Εθελοντική Υπηρεσία του Ερμιτάζ
Η Υπηρεσία Εθελοντών του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, είναι οργανισμός εθελοντών, που συνεισφέρει στην λειτουργία του παγκοσμίου φήμης μουσείου.
Το πρόγραμμα βοηθά το Ερμιτάζ με στις εξωτερικές και στις εσωτερικές δραστηριότητες και λειτουργίες του ως εξωτερικός σύνδεσμος μεταξύ μουσείου, εργαζομένων και του κοινού, κάνοντας τη γνώση των ειδικών του μουσείου προσβάσιμη στην γενική κοινότητα. Οι εθελοντές, επίσης, δουλεύουν πάνω σε έργα που αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και ενδιαφέροντα σε σχέση με το μουσείο.
Στόχοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο κύριος στόχος της Εθελοντικής Υπηρεσίας είναι η εξοικείωση νέων ανθρώπων με την διεθνή κουλτούρα και κληρονομιά δια της πρόσβασης στις εκτενείς πολυεθνικές συλλογές. Το εθελοντικό πρόγραμμα αποσκοπεί στο να βοηθήσει την νέα γενιά να εκτιμήσει την αξία της παράδοσης και να καλλιεργήσει το αίσθημα της ευθύνης για την διατήρησή της. Η Εθελοντική Υπηρεσία εμπλέκει νέους φοιτητές σε μια ποικιλία πολιτισμικών προγραμμάτων, πολλά εκ των οποίων είναι συνδεδεμένα με διάφορες δραστηριότητες του μουσείου.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Λίγο πριν τον εορτασμό της 300ης επετείου της Αγίας Πετρούπολης, ο Μιχαήλ Κοζουνόφσκι προσέγγισε τη διεύθυνση του Μουσείου και πρότεινε την ίδρυση μιας εθελοντικής υπηρεσίας προκειμένου να βοηθήσει στην οργάνωση της εκατονταετηρίδας[1]. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε την αναζήτηση ατόμων με εμπειρία στην δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων έτσι ώστε να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Χάρη στις προσπάθειές του, το Ερμιτάζ ήταν σε θέση να διαλέξει ανάμεσα σε 150 υποψήφιους. Στις 23 Μαΐου 2003 μια ομάδα εθελοντών φορώντας κόκκινες στολές εισήλθαν στο Ερμιτάζ για πρώτη φορά και προσέφεραν βοήθεια στο Μουσείο με κάθε εφικτό τρόπο[2]. Υπό αυτές τις συνθήκες ανατέθηκε στον Κοζουνόφσκι η διεύθυνση της νέας Εθελοντικής Υπηρεσίας. Στα πρώτα βήματα του προγράμματος, δημιουργήθηκαν πολλά σχέδια σε συνερασία με διάφορα τμήματα του Ερμιτάζ, γεγονός που επέτρεψε στους εθελοντές να γίνουν κομβικό κομμάτι του προσωπικού του Μουσείου.[3]
Η Ομάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρόγραμμα διευρύνεται διαρκώς από τη συνεχόμενη ροή νέων εθελοντών. Φοιτητές και εργαζόμενοι, Ρώσοι καθώς και άνθρωποι από όλον τον κόσμο, νέοι και πρεσβύτεροι συνεργάζονται για την γενική βελτίωση του Ερμιτάζ. Την παρούσα στιγμή στο δυναμικό της εθελοντικής ομάδας συγκαταλέγονται συμμετέχοντες από όλη την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένων τις, Ρωσία, Ελβετία , Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, Λίβανο, Βραζιλία, Κορέα, Ιρλανδία , καθώς και άλλες χώρες.[4] Ο κάθε εθελοντής αφιερώνει τον χρόνο του στο πρόγραμμα, βάσει του ατομικού τους χρονοδιαγράμματος και των ικανοτήτων του. Ανάμεσά τους βρίσκονται γλωσσολόγοι, ιστορικοί τέχνης, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, προγραμματιστές και άτομα από επαγγελματικούς χώρους που δεν είναι απαραιτήτως συνδεδεμένοι με την σφαίρα της κουλτούρας. Για παράδειγμα, μέλη της εθελοντικής υπηρεσίας είναι ένας οδηγός λεωφορείου, ένας αραχνολόγος και ένας χορευτής. Μετά την αποχώρηση τους από την Υπηρεσία πολλοί εθελοντές διατηρούν επαφή με το πρόγραμμα και τα μέλη του. Με αυτόν τον τρόπο, το εθελοντικό πρόγραμμα έχει εδραιώσει ένα εκτενές διεθνές δίκτυο επαφών.
Βραβεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 23 Νοεμβρίου του 2013, η αρχή του Συμβουλίου της Αγίας Πετρούπολης για την Πολιτική των Νέων οργάνωσε μια γιορτή προς τιμήν του Εθελοντικού Προγράμματος του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ στο αίθριο του Μουσείου. Ο βασικός σκοπός της γιορτής ήταν η προώθηση της κίνησης της νεολαίας του Μουσείου, όπως και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των αρχών και των εταιρειών σχετικά με τις ενέργειες των εθελοντών. Ανάμεσα στις 150 διοργανώσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό , οι καλύτερες τιμήθηκαν με διπλώματα και βραβεία. Ως υποψήφιος στον διαγωνισμό για το "Αποτελεσματικότερο Εθελοντικό Πρόγραμμα" το Κρατικό Μουσείο κέρδισε στην κατηγορία "Εκτέλεση Αστικών Εκδηλώσεων". Ο συντονιστής του εθελοντικού προγράμματος, Μιχαήλ Κοζουνόφσκι, βραβεύτηκε με τιμητικό δίπλωμα καθώς και το μπρούτζινο αγαλματίδιο του Μικρού Πρίγκηπα.
Δραστηριότητες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα των δραστηριοτήτων, στις οποίες ενδεχομένως να συμμετέχουν τα μέλη του προγράμματος:
- Υποδοχή και Ασφάλεια: Καλωσόρισμα και παροχή βοήθειας στους επισκέπτες του Μουσείου, έλεγχος εισιτηρίων και πληροφόρηση
- Βοήθεια σε επιστημονικά προγράμματα: Απογραφή των μουσειακών καταλόγων και συλλογών , συντήρηση και αποκατάσταση, αρχαιολογικές ανασκαφές, ταξινόμηση και διαχείριση αποθηκευμένων ευρημάτων
- Προετοιμασία δημοσιεύσεων του μουσείου και αλληλογραφία
- Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και δημιουργία σχεδίων για σχέδια πολυμέσων
- Οργάνωση σεμιναρίων και διεθνών σεμιναρίων
- Μετάφραση
- Διδασκαλία ξένων γλωσσών και δημιουργία ομάδων συζήτησης
- Βοήθεια στη μεταφορά ευρημάτων και στις εκθέσεις
Projects
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]WHY (World Heritage & Youth)-Παγκόσμια Κληρονομιά & Νεολαία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πρόκειται για το εμβληματικό πρόγραμμα της Εθελοντικής Υπηρεσίας. Ο βασικός του στόχος είναι η επισήμανση της σημασίας της παράδοσης. Το συγκεκριμένο εγχείρημα εμπλέκει εθελοντές σε μια ποικιλία προγραμμάτων και συνέδρια σχετικά με την διαφύλαξη της κουλτούρας. Ένα παράδειγμα των θεμάτων που διαχειρίζεται το WHY είναι η συζήτηση σχετικά με την κατασκευή του Κέντρου Όχτα, του οποίου η ανέγερση έγινε δέκτης έντονης κριτικής. Πολλοί εθελοντές αντέδρασαν αρνητικά στην πιθανή του οικοδόμηση. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Πετρούπολης, το πρόγραμμα είναι ενεργά αναμεμειγμένο στη συζήτηση γύρω από το αμφιλεγόμενο σύγχρονο οικοδομικό σχέδιο.
