Εθνική Φρουρά των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Φρουρά Ηνωμένων Πολιτειών
ΊδρυσηΑγγλικές κυβερνητικές πολιτοφυλακές κατοίκων των αμερικανικών αποικιών: από τις 13 Δεκεμβρίου 1636 Ως "Εθνική Φρουρά": από το 1824 ως Εθνοφρουρά των Ηνωμένων Πολιτειών
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Πίστηομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. πολιτειακών κυβερνήσεων
Δύναμη450.100 ενεργό προσωπικό
ΥπαγωγήΓραφείο Εθνικής Φρουράς
Ρητό"Πάντα έτοιμο, πάντα εκεί!"
Διοίκηση
Διοικητήςο εκάστοτε κυβερνήτης της Πολιτείας..

ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ..

Προϊστάμενος του Γραφείου Εθνικής Φρουράς στρατηγός Φρανκ Τζ. Γκρας,

Η Εθνική Φρουρά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μέρος του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών . Είναι μια στρατιωτική εφεδρική δύναμη που αποτελείται από στρατιωτικά μέλη της Εθνικής Φρουράς ή μονάδες κάθε πολιτείας και τα εδάφη του Γκουάμ, των Παρθένων Νήσων, του Πουέρτο Ρίκο και της Περιφέρειας της Κολούμπια, για συνολικά 54 ξεχωριστούς οργανισμούς. Όλα τα μέλη της Εθνικής Φρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επίσης μέλη της Οργανωμένης Πολιτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών, Οι μονάδες της Εθνοφρουράς βρίσκονται υπό τον διπλό έλεγχο των πολιτειακών κυβερνήσεων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τι είναι η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

National Guard 3-cent 1953 issue U.S. stamp. The National Guard of the US – In War – In Peace – The Oldest Military Organization in the US.
Γραμματόσημο του 1953

Κάθε Πολιτεία όπως επίσης η Ουάσιγκτον και όλα τα εδάφη των ΗΠΑ διαθέτουν Εθνοφρουρά η οποία υπηρετεί τις Πολιτείες αλλά αναλαμβάνει και αποστολές σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Υπάγεται στις Πολιτείες, δηλαδή στον εκάστοτε Κυβερνήτη, αλλά οι μονάδες της μπορούν να κινητοποιηθούν και με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ για την παροχή συνδρομής στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Επικεφαλής της σε πανεθνική κλίμακα είναι ο έφεδρος στρατηγός Φρανκ Τζ. Γκρας, 63 ετών, ενώ ο επικεφαλής της ανά πολιτεία, ο οποίος ονομάζεται Υπαρχηγός, ορίζεται ή και εκλέγεται με βάση τους πολιτειακούς νόμους. Επίσης συχνά λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και εκπαίδευση.

Όλες οι Πολιτείες έχουν Εθνοφρουρές Αέρος και Ξηράς ενώ οργανώνονται σε μονάδες στρατού, μηχανικού, αεροπορικές, ιατρικές κ.α. Ο κυβερνήτης της κάθε Πολιτείας είναι ο αρχηγός της Εθνοφρουράς.

Τα μέλη της δεν είναι πλήρους θητείας ή απασχόλησης. Συνήθως απασχολούνται σε δουλειές όπως όλοι οι άλλοι πολίτες και ζουν στο σπίτι τους και όχι στη βάση της Εθνοφρουράς. Υποχρεούνται όμως να συμμετέχουν σε ασκήσεις ένα σαββατοκύριακο ανά μήνα και απαιτείται να παρακολουθούν μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων κάθε χρόνο. Εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων και σε τεχνικές ελέγχου πλήθους ενώ φέρουν κράνη, ασπίδες, γκλοπ. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φέρουν όπλο.

Σημειώνεται πως με νόμο που κυρώθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ (γνωστός ως Posse Comitatus) όσοι είναι σε ενεργοί υπηρεσία στον ένοπλες δυνάμεις της χώρας απογεύεται να εκτελούν καθήκοντα που αφορούν  την επιβολή του νόμου και της τάξης με μόνη εξαίρεση εάν ο πρόεδρος της χώρας κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι Πολιτείες έχουν Εθνοφρουρές Αέρος και Ξηράς ενώ οργανώνονται σε μονάδες στρατού, μηχανικού, αεροπορικές, ιατρικές κ.α. Ο κυβερνήτης της κάθε Πολιτείας είναι ο αρχηγός της Εθνοφρουράς.

