Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Κορσικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Κορσικής
Fronte di liberazione naziunale di a Corsica
Front de libération nationale corse
το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Κορσικής χρησιμοποιεί την σημαια της κορσικής Corsican flag μαζί με το λεκτικό σήμα τους.
Περιοχές δράσηςΚορσική, Fαλλία
ΙδεολογίαΚορσικανικός Εθνικισμός
Αντί-ιμπεριαλισμός


Το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Κορσικής είναι μια Μαχητική/Τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζει μια ελέυθερη Κορσική, ξεχωριστή από τη Γαλλία . Η οργάνωση ήταν κυρίως παρούσα στην Κορσική και λιγότερο στην ηπειρωτική Γαλλία. [1]

Τυπικές μαχητικές/τρομοκρατικες ενέργειες του FLNC ήταν βομβαρδισμοί δημοσίων κτιρίων, τραπεζών, τουριστικών υποδομών, στρατιωτικών κτιρίων και άλλα αντιληπτά γαλλικά σύμβολα, εκτός από επιθέσεις κατά αμάχων, ένοπλη ληστεία τραπεζών και εκβιασμό κατά ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσω των λεγόμενων « επαναστατικών φόρων» .Δεν ήταν ασυνήθιστο για το FLNC να έχει ως στόχους μεμονωμένους ανθρώπους, όπως ο Claude Érignac που σκοτώθηκε το 1998.

Μια οδική πινακίδα της οποίας τα γαλλικά ονόματα έχουν βαφτεί με υπογραφη απο το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Κορσικής (FLNC).
Μαχητές του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Κορσικής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεμέλιο και στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το FLNC δημιουργήθηκε με την ένωση της Ghjustizia Paolina και της Fronte Paesanu Corsu di Liberazione, των δύο μεγαλύτερων ένοπλων οργανώσεων της Κορσικής .

Οι πρωτες επιθέσεις του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Κορσικής πραγματοποιηθήκαν τη νύχτα της 4ης Μαΐου 1976 με 21 βόμβες που εξερράγησαν στο Ajaccio, Bastia, Sartène, Porto-Vecchio και σε άλλες πόλεις της Κορσικής. [2] Στις 5 Μαΐου το FLNC ανακοίνωσε επίσημα την ύπαρξή του όταν εξέδωσε ένα δίγλωσσο μανιφέστο το οποίο ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις της προηγούμενης νύχτας.

Το μανιφέστο περιείχε έξι αιτήματα: [3]

  • Η αναγνώριση του Εθνικού Δικαίου των ανθρώπων της Κορσικής.
  • Η κατάργηση όλων των οργάνων της γαλλικής αποικιοκρατίας – συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Στρατού.
  • Η συγκρότηση μιας λαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης που θα εξέφραζε τη βούληση και τις ανάγκες του λαού της Κορσικής.
  • Η κατάσχεση των «αποικιακών» κτημάτων.
  • Αγροτική μεταρρύθμιση για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες των αγροτών, των εργατών και των διανοουμένων και να απαλλάξει τη χώρα από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
  • Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της Κορσικής.

Το 2014, [4] η οργάνωση ανακοίνωσε τη διακοπή του ένοπλου αγώνα της, την οποία επιβεβαίωσαν και πάλι το 2016 [5] Παρ' όλα αυτά, έχουν προκύψει μέχρι στιγμής και εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ορισμένες μικρές αποσπασματικές ομάδες . [6] [7] Το FLNC προειδοποίησε το 2016 ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις στην Κορσική από το ISIL θα αντιμετωπιστούν με γρήγορα αντίποινα. [8]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Paris tightens grip on Corsican warlords, The Independent, 1 February 1997.
  2. Ramsay, p. 118
  3. Ramsay pgs. 118–119
  4. «Corsican separatists to end military campaign». 
  5. «Corse: le FLNC dépose les armes». 3 Μαΐου 2016. 
  6. «Un nouveau groupe clandestin revendique des attentats en Corse». 
  7. «Un groupe clandestin revendique la série d'attentats en Corse». 23 Ιουνίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2023. 
  8. «Corsican nationalists warn jihadists of tough response - BBC News». BBC News. 28 July 2016. https://www.bbc.com/news/world-europe-36912541. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]