Το καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο του Κρατικού Μουσείου του Ερμιτάζ είναι άμεσο αποτέλεσμα του προγράμματος WHY. Από το 2009 και κάθε Ιούλιο , η Εθελοντική Υπηρεσία οργανώνει το Καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ρωσική εταιρεία Rosatom.[5] Μαθητές, συχνά από απομακρυσμένες περιοχές, είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν σε μια σειρά δρώμενων και δραστηριοτήτων σχεδιασμένων να τους εκπαιδεύσουν πάνω στη παράδοση και την κουλτούρα. Για πολλούς από αυτούς, το Καλοκαιρινο Πανεπιστήμιο είναι η πρώτη ευκαιρία να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν την έννοια της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η Εθελοντική Υπηρεσία διοργανώνει πολλές δραστηριότητες από κοινού με αυτό το πρόγραμμα.
Project Ropsha
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Project Ropsha ήταν το πρώτο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την Εθελοντική Υπηρεσία. Η πόλη Ρόπσα, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης, είναι ένα παλάτι που συμπεριλαμβάνεται στην Λίστα Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO. Οι εθελοντές του Ερμιτάζ έλαβαν μέρος σε μια καμπάνια για την διακοπή της καταστροφής αυτού του μνημείου. Ξεκίνησαν συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, και ύστερα δημιούργησαν ένα μοναδικό αρχείο. Το έργο αυτό περιλάμβανε την δημιουργία του Μουσείου Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην θέση του παλατιού, κάτι που βοηθά τα παιδιά της πόλης να κατανοήσουν αυτή την σχεδόν παγκόσμια εορταστική παράδοση.
Παιχνίδια, Έρευνες και Διαγωνισμοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κάθε χρόνο η Εθελοντική Υπηρεσία οργανώνει παιχνίδια, έρευνες και δραστηριότητες για μαθητές. Για παράδειγμα, σε ένα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον παιχνίδι, οι μαθητές μπορούν να εξοικειωθούν με την παγκόσμια ιστορία και κουλτούρα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από τις αίθουσες του μουσείου, σε αναζήτηση ασυνήθιστων θησαυρών και εκθεμάτων. Σκοπός είναι η παρουσίαση της παγκόσμιας ιστορίας με τρόπο κατανοητό για τα παιδιά. Κάθε παιχνίδι εστιάζει σε μια συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας, πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης. Τον Φεβρουάριο του 2009 η Υπηρεσία δημιούργησε το παιχνίδι ‘’Η μέρα των Σκυθών’’, το οποίο όχι μόνο βοήθησε τα παιδιά στην ανακάλυψη των αρχαίων Σκυθών, αλλά και των νομάδων της πλούσιας κουλτούρας Pazyryk. Η Υπηρεσία επίσης οργανώνει εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς σε συνεργασία με σχολεία στα πλαίσια των ακαδημαϊκών τους προγραμμάτων. Διάφορα τμήματα του Ερμιτάζ είναι εξίσου ανεμειγμένα σε αυτή τη δραστηριότητα. Οι μαθητές, επισκεπτόμενοι τις θεματικές εκθέσεις και εμπλεκόμενοι σε κάποιες έρευνες, μπορούν να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο της ιστορίας και της κουλτούρας.
Παιχνίδια και διαγωνισμοί που οργανώθηκαν από την Εθελοντική Υπηρεσία του Ερμιτάζ:
- Ανακάλυψε την δική σου Ευρώπη στο Ερμιτάζ, Σεπτέμβριος 2015.
- Ανακάλυψε την δική σου Ευρώπη στο Ερμιτάζ, Σεπτέμβριος 2013.
- Ανακάλυψε την δική σου Ευρώπη στο Ερμιτάζ, Σεπτέμβριος 2012.
- Εθελοντικά παιχνίδια 2010, Απρίλιος 2010.
- KotoVasiya KotoManiya, Μάρτιος 2009.
- Εθελοντικά Παιχνίδια 2009, Απρίλιος 2009.
- Ημέρα των Σκυθών, Απρίλιος 2009.
- Ο Ιντιάνα Τζόουνς στο Ερμιτάζ, Νοέμβριος 2008.