Τα μέλη της δεν είναι πλήρους θητείας ή απασχόλησης. Συνήθως απασχολούνται σε δουλειές όπως όλοι οι άλλοι πολίτες και ζουν στο σπίτι τους και όχι στη βάση της Εθνοφρουράς. Υποχρεούνται όμως να συμμετέχουν σε ασκήσεις ένα σαββατοκύριακο ανά μήνα και απαιτείται να παρακολουθούν μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων κάθε χρόνο. Εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων και σε τεχνικές ελέγχου πλήθους ενώ φέρουν κράνη, ασπίδες, γκλοπ. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φέρουν όπλο.

Σημειώνεται πως με νόμο που κυρώθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ (γνωστός ως Posse Comitatus) όσοι είναι σε ενεργοί υπηρεσία στον ένοπλες δυνάμεις της χώρας απογεύεται να εκτελούν καθήκοντα που αφορούν  την επιβολή του νόμου και της τάξης με μόνη εξαίρεση εάν ο πρόεδρος της χώρας κηρύξει εθνική έκτακτη ανάγκη.

Πότε καλείται η Εθνοφρουρά και από ποιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σφραγίδα του Εθνικού Γραφείου Φρουράς, 2013 για παρουσίαση [1]

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η Εθνοφρουρά καλείται σε υπηρεσία από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να αφορούν από φυσικές καταστροφές έως την εκδήλωση εκτεταμένων ταραχών και ο κυβερνήτης  δεν υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πιο συχνή είναι η πρώτη περίπτωση όπως είχε τονίσει τονίσει και στο παρελθόν ο Τζιμ Κρεγκ, αναπληρωτής καθηγητής στρατιωτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις με αφορμή τις μεγάλες ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 2015 στο Φέργκιουσον του Μουζούρι επίσης μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν. Ο καθηγητής έχει χαρακτηρίσει ως «ακραία» κίνηση το κάλεσμα της Εθνοφρουράς.

Μέλη της Εθνοφρουράς μπορεί επίσης να κληθούν σε υπηρεσία από τον Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και εκτός αμερικανικού εδάφους. Για παράδειγμα μηχανικοί της Εθνοφρουράς υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν.

Οι βασικές διαφορές όταν η Εθνοφρουρά καλείται να αναλάβει δράση από την Πολιτεία ή από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι πως το κόστος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών της σε μια περιοχή αναλαμβάνει η αρχή που την καλεί και αυτή έχει και τον έλεγχο.

Όταν οι μονάδες καλούνται να συνδράμουν π.χ. εκτός αμερικανικού εδάφους η χρηματοδότηση αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και οι μονάδες που κινητοποιούνται τίθενται υπό ομοσπονδιακή διοίκηση και έλεγχο.

Σε άλλες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να γίνει από ομοσπονδιακά κονδύλια αλλά να παραμένει υπό τον έλεγχο της Πολιτείας. Αυτό π.χ. συνέβη όταν κλήθηκε να συνδράμει κατά την εκδήλωση του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα το 2009.

Εάν βέβαια κληθεί σε συνδρομή από την Πολιτεία τότε αυτή καλύπτει τα κόστη και τα μέλη της λογοδοτούν στον Κυβερνήτη.

Εθνοφρουρά και ρατσισμός στις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυνάμεις της Εθνοφρουράς έχουν αναλάβει δράση σε πολύ κρίσιμες στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά γεγονότα που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις ακραίων καταστάσεων που σχετίζονται με τον ρατσισμός στις ΗΠΑ.

Το 1957 και το 1958, ο κυβερνήτης του Αρκάνσας κάλεσε την Εθνοφρουρά για να αποτρέψει την εγγραφή μαύρων πολιτών σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 1965, ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ομοσπονδιοποίηση την Εθνοφρουρά της Αλαμπάμα μετά τις εικόνες ένστολων που χτυπούσαν διαδηλωτές σε ειρηνικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των μαύρων κατά τη διάρκεια πορείας από το Σέλμα στο Μοντγκόμερι.

