Εθνικό Πάρκο Γιουγκίντ Βα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 62°25′N 58°47′E / 62.417°N 58.783°E / 62.417; 58.783

Εθνικό Πάρκο Γιουγκίντ Βα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Εθνικό Πάρκο Γιουγκίντ Βα
62°25′0″N 58°47′0″E
ΤοποθεσίαΔημοκρατία των Κόμι
ΧώραΡωσία
Διοικητική υπαγωγήΔημοκρατία των Κόμι
Χαρακτηρισμός23  Απριλίου 1994
Κατηγορία πρ. περιοχήςΔΕΠΦ κατηγορία 2: Εθνικό Πάρκο[1]
Καθεστώς προστασίαςτμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς
Έκταση18.917,01 km²[1]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Εθνικό Πάρκο Γιουγκίντ Βα (Κόμι, ρωσικά: Югыд ва) είναι εθνικό πάρκο στην Δημοκρατία των Κόμι, μια ομόσπονδη δημοκρατία της ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ευρώπης (μπροστά από εθνικό πάρκο Βατναγιόκουλ στην Ισλανδία) και το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στη Ρωσία μέχρι τη δημιουργία του εθνικού πάρκου Βεριγγία το 2013.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάρκο δημιουργήθηκε από τη ρωσική Κυβέρνηση στις 23 Απριλίου 1994, με τους στόχους της προστασίας και την ψυχαγωγική χρήση της τάιγκα των Βόρειων Ουραλίων.

Το 1995, η έκταση των δασών που περιλαμβάνει το εθνικό πάρκο Γιουγκίντ Βα και το κοντινό φυσικό καταφύγιο Πετσόρα-Ιλίτς αναγνωρίστηκαν από την Ουνέσκο ως μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς με τίτλο Παρθένα Δάση Κόμι.

Άγρια ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερο από το ήμισυ του πάρκου καλύπτεται με τα αρκτικά δάση τάιγκα. Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται ως επί το πλείστον τούνδρα σε υψηλότερα υψόμετρα. Υπάρχουν, επίσης, περίπου 20 χλμ2 λιβαδιών και μερικά βουνά.

Περίπου 180 είδη πουλιών ζουν στο πάρκο, μερικά από τα οποία είναι αρκετά σπάνια. Είκοσι είδη ψαριών είναι γνωστά ότι ζουν στις λίμνες και ποταμούς του πάρκου. Υπάρχουν επίσης πέντε είδη αμφίβιων και ένα ερπετό στο πάρκο.

Μεταξύ των θηλαστικών που ζουν στο πάρκο είναι ο λαγός των βουνών, ο τάρανδος, η ερμίνα, η βίδρα, η άλκη,, ο λύκος, η αλεπού, ο αδηφάγος, η αρκούδα, το δενδροκούναβο, η νυφίτσα και η Αρκτική αλεπού.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ψυχαγωγικές χρήσεις του πάρκου περιλαμβάνουν ράφτινγκ, κωπηλασία και πεζοπορία το καλοκαίρι και βορινό σκι το χειμώνα. Επιτρέπεται περιορισμένο κυνήγι, αλλά οι αιτήσεις για παραχώρηση άδειας πρέπει να κατατεθούν αρκετούς μήνες πριν το κυνήγι.

Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του πάρκου, το ποσό του τουρισμού είναι ακόμα αρκετά χαμηλό. Σύμφωνα με τη διοίκηση του πάρκου, αυτή τη στιγμή το επισκέπτονται περίπου 4.000 τουρίστες κάθε χρόνο, πολύ λιγότερο από τις δυνατότητες του πάρκου. Η διοίκηση αναφέρει ότι τα τέλη χρήστη (περίπου 2.4 εκατ. ρούβλια (100.000 δολάρια) το χρόνο) δεν καλύπτει τα έξοδα του πάρκα (περίπου 5 εκατ. ρούβλια ($200,000) ένα έτος).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]