Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Βραζιλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
MHN08.jpg
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βραζιλίας
Ιδρύθηκε1922, πριν 100 έτη (1922)
ΠεριοχήΡίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
ΤύποςΙστορία
Μέγεθος συλλογής287.000 αντικείμενα
Επισκέπτεςπερίπου 150.000 (2017)
ΔιευθυντήςPaulo Knauss de Mendonça
Ιστοσελίδαmhn.museus.gov.br

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βραζιλίας (πορτογ. Museu Histórico Nacional, MHN) δημιουργήθηκε το 1922 και διαθέτει περισσότερα από 287.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τη μεγαλύτερη νομισματική συλλογή σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Το βασικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα που στεγάζει το μουσείο είναι από τα παλαιότερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς ανεγέρθηκε το 1603 ως το Φρούριο του Αγίου Ιακώβου του Ελεήμονα, ενώ κάποιες δομές χρονολογούνται από το 1567. Το 1693 ανεγέρθηκε η Φυλακή Calaboose για δούλους. Το 1762 προστέθηκε η Casa do Trem ως αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Οι τελευταίες προσθήκες ήταν το οπλοποιείο (1764) και ο στρατώνας (1835).

Χρονικό του Μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αίθριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1922 με διάταγμα του Προέδρου Επιτάσιου Πεσόα και άρχισε τις δραστηριότητές του τον Οκτώβριο, με ολοκληρωμένη παρουσίαση της Εκθέσεως της Εκατονταετηρίδος (από την ανεξαρτησία της χώρας), σε δύο ειδικές αίθουσες της Casa do Trem (Αποθήκης Πυρομαχικών). Πρώτος ιστορικά διευθυντής του υπήρξε ο συγγραφέας και πολιτικός Γκουστάβου Μπαρόζο (1888-1959), ο οποίος είχε έντονο ενδιαφέρον για τη λαογραφία και παρέμεινε διευθυντής μέχρι τον θάνατό του.

Κατά τα 75 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας του, το μουσείο συγκέντρωσε τη μεγάλη συλλογή του, υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βραζιλίας, και έγινε σημαντικό κέντρο πολιτισμού, επεκτεινόμενο βαθμιαία σε όλο το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του Ακρωτηρίου Calaboose, όπου κάποτε βρισκόταν το οχυρό Σαντιάγκο.

Ως το πρώτο μουσείο της Βραζιλίας που διοργάνωσε επίσημα μαθήματα μουσειολογίας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο χρησίμευσε ως το εφαλτήριο για τη δημιουργία άλλων, τοπικών σημαντικών μουσείων.

Σήμερα το συγκρότημα του Μουσείου καταλαμβάνει έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα άνω των 287.000 αντικειμένων του εκτίθενται σε περισσότερες από 25 μόνιμες και μη εκθέσεις.

Η βιβλιοθήκη του Μουσείου έχει περισσότερους από 57.000 τίτλους βιβλίων, πολλά των προηγούμενων αιώνων (τα παλαιότερα είναι του 15ου αιώνα), καθώς και 50.000 έγγραφα και φωτογραφίες.

Η συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχηματισμός της συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου επικεντρώθηκε σε εκθέματα διαφορετικά εκείνων άλλων μουσείων που υπήρχαν ήδη την εποχή της ιδρύσεώς του. Τεκμήρια και νομίσματα αποκτήθηκαν από το Εθνικό Αρχείο της Βραζιλίας και το Γραφείο Νομισμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Συνεργάσθηκαν επίσης για τον εμπλουτισμό του Μουσείου το Νομισματοκοπείο, το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών, του Υπουργείο Στρατιωτικών και το Υπουργείο Ναυτικού.[1]

Συλλογές ιδιωτών συλλεκτών, όπως του γερουσιαστή Μιγκέλ Καλμόν ντε Πιν ε Αλμέιντα, της οικογένειας Guinle και της μουσειολόγου Σοφία Τζόμπιν, βοήθησαν επίσης δωριζόμενες το Μουσείο στην αρχική του περίοδο. Μία ακόμη σημαντική ιδιωτική συλλογή που ενσωματώθηκε στο Μουσείο στα πρώτα του χρόνια είναι τα φιλντισένια θρησκευτικά γλυπτά του επιχειρηματία Σόουζα Λίμα.[2]

Η ψηφιακή συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ψηφιακή συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου είναι ένα online αποθετήριο ανοικτό στο κοινό, που περιέχει εκθέματα και τεχνικά δεδομένα του ιδρύματος. Αρχικώς περιείχε 500 έργα από τη συλλογή των ζωγραφικών πινάκων, που εντάσσονταν σε τρεις κατηγορίες: θαλασσογραφίες, προσωπογραφίες της Αυτοκρατορίας και τοπιογραφίες της Πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η ψηφιακή συλλογή είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή διεύθυνση: http://mhn.acervos.museus.gov.br/ Αρχειοθετήθηκε 2019-04-01 στο Wayback Machine. [3]

Εικονοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]