Διαγωνισμοί γραφικών υπολογιστών και κινούμενων σχεδίων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από το 2005 η Εθελοντική Υπηρεσία του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ έχει φιλοξενήσει διαγωνισμούς για μαθητές στο πεδίο της τεχνολογίας της πληροφορίας. Κάθε χρόνο η Εθελοντική Υπηρεσία επεξεργάζεται και διοργανώνει διαγωνισμούς με το NMO ‘’Σχολικό Κέντρο’’. Το θέμα του διαγωνισμού εξαρτάται από τις εκάστοτε εκθέσεις και δρώμενα του Μουσείου και περιλαμβάνει ειδικά προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ηλικίες 6 έως 17 ετών, έναν αριθμό εθελοντών και καθηγητών πληροφορικής καθώς και μια επίσημη τελετή βραβείων. Στον διαγωνισμό απαριθμούνται συμμετοχές για κινούμενα σχέδια, πολυμέσα και τεχνολογικών τεχνών. Οι νικήτριες συμμετοχές εκτίθενται σε οθόνες στους διαδρόμους του Μουσείου.
Οργανωμένοι διαγωνισμοί από την Εθελοντική Υπηρεσία του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ:
- Ερμιτάζ: Διατηρώντας την Κληρονομιά των Εθνών, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2018.
- Το Ερμιτάζ και το Ρώσικο Μπαλέτο, Μάρτιος - Μάιος 2018.
- Το Ερμιτάζ στην Μεταβατική Πέρίοδο, Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2015.
- Tour de France 1717. Το περίφημο ταξίδι του Μεγάλου Πέτρου, Φεβρουάριος - Μάιος 2017.
- Βυζάντιο και Ρωσία, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016.
- Παλμύρα: Πνοή Ζωής!, Μάρτιος - Μάιος 2015.
- Καλημέρα, Αργεντινή, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015.
- Ο Βάτραχος - Ταξιδιώτης, Απρίλιος - Νοέμβριος 2015.
- Η Γέννηση του Ερμιτάζ, December 2014 - April 2015.
- Ο Φανταστικός Κόσμος Που Ονειρευόμαστε…, Δεκέμβριος 2012.
- Γάτες - Μικρές και Μεγάλες, Απρίλιος 2012.
- 9 Μέρες πριν την Αρχιμηνιά του Σεπτέμβρη, Δεκέμβρης 2011.
- Το Γκαράζ του Νικόλαου II στο Χειμερινό Παλάτι, Φεβρουάριος 2011.
- ...Στο Κατώφλι της Ανακάλυψης, Οκτώβριος 2010.
- Στο μονοπάτι των Ολύμπιων Θεών, Απρίλιος 2010.
- Αυτόγραφο της Αγίας Πετρούπολης, Μάιος 2009.
- Multicat 2009, Μάρτιος 2009.
- Πρωτοχρονιά, Δεκέμβριος 2007.
- Ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, Δεκέμβριος 2005.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «ЭНЦИКЛОПЕДИЯ БЛАГОТВОРИТЕЛЬНОСТИ САНКТ-ПЕТЕРБУРГ». encblago.lfond.spb.ru. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
- ↑ Pichorner, Franz (2003-05). «The State Hermitage Museum and the Kunsthistorisches Museum: The Cooperation of Two Great Art Institutions». Museum International 55 (1): 56–60. doi: . ISSN 1350-0775. http://dx.doi.org/10.1111/1468-0033.00413.
- ↑ «Волонтеры из атомной отрасли приступили к работе в Эрмитаже : Пресс-центр атомной энергетики и промышленности : Новости». 2 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
- ↑ «Волонтёры Эрмитажа – The State Hermitage Volunteer Service». benevole.ru (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
- ↑ Artamonov, Mikhail (2009-04-24). «The State Hermitage Museum Leningrad». Museum International 10 (2): 97–113. doi: . ISSN 1350-0775. http://dx.doi.org/10.1111/j.1468-0033.1957.tb00050.x.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 1.http://encblago.lfond.spb.ru/showObject.do?object=2814521805
- 2. The State Hermitage Museum Report for 2003, p.165
- 3. https://web.archive.org/web/20111002225544/http://www.minatom.ru/news/18854_26.07.2010
- 4.http://benevole.ru/en/home-2/
- 5. The State Hermitage Annual Report, 2009
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Official website
- The Hermitage Museum
- The Project WHY
- The Rosatom and the Volunteer Service
- Secret Hermitage helpers