Εθνική Ημέρα της Πολωνικής Σημαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Ημέρα της Πολωνικής Σημαίας
Πολωνική σημαία σε ένα σπίτι
Ημερομηνία2 Μαΐου
Συχνότηταετήσια

Η Εθνική Ημέρα της Πολωνικής Σημαίας (πολωνικά: Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej) είναι εθνική αργία στην Πολωνία, η οποία καθιερώθηκε με νόμο που εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2004. Η αργία εορτάζεται την ημέρα μεταξύ δύο εθνικών εορτών: την 1η Μαΐου (που ονομάζεται Διεθνής Ημέρα των Εργαζομένων) και την 3η Μαΐου (Ημέρα του Συντάγματος της 3ης Μαΐου).

Την ίδια μέρα εορτάζεται η Ημέρα της Πολωνικής Κοινότητας στο Εξωτερικό.

Η 2η Μαΐου δεν είναι εθνική εορτή, ωστόσο πολλοί Πολωνοί παίρνουν αυτήν την άδεια επειδή είναι η μόνη ημερομηνία στο ημερολόγιο που εμφανίζεται μεταξύ δύο εθνικών εορτών.

Καθιέρωση της αργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Οκτωβρίου 2003, το νομοσχέδιο ενός μέλους (γραμμένο από τον Έντβαρντ Πουόνεκ[1]) παρουσιάστηκε στον Διευθύνων του Σέιμ σχετικά με τις τροποποιήσεις του νόμου για το έμβλημα, τα χρώματα και τον ύμνο της Πολωνικής Δημοκρατίας που καθιέρωσε την Εθνική Ημέρα της Πολωνικής Σημαίας. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του νόμου που καθιέρωσε την αργία, η επιλογή της 2ας Μαΐου δεν ήταν τυχαία - υποτίθεται ότι ήταν η ημέρα που οι Πολωνοί είχαν μια στιγμή προβληματισμού για την πολωνική ιστορία, για να συμπληρώσουν την ελεύθερη ημέρα μεταξύ δύο εθνικών εορτών και να υπογραμμίσει τον εορτασμό της Ημέρας της Πολωνικής Κοινότητας στο Εξωτερικό.[2]

Κατά τη διάρκεια του νομοθετικού έργου, η Γερουσία της Δημοκρατίας της Πολωνίας, στο ψήφισμά της της 12ης Φεβρουαρίου 2004, πρότεινε τροποποιήσεις όπως: αντικατάσταση της Εθνικής Ημέρας της Πολωνικής Σημαίας με την Ημέρα του Λευκού Αετού, αναγνωρίζοντας το έμβλημα ως το κύριο μεταξύ των συμβόλων της Δημοκρατίας της Πολωνίας.[3] Τελικά, το Σέιμ απέρριψε την τροποποίηση και, στις 20 Φεβρουαρίου 2004, καθιέρωσε την Εθνική Ημέρα της Σημαίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Η πολωνική σημαία κρεμάστηκε στο κατεστραμμένο Βερολίνο της Γερμανίας στις 2 Μαΐου 1945.
Εθνική Ημέρα της Πολωνικής Σημαίας (2019), Πάρκο Μπουόνια και Λόφος του Κοστσιούσκο στην Κρακοβία

Εορτασμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ημέρα αυτή διοργανώνονται διάφορα είδη πατριωτικών δράσεων και εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, στις 2 Μαΐου 2009 στο Μπίτομ, πάνω από 500 άτομα δημιούργησαν μια λευκή και κόκκινη σημαία από προηγουμένως προετοιμασμένες και ταυτόχρονα σηκωμένες ομπρέλες. Ήταν ίσως η μεγαλύτερη σημαία που δημιουργήθηκε στην Πολωνία με αφορμή την Ημέρα της Πολωνικής Σημαίας.[4]

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σύνηθες να φοριέται μια εθνική κονκάρδα εκείνη την ημέρα. Αυτό το έθιμο διαδόθηκε από τον Πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι. Στη συνέχεια το συνέχισε ο Μπρονίσουαφ Κομορόφσκι και τώρα ο Άντζεϊ Ντούντα διατηρεί επίσης το έθιμο.

Ενδιαφέροντα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Μαΐου 1945, ο Πρώτος Πολωνικός Στρατός, ο οποίος κατέλαβε την πρωτεύουσα της Ναζιστικής Γερμανίας έβαλε μια λευκή και κόκκινη σημαία στη Στήλη Νίκης του Βερολίνου (Siegessäule) και στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.[5] Κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, αυτήν την ημέρα, οι κρατικές σημαίες αφαιρέθηκαν μετά τον εορτασμό της 1ης Μαΐου, έτσι ώστε οι σημαίες να μην εκτίθενται την επόμενη ημέρα - την Ημέρα του Συντάγματος της 3ης Μαΐου,[6] που καταργήθηκε από τον κομμουνιστή αρχές.

Εθνική Ημέρα Σημαίας στον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοίως με την Πολωνία, ο εορτασμός της εθνικής σημαίας γιορτάζεται επίσης σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού, της Αργεντινής, της Φινλανδίας, του Τουρκμενιστάν, της Λιθουανίας, της Ουκρανίας και της Κίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Polish National Flag Day». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «Edition number 2149 – orka.sejm.gov.pl» (PDF). 
  3. «Senate resolution of 12 February 2004». Uchwała Senatu RP z dnia 12 lutego 2004 r. w sprawie ustawy o zmianie ustawy o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej. 
  4. «The Life in Bytom ("Życie Bytomskie")». 4 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2009. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «National Flag Day». Educational website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2011. 
  6. «National Flag Day». Fokus TV. 28 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2017.