Φλάβιος Ορέστης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φλάβιος Ορέστης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 420
Πανονία Σαβία
Θάνατος 28  Αυγούστου 476
Πιατσέντζα
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αξιωματικός
πολιτικός
Οικογένεια
Τέκνα Ρωμύλος Αυγουστύλος
Γονείς Tatulus

O Φλάβιος Ορέστης (Flavius Orestes, ... - 28 Αυγούστου 476) ήταν Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός με καταγωγή από την Παννονία, ο οποίος είχε για λίγο τον έλεγχο της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 475-476.

Από αριστοκρατική καταγωγή, κατά το ήμισυ ήταν Γερμανός. Υπήρξε υποστηρικτής των Ούννων και ο Αττίλας τον όρισε διπλωμάτη, κατά τις διαπραγματεύσεις του με το Θεοδόσιο Γ΄. Το 475, ο Ορέστης διορίστηκε αρχηγός του Στρατού και πατρίκιος από τον Αυτοκράτορα της Δύσης, Ιούλιο Νέποτα. Όμως αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν σφάλμα του Νέποτα, καθώς στις 28 Αυγούστου του 475 ο Φλάβιος Ορέστης κατέλαβε την εξουσία στη Ραβέννα.

Λόγω του ότι ήταν γερμανικής καταγωγής, όρισε το γιο του Ρωμύλο να γίνει αυτοκράτορας, στις 31 Οκτωβρίου του 475.

Οι Ζήνων και Βασιλίσκος στην Ανατολή δεν αναγνώρισαν το Ρωμύλο και επιπλέον ο Ορέστης προκάλεσε την οργή των μισθοφόρων, οι οποίοι στασίασαν εναντίον του, με αρχηγό τον Οδόακρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Γερμανών στις 23 Αυγούστου του 476. Ο Ορέστης συνελήφθη (28 Αυγούστου) κοντά στην Πιατσέντσα και αμέσως εκτελέστηκε. Έπειτα από εβδομάδες, κατελήφθη και η Ραβένα και ανατράπηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρώμης, Ρωμύλος Αυγουστύλος.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]