] (Josef Krawina) και [[Πέτερ Πέλικαν]] (Peter Pelikan).
 
Στη δεκαετία του 1980, ο Χούντερτβασερ στράφηκε κατά κύριο λόγο στην [[αρχιτεκτονική]], σχεδιάζοντας μια σειρά από κτίρια, που περιλάμβαναν σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες. Απομακρύνθηκε συνειδητά από τον αποκαλούμενο «[[Γεωμετρισμός|γεωμετρισμό]]» (geometrization) και τις καθιερωμένες νόρμες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ανέπτυξε ένα πολύ προσωπικό ιδίωμα, που το αξιοποίησε όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη ζωγραφική του.
Με ελεύθερο εκφραστικό τρόπο, ο «Οίκος Χούντερτβασερ» δίνει την αίσθηση μιας πλήρους ενότητας, καθώς και την εντύπωση ενός φυσικού οργανισμού που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους νόμους της φύσης. Θεωρείται δείγμα διαμαρτυρίας εναντίον του κινήματος του [[Μοντερνισμός|μοντερνισμού]] και ξεχωριστό δείγμα [[Μεταμοντερνισμός|μεταμοντέρνας]] αρχιτεκτονικής, αλλά και μια τρισδιάστατη προβολή του ριζοσπαστισμού της ζωγραφικής του καλλιτέχνη.
 
Η μεγάλη θετική ανταπόκριση του κοινού έφερεκαι στονη Χουντερτβάσεραξιοποίηση πολλέςτου άλλεςΧούντερτβασερ δουλειέςΧάους, και η επιτυχία ως τουριστικότουριστικού αξιοθέατοαξιοθέατου, παρότρυνε και άλλουςάλλες δήμουςπόλεις στηνστη δημιουργία παρόμοιων κτιρίων, όπως τοείναι "Τα πράσινα κάστρα του Μαγδεμβούργου" (Die Grüne Zitadelle von Magdeburg") στο [[Μαγδεμβούργο]] της Γερμανίας.
 
==Πηγές==
1.749

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης