Ιβουπροφαίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η χημική δομή της ιβουπροφαίνης

Η ιβουπροφαίνη είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Ανήκει στα παράγωγα του προπιονικού οξέος. Έχει αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας. Αναστέλλει αντιστρεπτά την κυκλοξυγενάση (σε αντίθεση με την ασπιρίνη η οποία συνδέεται ομοιοπολικά και μη αντιστρεπτά με την Cox), με αποτέλεσμα την αναστολή της σύνθεσης προσταγλανδίνων, οι οποίες μεσολαβούν στη φλεγμονή, αλλά έχει λιγότερο έντονες παρενέργειες στο γαστρεντερικό (δυσπεψία, αιμορραγία) από την ασπιρίνη.[1] Επίσης έχει αντιαιμοπεταλιακές δράσεις, αλλά σχετικά ήπιες και μικρής διάρκειας σε σχέση με την ασπιρίνη. Γενικά έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Η ιβουπροφαίνη συμπεριλαμβάνεται από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στον κατάλογο απαραιτήτων φαρμάκων, φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας[2]. Αρχικά διαθέσιμη ως Brufen, τώρα η ιβουπροφαίνη είναι διαθέσιμη με εμπορικές ονομασίες όπως Motrin, Nurofen, Advil, Nuprin κ.ά.

Η Ιβουπροφαίνη ενδέχεται να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση για αυτό δεν συνίσταται σε υπερτασικά άτομα[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Richard A. Harvey, Pamela C. Champe (2007). Φαρμακολογία (3η έκδοση). Εκδόσεις Παρισιάνου. σελίδες 552–553. ISBN 978-960-394-502-4. 
  2. «WHO Model List of Essential Medicines» (PDF). World Health Organization. Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2011. 
  3. Πρακτικοί οδηγοί υγείας για το σπίτι, Υπέρταση, Ιατρικές Εκδόσεις Harvard, ένθετο στην εφημερίδα Εθνος της 22.3.2015 σελ.21