Α.Ο. Καβάλα (ποδόσφαιρο): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αναίρεση έκδοσης 1696236 από τον SFAOK (Συζήτηση χρήστη:SFAOK)
Egmontaz (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 94: Γραμμή 94:
== Εξωτερικές συνδέσεις ==
== Εξωτερικές συνδέσεις ==
*[http://www.kavalafc.gr Η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου]
*[http://www.kavalafc.gr Η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου]
*[http://www.sfaok.net Iστοσελίδα του Σ.Φ.ΑΟΚ "Γαλάζιοι Αργοναύτες"]
*[http://www.aokavalas.gr Ανεπίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου]
*[http://www.aokavalas.gr Ιστοσελίδα φιλάθλων του συλλόγου]
*[http://www.stadia.gr/kavala/kavala-gr.html Το στάδιο της Καβάλας]
*[http://www.stadia.gr/kavala/kavala-gr.html Το στάδιο της Καβάλας]



Έκδοση από την 08:19, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Α.Ο. Νέα Καβάλα
Αρχείο:PAE kavala .jpg
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Ποδοσφαιρική Νέα Καβάλα
Σύντομο όνομαΚαβάλα
ΠροσωνύμιοΓαλάζιοι Αργοναύτες
Ίδρυση1965
ΈδραΚαβάλα, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Ανθή Καραγιάννη, Δήμος Καβάλας
Μητρικός σύλλογοςΑθλητικός Όμιλος Καβάλας
ΠρόεδροςΣταύρος Ψωμιάδης
ΠροπονητήςΓιάννης Παπακώστας
ΠρωτάθλημαΣούπερ Λίγκα Ελλάδα
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Η ΠΑΕ Νέα Καβάλα είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1965 μετά από τη συγχώνευση σωματείων: Ηρακλής Καβάλας, Φίλιπποι και Α.Ε. Καβάλας. Η αρχική ονομασία της ήταν Αθλητικός Όμιλος Καβάλας.

Η ίδρυση

Προπολεμικά το καβαλιώτικο ποδόσφαιρο ανέδειξε μερικούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως: Φαρσάκογλου, Σκαρλάτος, Ι. Κανάκης, Κ. Κανάκης, Παπαϊωάννου, Τρυφωνίδης, Μαργαρίτης, Β. Ταντόγλου, Φ. Μακέδος και Παύλου.
Ως τις αρχές της δεκαετίας του '60 στην Καβάλα κυριαρχούσαν τρεις σύλλογοι: ο Ηρακλής, οι Φίλιπποι και η Α.Ε. Καβάλας. Οι δύο πρώτοι είχαν σημαντική ποδοσφαιρική παρουσία τόσο στην πόλη όσο και πανελλήνια, αφού αναδείχτηκαν πρωταθλητές Β΄ Εθνικής στους ομίλους τους, ο Ηρακλής το 1961-62 και οι Φίλιπποι το 1963-64. Όμως δεν κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδο τους στην Α΄ Εθνική στους αγώνες κατάταξης που υπήρχαν τότε.
Έτσι ωρίμασε η ιδέα να συγχωνευτούν, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή καβαλιώτικη ομάδα. Την πρωτοβουλία είχαν οι Σωτήρης Αλιμήσης (πρώτος πρόεδρος του συλλόγου και μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ), Μήτρας, Μοσχοβίτης και Μαχαίρας.
Ως έμβλημα της νέας ομάδας επιλέχτηκε η αρχαία τριήρης, έπειτα από πρόταση του Χρήστου Μπάτση. Η τριήρης συνδυάζει τη ναυτική παράδοση της πόλης, η οποία είναι σημαντικό λιμάνι, και εμπεριέχει τρεις συμβολισμούς: τα κουπιά συμβολίζουν του παίκτες, τα πανιά τη διοίκηση και ο άνεμος τους φιλάθλους. Χρώματα του σωματείου ορίστηκαν το μπλε και το άσπρο.
Η ομάδα αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Καβάλας "Ανθή Καραγιάννη".

Ιστορία

Ο ΑΟΚ, όπως αποκαλείται, σύντομα πέτυχε πανελλήνιες διακρίσεις. Την αμέσως επόμενη χρονιά από την ίδρυσή του, ο σύλλογος έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, αποκλείοντας στα προημιτελικά την Προοδευτική. Σύμφωνα με την κλήρωση στον ημιτελικό θα υποδεχόταν ως γηπεδούχος την ΑΕΚ. Όμως, η ΕΠΟ βάσει ενός διφορούμενου κανονισμού όρισε ο αγώνας να γίνει στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Η Καβάλα αρνήθηκε να λάβει μέρος και αποκλείστηκε.

