Φλάβιος Ορέστης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ja:フラウィウス・オレステス
μ +βιβλιογραφία
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
O '''Ορέστης''' (πέθανε στις [[28 Αυγούστου]] 476) ήταν ένας ρωμαίος πολιτικός, επικεφαλής της Αυτοκρατορίας προσωρινά την περίοδο 475-76.
O '''Φλάβιος Ορέστης''' (πέθανε στις [[28 Αυγούστου]] του 476) ήταν Ρωμαίος πολιτικός, επικεφαλής της Αυτοκρατορίας προσωρινά την περίοδο 475-76.


Ονομαζόταν Φλάβιος Ορέστης. Από αριστοκρατική καταγωγή, κατά το ήμισυ ήταν Γερμανός. Ήταν υποστηρικτής των Ούννων και ο [[Αττίλας]] τον όρισε διπλωμάτη, κατά τις διαπραγαμτεύσεις του με το Θεοδόσιο Γ΄. Το 475, ο Ορέστης διορίστηκε αρχηγός του Στρατού και [[πατρίκιος]] από τον Αυτοκράτορα της Δύσης, Ιούλιο Νέποτα. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν σφάλμα του Νέποτα, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία στη [[Ραβέννα]], στις [[28 Αυγούστου]] [[475]].
Από αριστοκρατική καταγωγή, κατά το ήμισυ ήταν Γερμανός. Υπήρξε υποστηρικτής των Ούννων και ο [[Αττίλας]] τον όρισε διπλωμάτη, κατά τις διαπραγματεύσεις του με το Θεοδόσιο Γ΄. Το 475, ο Ορέστης διορίστηκε αρχηγός του Στρατού και [[πατρίκιος]] από τον Αυτοκράτορα της Δύσης, Ιούλιο Νέποτα. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν σφάλμα του Νέποτα, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία στη [[Ραβέννα]], στις [[28 Αυγούστου]] του [[475]].


Μετά τη δολοφονία του Νέποτα, το 480, ο Ορέστης ήταν ''[[de facto]]'' ηγέτης στα δυτικά της
Μετά τη δολοφονία του Νέποτα, το 480, ο Ορέστης ήταν ''[[de facto]]'' ηγέτης στα δυτικά της
[[Δαλματία]]ς. Λόγω του ότι ήταν γερμανικής καταγωγής, όρισε το γιο του Ρωμύλο να γίνει αυτοκράτορας, στις 31 Οκτωβρίου 475.
[[Δαλματία]]ς. Λόγω του ότι ήταν γερμανικής καταγωγής, όρισε το γιο του Ρωμύλο να γίνει αυτοκράτορας, στις [[31 Οκτωβρίου]] του 475.

Οι [[Ζήνων]] και Βασιλίσκος στην Ανατολή δεν αναγνώρισαν το Ρωμύλο και επιπλέον ο Ορέστης προκάλεσε την οργή των μισθοφόρων, οι οποίοι στασίασαν εναντίον του, με αρχηγό τον Οδόακρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Γερμανών στις [[23 Αυγούστου]] του [[476]]. Ο Ορέστης συνελήφθη (28 Αυγούστου) κοντά στην [[Πιατσέντζα]] και αμέσως εκτελέστηκε. Έπειτα από εβδομάδες, κατελήφθη και η Ραβένα και ανατράπηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρώμης, [[Ρωμύλος Αυγουστύλος]].

== Βιβλιογραφία ==
*[http://annourbis.com/Decline-and-Fall-of-the-Roman-Empire/vol-3/dfre310h_U38.html Gibbon, ''Η Άνοδος και η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας''] μέρος Ε΄, κεφάλαιο 36.


Οι [[Ζήνων]] και Βασιλίσκος στην Ανατολή δεν αναγνώρισαν το Ρωμύλο και επιπλέον ο Ορέστης προκάλεσε την οργή των μισθοφόρων, οι οποίοι στασίασαν εναντίον του, με αρχηγό τον Οδόακρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Γερμανών στις [[23 Αυγούστου]] 476. Ο Ορέστης συνελήφθη (28 Αυγούστου) κοντά στην Πιατσέντζα και αμέσως εκτελέστηκε. Έπειτα από εβδομάδες, κατελήφθη και η Ραβένα και ανατράπηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρώμης, [[Ρωμύλος Αυγουστύλος]].


[[Κατηγορία:Ρωμαίοι πολιτικοί]]
[[Κατηγορία:Ρωμαίοι πολιτικοί]]

Έκδοση από την 17:32, 8 Ιουνίου 2008

O Φλάβιος Ορέστης (πέθανε στις 28 Αυγούστου του 476) ήταν Ρωμαίος πολιτικός, επικεφαλής της Αυτοκρατορίας προσωρινά την περίοδο 475-76.

Από αριστοκρατική καταγωγή, κατά το ήμισυ ήταν Γερμανός. Υπήρξε υποστηρικτής των Ούννων και ο Αττίλας τον όρισε διπλωμάτη, κατά τις διαπραγματεύσεις του με το Θεοδόσιο Γ΄. Το 475, ο Ορέστης διορίστηκε αρχηγός του Στρατού και πατρίκιος από τον Αυτοκράτορα της Δύσης, Ιούλιο Νέποτα. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν σφάλμα του Νέποτα, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία στη Ραβέννα, στις 28 Αυγούστου του 475.

Μετά τη δολοφονία του Νέποτα, το 480, ο Ορέστης ήταν de facto ηγέτης στα δυτικά της Δαλματίας. Λόγω του ότι ήταν γερμανικής καταγωγής, όρισε το γιο του Ρωμύλο να γίνει αυτοκράτορας, στις 31 Οκτωβρίου του 475.

Οι Ζήνων και Βασιλίσκος στην Ανατολή δεν αναγνώρισαν το Ρωμύλο και επιπλέον ο Ορέστης προκάλεσε την οργή των μισθοφόρων, οι οποίοι στασίασαν εναντίον του, με αρχηγό τον Οδόακρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Γερμανών στις 23 Αυγούστου του 476. Ο Ορέστης συνελήφθη (28 Αυγούστου) κοντά στην Πιατσέντζα και αμέσως εκτελέστηκε. Έπειτα από εβδομάδες, κατελήφθη και η Ραβένα και ανατράπηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρώμης, Ρωμύλος Αυγουστύλος.

Βιβλιογραφία