Εθνικός Συναγερμός (Γαλλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία))
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνικός Συναγερμός
Rassemblement national
Logo Rassemblement National.svg
Πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν
Γενικός Γραμματέας Νικολά Μπε
Ιδρυτής Ζαν-Μαρί Λε Πεν
Ίδρυση 5 Οκτωβρίου 1972
Έδρα 76-78 rue des Suisses, 92000 Ναντέρ, Γαλλία
Ιδεολογία Γαλλικός εθνικισμός
Κοινωνικός συντηρητισμός
Προστατευτισμός
Δεξιός λαϊκισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Αντιπαγκοσμιοποίηση
Αντίθεση στη μετανάστευση
Πολιτική θέση Ακροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κίνημα για μια Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας
Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας
8 / 577
Γερουσία της Γαλλίας
2 / 348
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
23 / 74
Περιφερειακά συμβούλια
358 / 1.758
Ιστοσελίδα
http://www.frontnational.com/
Πολιτικό σύστημα Γαλλίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Ο Εθνικός Συναγερμός (γαλλ. Rassemblement national), προηγουμένως Εθνικό Μέτωπο (γαλλ. Front National) είναι γαλλικό οικονομικά προστατευτικό και κοινωνικά συντηρητικό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1972 έχοντας ως στόχο την ενοποίηση πολλών γαλλικών εθνικιστικών κινημάτων της εποχής. Το 1973, το κόμμα ίδρυσε ένα κίνημα νεολαίας, το Εθνικό Μέτωπο Νεολαίας (γαλλ. Front national de la jeunesse). Ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν ήταν ηγέτης του κόμματος από την ίδρυσή του και το αναμφισβήτητο κέντρο του κόμματος μέχρι την παραίτησή του το 2011. Παρόλο που το κόμμα ήταν περιθωριοποιημένο για τα πρώτα δέκα χρόνια της ύπαρξής του, από το 1984 έχει χαρακτηριστεί ως ο κύριος εκπρόσωπος του δεξιού εθνικισμού της Γαλλίας.[1]Τον Μάρτιο του 2018, μετονομάστηκε σε από "Εθνικό Μέτωπο" σε "Εθνικό Συναγερμό".[2]

Το κόμμα θεωρείται ως η σημερινή μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας προσπερνώντας τους Ρεπουμπλικανούς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας.[3][4] Οι προεδρικές εκλογές του 2002 ήταν οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε ακροδεξιός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, αφού ο Λε Πεν ξεπέρασε τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν στον πρώτο γύρο, ωστόσο ηττήθηκε με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Ζακ Σιράκ, υποψήφιο του Συναγερμού για τη Δημοκρατία. Εξαιτίας του γαλλικού εκλογικού συστήματος, η εκπροσώπηση του κόμματος είναι περιορισμένη παρά τα ποσοστά που κερδίζει στις εκλογές.[5] Σημερινή ηγέτιδα του κόμματος είναι η Μαρίν Λε Πεν, η οποία διαδέχτηκε τον πατέρα της το 2011.

Ανάμεσα στις κύριες πολιτικές του κόμματος συμπεριλαμβάνονται ο οικονομικός προστατευτισμός, η προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε ζητήματα νόμου και τάξης, και η αντίθεση στη μετανάστευση. Από τη δεκαετία του 1990, το κόμμα έχει γίνει ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστικό. Η αντίθεση στη μετανάστευση του κόμματος έχει εκφραστεί για μη Ευρωπαίους μετανάστες, ενώ υποστηρίζει και την απέλαση παρανόμων, εγκληματιών και άνεργων μεταναστών. Η πολιτική αυτή του κόμματος έχει μετριαστεί σε σχέση με εκείνη της δεκαετίας του 1990.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shields, 2007, p. 229.
  2. Εθνικός Συναγερμός» το νέο όνομα του κόμματος της Λεπέν
  3. Shields, 2007, pp. 247, 264, 297 and 301.
  4. DeClair, 1999, pp. 6 and 104.
  5. DeClair, 1999, pp. 46, 56 and 71.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα National Front (France) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).