Αιγάλεω Όρος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Dimitrissss (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Robot: Changing Κατηγορία:Όρη Αττικής
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}
{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}


[[Κατηγορία:Όρη Αττικής]]
[[Κατηγορία:Όρη της Αττικής]]


[[de:Egaleo (Berg)]]
[[de:Egaleo (Berg)]]

Έκδοση από την 02:13, 4 Αυγούστου 2008

Συντεταγμένες: 37°59′52″N 23°37′09″E / 37.997854°N 23.619275°E / 37.997854; 23.619275

Το Αιγάλεω Όρος όπως φαίνεται ανοιχτά της Ελευσίνας

Το Αιγάλεω είναι όρος της Αττικής που αποτελεί το φυσικό σύνορο Αθηνών, Πειραιώς και Δυτικής Αττικής. Χωρίζεται σε δύο μεγάλες οροσειρές, το Αιγάλεω και την επέκτασή του, το Ποικίλο Όρος.

Το Αιγάλεω αποτελεί το δυτικό άκρο του λεκανοπεδίου των Αθηνών και στους πρόποδές του έχουν οικοδομηθεί οι πόλεις της δυτικής Αθήνας, ήτοι ο ομώνυμος Δήμος Αιγάλεω, η Αγία Βαρβάρα και το Χαϊδάρι, καθώς και οι εργατουπόλεις του Πειραιά, όπως ο Κορυδαλλός, το Κερατσίνι, το Πέραμα και η Νίκαια.

Η Λεωφόρος Αθηνών στο ύψος του Χαϊδαρίου χωρίζει το Όρος από το Ποικίλο, αποκαλούμενο ως "Ζαχαρίτσα" από τους κατοίκους των γειτονικών πόλεων Περιστερίου, Πετρουπόλεως και Καματερού από το όνομα οπλαρχηγού.[1] Από τη δυτική πλευρά τους τα όρη συνορεύουν με τη βιομηχανική πόλη του Ασπροπύργου, καθώς και με τις οικιστικές πόλεις Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής. Μια δεύτερη πρόσβαση στο λεκανοπέδιο επιτυγχάνεται στο βόρειο άκρο της οροσειράς μέσω των Άνω Λιοσίων και της Λεωφόρου Χασιάς, καθώς και από τη χάραξη της Περιφερειακής Οδού Αιγάλεω της Αττικής Οδού περιμετρικά του Όρους. Επιπλέον, μια τρίτη πρόσβαση είναι εφικτή από το Σχιστό του Κορυδαλλού και την Ιερά Οδό από το Αιγάλεω στο ύψος του πειραιώτικου συγκροτήματος. Η βόρεια έκταση συνδέεται επίσης και με τον ΟΣΕ και τον Προαστιακό στη διαδρομή Αθήνας-Κορίνθου, ενώ στο νότιο άκρο υπάρχουν ράγες προς το Πέραμα όπου προβλέπεται η επέκταση του Τραμ. Στο νοτιοδυτικό άκρο του όρους τοποθετούνται οι οικισμοί Αφαϊας και Σκαραμαγκά του Δήμου Χαϊδαρίου, που πέραν της βιομηχανικής χρήσης προβλέπεται να αναπτυχθούν και τουριστικά με τη λειτουργία νέου συγκροτήματος εστίασης, καθώς αποτελεί σημαντικό πέρασμα μεταξύ των τριών νομαρχιών. Συχνά το όρος στερείται αναφοράς, καθώς έχει χαμηλότερο υψόμετρο και βλάστηση από τα λοιπά τρία μεγάλα όρη της Πάρνηθος, Πεντέλης και Υμηττού.

Ετυμολογία

Η ονομασία του όρους Αιγάλεω προέρχεται από τα συνθετικά "Αίγα" (που σημαίνει γίδα, κατσίκα) και "Λεώς" (που είναι αντέκταση του λαός). Η ερμηνεία που δίνεται στο όνομα είναι "Λαός των Κατσικιών", καθώς οι πρώτοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έβοσκαν τα ζωντανά τους στο όρος. Το ουσιαστικό κλίνεται ως εξής: Το Αιγάλεω, του Αιγάλεω, το Αιγάλεω, το Αιγάλεω.

Ιστορικά Στοιχεία

Το Αιγάλεω παρουσιάζει σημαντική ιστορική κληρονομιά, καθώς αποτέλεσε το παρατηρητήριο του Ξέρξη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και σημαντική πηγή ζωής για τους κατοίκους του στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Πρότυπο:Επέκταση γεωγραφία Ελλάδας

  1. [1], ανάκτηση 31/5/2008