Εδουάρδος Γκλάιχεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εδουάρδος Γκλάιχεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Ιανουαρίου 1863[1][2]
Λονδίνο
Θάνατος1937[3][4][5] ή 13  Δεκεμβρίου 1937[2] ή 14  Δεκεμβρίου 1937[6]
Λονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςSylvia Gay Edwardes (από 1910)[7]
ΓονείςΒίκτωρ του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ[8][9] και Λάουρα Βιλελμίνη Σίμουρ, Πριγκίπισσα του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ[9]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός και υποστράτηγος/Βρετανικός Στρατός
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς και Πόλεμος του Μαχντί
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα Διακεκριμένης Υπηρεσίας
Εταίρος του Τάγματος του Λουτρού
Ταξιάρχης του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος
Εταίρος του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Εδουάρδος, γερμ. Eduard (15 Ιανουαρίου 1863 - 14 Δεκεμβρίου 1937) από τον Οίκο του Χοενλόε ήταν Αυλικός και στρατιωτικός στη Βρετανία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Βίκτωρα του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ και της Λάουρας Βιλελμίνης Σίμουρ, κόρης του ναυάρχου Σερ Γεωργίου Φραγκίσκου Σίμουρ. Ο πατέρας του Εδουάρδου ήταν ανιψιός της βασίλισσας Βικτώριας και η αδελφή του Φεοντόρα ήταν διάσημη γλύπτρια. Αδελφός της Λάουρας Βιλελμίνης ήταν ο Φραγκίσκος, 5ος μαρκήσιος του Χέρτφορντ.

Ο πατέρας του Βίκτωρα, Ερνέστος Β΄ ήταν πρίγκιπας του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ, έτσι ο γάμος του Βίκτωρα ήταν μοργανατικός. Πριν τον γάμο δόθηκε στη Λάουρα Βιλελμίνη και τα τέκνα της ο τίτλος της κόμισσας / του κόμη του Γκλάιχεν. Τον τίτλο έδωσε ο Ερνέστος Β΄, δούκας της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα, αδελφός του Αλβέρτου (συζύγου της Βικτωρίας). Το όνομα πάρθηκε από το κάστρο Γκλάιχεν, που ανήκε στον Οίκο του Χοενλόε από το 1631. Τότε ο Βίκτωρ ηθελημένα υιοθέτησε και αυτός τον τίτλο, για να είναι στον ίδιο βαθμό ευγένειας με τη σύζυγό του. Ο τίτλος ήταν ψιλός και δεν συνοδευόταν από ιδιοκτησία ή προσόδους.

Το 1885 η Κυκλική Αυλή ανακοίνωσε την άδεια της βασίλισσας Βικτωρίας στη Λάουρα Βιλελμίνη να μοιράζεται τον πριγκιπικό τίτλο του συζύγου της στην Αυλή του Αγ. Ιακώβου, έτσι το ζεύγος προσφωνείτο "Ο Αυτού Γαληνότατος Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα Βίκτωρ του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ". Το προνόμιο δεν αφορούσε τα παιδιά τους, η βασίλισσα όμως επέτρεψε την χρήση της Γερμανικής επίκλησής τους ως "κόμητες (και κόμισσες)". Το 1913 δόθηκε στον Εδουάρδο το προνόμιο να προηγείται των μαρκησίων στους ευγενείς της Βρετανίας και στις δύο αδελφές του να προηγούνται των θυγατέρων των δουκών.

Αλλαγή τού τίτλου ευγένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1917 ο Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε τους Γερμανούς συγγενείς του, που κατοικούσαν στη Βρετανία να αγγλοποιήσουν τα ονόματα και τους τίτλους τους. Το προνόμιο προβαδίσματος τού Εδουάρδου μειώθηκε στο να προηγείται των νεαρότερων τέκνων του μαρκησίου στους ευγενείς της Βρετανίας. Αυτό έγινε, διότι δόθηκε ο τίτλος του μαρκήσιου μόνο στους στενούς συγγενείς του βασιλιά (του Οίκου των Τεκ και των Μπάττενμπεργκ). Αν και οι Γκλάιχεν κράτησαν -ανεξήγητα- το Γερμανικό αυτό επώνυμό τους, έπρεπε να παραιτηθούν από τον τίτλο του κόμη και το 1917 απέκτησαν τον τίτλο του λόρδου (ή της λαίδης), χωρίς όμως αυτό να είναι κληρονομικό για τους απογόνους του Εδουάρδου, όπως ήταν ο τίτλος του κόμη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1910 την αξιότιμη Σύλβια Γκέι Έντουαρντς, ανιψιά του Γουλιέλμου Έντουαρντς, 4ου βαρόνου του Κένσινγκτον, δεσποινίδα της τιμής της βασίλισσας Βικτώριας και της Αλεξάνδρας, συζύγου του Εδουάρδου Ζ΄. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]