Το 1968, δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα μετά την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το 1992, η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνια κλήθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο στο Λος Άντζελες μετά από ταραχές που ξέσπασαν όταν τέσσερις λευκοί αστυνομικοί αθωώθηκαν για τον ξυλοδαρμό του μαύρου, Ροντνί Κινγκ. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους Μπους ο πρεσβύτερος κάλεσε την Εθνοφρουρά σε υπηρεσία για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Κράτους. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι πέθαναν και σχεδόν 2.000 τραυματίστηκαν πριν τελικά τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Η υπόθεση του 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1970, μέλη της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σκοτώνοντας τέσσερις φοιτητές και τραυματίζοντας άλλα εννέα στο Πανεπιστημίου του Κεντ στο Οχάιο.

Η υπόθεση ανέδειξε τις επιχειρησιακές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι διοικητές αυτών των μονάδων γενικότερα για να ελέγξουν το πλήθος και να καταστείλουν ενώ η κατακραυγή που συνόδευσε τους θανάτους οδήγησε σε αλλαγές στην εκπαίδευσή τους ώστε να μην επιλέγουν τόσο επικίνδυνες μεθόδους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτή ”γραμμή” στην εκπαίδευση τους συνεχίζεται επίσης έχει παρατηρηθεί η χρήση παραστρατιωτικού εξοπλισμού ενώ συχνά έχει αναφερθεί πως έχουν υιοθετήσει τακτικές των ειδικών δυνάμεων SWAT.

Ταραχές στο Λος Άντζελες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά[νεκρός σύνδεσμος] τις ταραχές του Λος Άντζελες του 1992, 4.000 εθνικοί φρουροί περιπολούσαν την πόλη.

Οι ταραχές του 1992 στο Λος Άντζελες ήταν μια σειρά ταραχών και αστικών διαταραχών που σημειώθηκαν στην κομητεία του Λος Άντζελες τον Απρίλιο και το Μάιο του 1992. Οι αναταραχές ξεκίνησαν στο Νότιο Κεντρικό Λος Άντζελες στις 29 Απριλίου, μετά από δίκη που αθώωσε τέσσερις αξιωματικούς της αστυνομικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες για τη χρήση υπερβολικής βίας στη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ στις 3 Μαρτίου 1991. Ο ξυλοδαρμός είχε βιντεοσκοπηθεί και παιζόταν ευρέως σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες, καθώς χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σε διάστημα έξι ημερών μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Πολλές λεηλασίες, επιθέσεις, εμπρησμοί και δολοφονίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ οι εκτιμήσεις για τις υλικές ζημιές υπερβαίνουν τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Περίπου 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς εστάλησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη στους δρόμους του Λος Άντζελες


Oι ταραχές της δεκαετίας του 1960.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είδηση της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ διαπέρασε ταχύτατα τα γκέτο και τις μαύρες φτωχογειτονιές, από τον Μισσισσιππή μέχρι το Μπρούκλιν. Οι έγχρωμοι ξεχύθηκαν στους δρόμους με όπλα, μολότοφ, πέτρες, λοστούς, ρόπαλα και με συνθήματα "Θα μας το πληρώσετε!" κατέκλυσαν όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος Τζόνσον ανέβαλε το ταξίδι του στη Χαβάη για το βιετναμικό, καθώς ένα "δεύτερο Βιετνάμ" είχε ανοίξει μέσα στις ίδιες τις Η.Π.Α.

Για μία εβδομάδα, 110 μεγάλες αμερικανικές πόλεις έγιναν θέατρα ενός αιματηρού, ακήρυκτου εμφυλίου, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Διαδηλώσεις, οδοφράγματα, ένοπλες συγκρούσεις, ελεύθεροι σκοπευτές, εμπρησμοί, λεηλασίες, λιντσαρίσματα ήταν καθημερινά στην ημερήσια διάταξη. Στην Ουάσινγκτον, που κατοικείτο κατά 57% από έγχρωμους, οι οδομαχίες έφτασαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τον Λευκό Οίκο. Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να επιστρατεύσει 45.000 εθνοφρουρούς και 25.000 στρατιώτες για να καταστείλει τις ταραχές και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός κατέλαβε επίκαιρα σημεία, δημόσια κτίρια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων πλην των στρατιωτικών, των πυροσβεστικών και των νοσοκομειακών, όπως απαγορεύτηκε και η κατοχή όπλων, εκρηκτικών, βενζίνης και οινοπνευματωδών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Graphics». National Guard. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]