Η δεκαετία του '70 αποτέλεσε τη χρυσή εποχή του συλλόγου. Αγωνίστηκε για 12 χρόνια στην Α΄ Εθνική από το 1969-70 έως το 1980-81, με μια διακοπή το 1975-76, όταν υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Το 1970-71 κατέκτησε τον άτυπο τίτλο της καλύτερης επαρχιακής ομάδας, ενώ δυο φορές έλαβε μέρος στο Βαλκανικό Κύπελλο.
Οι ποδοσφαιριστές, στους οποίους στηρίχτηκε η ομάδα την περίοδο 1969-75 ήταν οι: Τάτσης, Κοψαχείλης, Παντελάκος (τερματοφύλακας), Μπαρμπαλέξης, Τοπούζης, Καραμπετάκης, Μαχαιρίδης, Γκαρανάτσιος, Βάγιας, Χαραλαμπίδης, Μπουγατσάς, Πάτσας, Λιόλιος, Κόκκαλης, Μπλέκος, Παπαδόπουλος, Αβραμίδης. Προπονητής ήταν ο Γιουγκοσλάβος Μπέλα Πάλφι.
Μετά τον υποβιβασμό στηρίχτηκε σε μια νέα φουρνιά ποδοσφαιριστών: Κ. Χρυσαφίδης, Στ. Χρυσαφίδης, Κωνσταντινίδης, Κοϊβέρογλου, Μασμανίδης, Ζουμπουλάκης, Ευφραιμίδης, Σαρανταδέκας, Λαμπρόπουλος, Πατσιάς, Καλαϊτζίδης και προπονητή τον Γιανέφσκι. Η ανανεωμένη ομάδα το 1976-77 εντυπωσίασε το πανελλήνιο τερματίζοντας στην 7η θέση.
Το 1979 ο Α.Ο. Καβάλας έγινε ΠΑΕ αλλά το 1981-82 υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Στην Α΄ Εθνική επανήλθε μόνο για μία περίοδο το 1994-95.
Την περίοδο 1995-96 τερμάτισε πρώτη με διαφορά 7 βαθμών από τον δεύτερο στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, (Καβάλα 70, Βέροια 63) μένοντας αήττητη σε όλη την διάρκεια του Α’ Γύρου, με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο. Σημαντικότεροι ποδοσφαιριστές αυτής της περιόδου ήσαν οι: Αθανασιάδης, Αργυρίου, Βακιρτζής, Καλλιμάνης, Κόλτσης, Μάλλιος, Μίτεφ, Παπανδρέου, Πεγκλής, Πις, Σίμοβιτς, Σουκασιάν, Τσαπανίδης και Χέρνταγκλ.
Αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική ως την περίοδο 1999-2000. Μάλιστα, την περίοδο 1996-97 κατέλαβε την 6η θέση της Α’ Εθνικής, που είναι η καλύτερη στην ιστορία της.
Ακολούθησε μια άσχημη περίοδος που οδήγησε το σύλλογο μέχρι τη Γ΄ Εθνική. Ένεκα οικονομικών προβλημάτων άλλαξε τίτλο και ονομάστηκε ΑΟ Νέα Καβάλα.

Ποδοσφαιριστές

Από την Καβάλα ξεκίνησαν την καριέρα τους αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που αργότερα διακρίθηκαν σε μεγάλους συλλόγους. Ως σημαντικότερος θεωρείται δικαίως ο πρωταθλητής Ευρώπης Θοδωρής Ζαγοράκης, που αγωνίστηκε στην Καβάλα τέσσερα χρόνια (1988-92), ενώ παίκτες που έγιναν διεθνείς ως ποδοσφαιριστές του ΑΟ Καβάλας υπήρξαν μόνο δύο: ο Γιώργος Νασιόπουλος (1996) και ο Νίκος Χατζηζήσης (1999).
Από την Καβάλα ξεκίνησαν επίσης οι παίκτες: Δημήτρης Παρίδης, Μιχάλης Ιορδανίδης, Ανέστης Αθανασιάδης, Νούλης Χαραλαμπίδης, Χαρίτος Χατζηεμμανουήλ, Νίκος Καραγεωργίου, Παύλος Δερμιτζάκης, Γιώργος Στρατηλάτης, Θεοφύλακτος Νικολαΐδης, Στέλιος Σφακιανάκης κ.ά. Από τους ξένους ξεχωρίζουν ο Πολωνός Λέσεκ Πις, ο Αυστριακός Ντίτμαρ Κονσταντίνι (από το 2009 εκλέκτορας της Εθνικής Αυστρίας), ο Έλβιο Μάνα κ.ά.

Τίτλοι-Διακρίσεις

Η διαχρονική πορεία

Πηγές

  • Γιάννη Διακογιάννη, "Το Ποδόσφαιρο: στην Ελλάδα, στον Κόσμο", εκδ. Κάκτος 1978.
  • Αφιέρωμα της εφημερίδας SportDay (5-7-2007), σσ. 25-27.

Εξωτερικές συνδέσεις


Πρότυπο:Ομάδες Α΄ Εθνικής - Σουπερλίγκα